Podrška Misije EU u Srbiji – Evropa za mlade Nišvila


NisvilleMisija Evropske Unije u Srbiji ove godine će ponovo značajnije pomoći Nišville jazz festivalu. Ova podrška je od presudnog značaja pre svega za opstanak Youth stage-a koji je pokrenut pre tri godine zahvaljujući EU, a u sklopu realizacije projekta Nišvila „Jazz – Multikulturalni izraz“ koji je najvećim delom finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji.U programu na Youth stage-u ove godine će nastupiti dvadesetak bendova među kojima su i poljski sastavi Stanislav Slovinski Quintet i Quindipendance – dva prvoplasirana satava sa poslednjeg prestižnog Internacionalnog takmičenja mladih džez bendova „Jazz juniors” koje se već godinama svakog decembra održava u Krakovu u Poljskoj.

Uz sastave iz Srbije na Youth bini će nastupiti i sastav Ethno trip iz Slovenije, Update iz Bugarske, Duško Šobat Group iz Banjaluke… kao i četrdesetak dece iz nekoliko gradova Srbije – okupljeni oko projekta „El Sistema“ (muzičko obrazovanje dece iz ugroženih društvenih grupa po već čuvenom venecuelanskom modelu „El Sistema“ koje u Srbiji realizuje organizacija Music Art Project), koji je takođe podržan od strane EU.

Nišville će ove godine posetiti i zamenik šefa misije EU u Srbiji Oskar Benedikt, koji će obići i Youth stage i najaviti nastup „El Sistema”, a istog dana i zvanično otvoriti izložbu na otvorenom „15 godina partnerstva – Srbija i EU” (organizatori: Delegacija EU u Srbiji, Evropski Progres i EU info kutak Niš) koju čini petnaestak postamenata u obliku trougla, a koja će od 8. do 14. avgusta biti postavljena u Niškoj Tvrđavi neposredno pored Youth stage-a.

Četrdesetak učesnka projekta El Sistema će u Nišu biti tokom celog festivala (troškove njihovog boravka će takođe pokriti Misija EU) gde će osim rada sa vokalnim pedagogom Irenom Blagojević nastupiti na Youth stage-u, održati koncert u Gerontološkom centru, prisustvovati Nišville workshopu i moći da prate sve programe festivala.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević još jednom podseća da je podrška EU bila od presudnog značaja za pokretanje Youth stage-a, prve godine kao segment projekta „Jazz – Multikulturalni izraz“, da bi taj program sada već postao tradicionalan.

„U sklopu našeg projekta okupili smo decu srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti iz šest gradova juga Srbije (Bujanovac,Vranje, Vladičin Han, Bosilegrad, Leskovac i Niš) koji su vežbali i nastupali i kao zasebni bendovi, ali i u sklopu velikog zajedničkog orkestra. Da nije reč o „jednokratnom“ projektu potvrđuje i činjenica da su bendovi koje smo okupili po gradovima nastavili da vežbaju i nastupaju, a Nišville im svake godine pruži priliku da na Youth stage-u pokažu koliko su napredovali, pa ovce godine imamo čak pet sastava čije okosnice čone učesnici našeg projketa”, kaže Blagojević i napominje da je značajan broj tih mladih muzičara nastavio školovanje na klasičnim mi džez akademijama, a neki su već imali priliku da se predstave i u glavnom programu Nišvila.

„Kada je reč o ‘El Sistema’, jasno je da je reč o ‘bratskom’ projektu i veoma nam je drago što će svoj rad predstaviti i na Nišvilu. Takođe ponosni smo što je EU prepoznala značaj ovih projekata i da najviši zvaničnici misije pokazuju interesovanje ne samo tokom neposrednik aktivnosti na projektima, već i kada god im obaveze to dozvole. Primer za to je i poseta Majkla Davenporta, šefa Delegacije EU u Srbiji Nišu (pre tridesetak dana), koji je izrazio želju da se u Tvrđavi susretne sa predstavnicima festivala i volonterima, čestita Nišvilu uvrštavanje na listu 10 najboljih evropskih jazz festivala i informiše se o pripremama za predstojeće izdanje – i to baš na mestu gde podižemo Youth stage i gde na kojem će biti organizovana izložba ’15 godina partnerstva – Srbija i EU’”, kaže direktor festivala Ivan Blagojević.

(Visited 263 times, 1 visits today)