Počinje Guitar Art festival


Los Romero @ GAFGuitar Art Festival biće svečano otvoren 8. februara u 20.00 sati u Beogradu nastupom Leata Eduarda i sastava Los Romero u Kolarčevoj zadužbini.

Pre kvarteta gitariste Pepea Romera, poznatog beogradskoj publici sa Guitar art festivala 2007. godine, na otvaranju festivala nastupiće pobednik prošlogodišnjeg takmičenja za mlade gitariste Leata Eduard iz Rumunije.

Nakon 15-minutnog nastupa mladog rumunskog gitariste koncert će održati španski kvartet Los Romero, poznat milionskoj publici širom sveta kao Kraljevska porodica gitare.

Los Romero su 1960. godine osnovali legendarni Seledonio Romero sa sinovima Selinom, Pepeom i Angelom.

Kvartet je tokom svoje poluvekovne istorije prošao kroz porodične transformacije, a danas ga čine Selin sa sinom i Pepe sa svojim sinom. Los Romero su nastupali u više navrata u Beloj kući, u Vatikanu za Papu Jovana Pavla II, za britanskog princa Čarlsa, dok je španski kralj Huan Karlos proglasio Pepea i Selina za vitezove prestižnog reda „Isabel La Catolica“.

Najtrajnija zaostavština Los Romera je stvaranje potpuno novog repertoara za kvartet gitara, a takođe su inspirisali kompozitore kao što su Hoakin Rodrigo, Federiko Moreno Toroba, Morton Guld, Fransisko de Madina i Lorenco Palomo da napišu nova dela.

Tokom pet decenija postojanja kvartet Los Romero objavio je zavidnu diskografiju, februaru 2007. godine dobili su nagradu Grammy u čast umetničkih
dostignuća.

Edin Karamazov & Stefan Milenković

U okviru 12. međunarodnog festivala gitare, koji se ove godine održava pod sloganom „Inside“, do zatvaranje 13. februara, nastupiće 70 umetnika iz preko deset zemalja, a predviđeni su i razni prateći programi, kao i takmičenja i seminari za mlade gitariste.

Violinista Stefan Milenković održaće koncert sa bosansko-hercegovačkim lautistom Edinom Karamazovim 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, a organizatori su najavili da će ovogodišnji festival karakterisati „povratak klasici“.

U istoj dvorani pre Milenkovića i Karamazova sviraće gitaristi iz Srbije Ognjen Grčak i Kine Ksvefej Jang (Xuefei Yang).

U Sava centru 10. februara nastupa italijanski kvartet sopranistkinja Div4s, sastav Los romero i orkestar Camerata Serbica sa italijanskim dirigentom Marčelom Rotom.

Portugalska fado pevačica Mariza vraća se po peti put u Sava centar u poslednjih nekoliko godina nastupom 11. februara, kada će promovisati novi album „Fado Tradicional“.

U Kolarcu 12. februara nastupa gitarista Goran Krivokapić, a potom i brazilski multiinstrumentalista Egberto Gismonti, dok u istoj dvorani završne večeri festivala 13. februara nastupaju Darko Karajić i Roman Viazovskiy i Aniello Desiderio’s Quartetto Furioso.

Kako je najavljeno, u okviru sporednog festivalskog programa „Međunarodnog sajma gitare i muzike“ koji traje od 10. do 13. februara u hotelu „Kontinental“, učestvovaće između ostalih rok gitaristi Vlatko Stefanovski i Radomir Mihajlović-Točak.

(Visited 37 times, 1 visits today)