Plato Nenada Radulovića – Neše Leptira


Nenad Radulović - Neša LeptirPlato ispred Ustanove kulture Palilula od danas nosi ime muzičara Nenada Radulovića, poznatijeg kao Neša Leptir.

Predsednik beogradske Opštine Palilula juče, 17. decembra svečano je otkrio spomenik-statuu, na čijem je potstamentu uklesano: „Plato Nenada Radulovića – Neše Leptira“.

„Ove godine se navršava trideset godina od kada se Nenad Radulović pojavio sa svojom grupom ‘Poslednja igra leptira’ na Palilulskoj olimpijadi kulture i osvojio prvo mesto“, izjavio je pomoćnik predsednika Opštine Palilula.

Posle otkrivanja spomenika, koji čine kameni potstament iz kojeg „izviru“ metalna gitara i krilo leptira autora akademskog slikara Dragana Ristića, u novoj dvorani Ustanove kulture Palilula svečanost je nastavljena muzičkim programom u kom su učestvovali mnogi Nešini prijatelji muzičari, glumci i članovi Indeksovog radio pozorišta, čiji je član bio i Neša Leptir.

{youtube}iL9Mc99juaU{/youtube}

Neša Leptir muzičku karijeru započeo je 1979. godine kao pevač i vođa pop sastava „Poslednja igra leptira“. Objavili su pet albuma, „Napokon ploča“ (1982), „Ponovo ploča & Druge priče“ (1983), „Opet ploča – Srce od meda“ (1985), „Grudi moje Balkanske“ (1986) i „Zajedno smo piškili u pesku“ (1987). Nakon raspada benda 1989. godine Neša nastavlja solo karijeru i obajvljuje album „Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija na novokomponovanu muziku. Počeo je da radi na novom albumu ali pre nego što je preminuo 12. februara 1990. godine uspeo je samo da snimi pesmu „Modra bajka“ koja je prvi put objavljena na albumu „Poslednja Igra Leptira Modra Bajka – Best of“ (1997).

{youtube}XqP7_AiAZ0w{/youtube}

Nenad Radulović je drugi domaći roker koji je dobio takvo priznanje. Pre njega je plato ispred Doma omladine Beograda nazvan po Milanu Mladenoviću, lideru rok grupe EKV.

(Visited 58 times, 1 visits today)