Pet velikih sarajevskih bendova


bendoviBilo da jeste ili niste jugonostalgičar, neke stvari se velikoj državi opštenarodnog jedinstva moraju priznati i iz današnje perspektive. Sve i ako niste zainteresovani za politiku i niste imali prilike da slušate svoje roditelje (ako već i sami ne pripadate generaciji koja je okusila parče tog kolača) o udobnom i bezbrižnom životu u tom naizgled prevaziđenom sistemu, bar je muzika ta koja to vreme odvaja od našeg .
Možemo slobodno reći da je „stara juga“ za neke stvari imala više smisla i šmeka, i da se to ponajbolje ogleda u muzičkoj sceni. Bile su to godine kada nam internet nije servirao sve na tacni, ali godine muzičke strasti kada se status u društvu potvrđivao brojem ploča Azre ili Smaka, a ne poznavanjem repertoara zvezda šatorskog melosa i brojem tuča pod tim istim šatorima, avaj, modernim diskotekama.

U toj državi bilo je nekoliko muzičkih centara koncentrisanih po najvećim gradovima i tačno se moglo prepoznati koji bend kojoj školi pripada. Beograd, Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Kragujevac i drugi. I, ne manje značajan, Sarajevo.
Sarajevski muzički izraz gradio se godinama i sticao svoje autentične karakteristike. Gradili su ga momci koji su odrastali na Cepelinima i Stonsima, ali koji su bili dovoljno svesni činjenice da se pukim kopiranjem ne može ništa kvalitetno ostvariti. Tako je rokenrol u Sarajevu dobio posebnu i prepoznatljivu boju.
Gradom su protutnjali brojni genijalni bendovi, a mnogi koji danas rade svesno pokušavaju da ne iznevere postavljeni standard. Neki su ipak ostavili više traga od drugih. Predstavićemo njih pet; ukoliko smo preskočili vašeg favorita, budite milostivi jer nije bilo lako odabrati.

5. PLAVI ORKESTAR. Ima nekoliko razloga zbog kojih je Plavi orkestar zaslužio da se nađe na listi najvećih sarajevskih bendova. Čak i ako niste ljubitelji njihove muzike, koja se,ipak,  i danas rado peva i sluša među mlađom i starijom nostalgičnom populacijom, Plavom orkestru se moraju priznati neke stvari. Pre svega, neka to bude činjenica da je njihov prvi album, Soldatski bal, prodat u više od 1.200.000 primeraka što ga čini najprodavanijim albumom u Jugoslaviji.
Plavi orkestar je bend koji pripada više pop-roku i folk-roku nego čistom rokenrolu. Iskustvo je pokazalo da je ta kombinacija bila dobitna za mnoge generacije i šire narodne mase raznolikog i možda nedovoljno definisanog muzičkog ukusa.
Bend je 1983. godine osnovao srednjoškolac Saša Lošić. Uz njega, čuvenu prvu postavu benda činili su još i Mladen Pavičić, Samir Ćeramida Ćera i Admir Ćeramida Ćera.  Već je prvi album osvojio hitovima poput Suada, Bolje biti pijan nego star i Parajlija čiji su tekstovi pesama i dan danas omiljeni na slavljima širom bivše države.

Crvena Jabuka omot4. CRVENA JABUKA. Nema mnogo bendova koji ostaju u potpunoj snazi i uspešno traju maltene tri decenije, a Crvena jabuka je jedan od njih. Iako danas bend stvara prevashodno u Zagrebu i Splitu, originalni sastav je nastao u Sarajevu, izneo sve one karakteristične osobine sarajevske scene uz otvorenu težnju da pariraju Bitlsima u svojoj, bosanskoj varijanti.

Početak rada benda obeležio je veliki uspeh prvog albuma, ali i tragedija koja je usledila u to vreme. Naime, na putu ka Mostaru gde je bend trebalo da održi koncert 1986. desila se saobraćajna nesreća u kojoj su živote izgubili prvi pevač i bas-gitarista benda, Dražen Ričl Zijo i Aljoša Buha.

Nakon godinu dana pauze u radu, preostali članovi benda ponovo su se okupili. Mikrofon je preuzeo dotadašnji  klavijaturista, Dražen Žerić Žera i u bend su pristigli novi članovi. Njihovim najboljim albumom smatra se album „Sanjati“, treći po redu, koji je dostigao zlatni tiraž i uopšteno se smatra jednim od najboljih albuma u bivšoj Jugoslaviji.

3. ZABRANJENO PUŠENJE.  Prvobitno Zabranjeno pušenje bila je jugoslovenska rok grupa iz Sarajeva, zvuka koji je bio mnogo tvrđi i agresivniji od zvuka gorepomenutih bendova. Po mnogo čemu bend je imao sasvim autentičan zvuk, ne samo u odnosu na sarajevsku, već i na čitavu jugoslovensku scenu onog vremena.
Nažalost, početkom devedesetih bend je doživeo istu sudbinu kao i bivša država, raspao se na dve nove celine koje su, ipak, kao samostalne imale mnogo više uspeha od novonastalih samostalnih država.
Originalno Zabranjeno pušenje osnovano je 1981. godine i prve godine delovanja bile su usko povezane sa delovanjem  kulturnog pokreta Novi primitivizam i satirične TV emisije Top lista nadrealista.  Nasuprot popularnom pank-roku i novom valu Zabranjeno pušenje negovalo je tradicionalniji garažni zvuk uz blage primese folka i pričanje kompleksnih priča, što je rezultiralo tekstovima pesama koji  se mogu čitati i nezavisno od muzike kao humoristična, ali kvalitetna poezija.  Originalni bend snimio je svega četiri albuma, ali su hitovi koji se na njima nalaze i danas jednako živi.

Indexi2. INDEKSI.  Sa Indeksima se selimo čak u 1962. godinu da ispričamo kratku priču o bendu koji je trajao gotovo četrdeset godina, do 2001. i smrti frontmena, Davorina Popovića.
Bend Indeksi pripada vremenu kada su se u Jugoslaviji tek počeli javljati rok bendovi, inspirisani velikom popularnošću i revolucionarnošću svetski poznatih grupa. Indekse kritičari svstavaju u progresivni i psihodelični rok kao i većinu bendova tog vremena. Bend su osnovali  studenti sarajevskog univerziteta i dali mu ime po svojim studentskim knjižicama, čije su popunjavanje zamenili muzičkim karijerama. Davorin Popović se tek 1964.priključio do tada mahom instrumentalnom bendu koji je i u tom sastavu beležio uspehe po festivalima. Ostalo je istorija.

Na neki način, kroz Indekse i preko njih se pisala istorija rokenrola na našim prostorima. Tokom nekoliko ranih godina član benda i autor nekih pesama bio je Kornelije Kovač koji će kasnije osnovati Korni grupu, kao i Ismet Aranutalić, koji nakon vojske napušta bend da bi osnovao bend Jutro zajedno sa Goranom Bregovićem, preteču Bijelog Dugmeta. Nije ni čudo da ga mnogi smatraju najznačajnijim sarajevskim bendom ikada.

1. Međutim, jedan drugi bend jezapalio Jugoslkaviju kao niko pre ni posle njih i pre svega zbog toga zaslužuje da bude na prvom mestu. Naravno, u pitanju je sarajevski bend Bijelo Dugme.
Na neki način, ako krenemo obrnutom logikom, možemo zaključiti da je upravo žestina sa kojom mnogi laici i stručnjaci osporavaju značaj, veličinu i kvalitet Bijelog Dugmeta još jedan, i to ne najmanje bitan, dokaz da ovaj bend zaslužuje da se smatra najvećim rokenrol fenomenm bivše Jugoslavije.
Činjenice o Bijelom Dugmetu ušle su veoma rano u prostor opšte kulture pa tako nema razloga govoriti previše o njima. Podsetimo se samo da je bend osnovan 1973. i da je aktivno delovao do 1989. Raspad benda simbolički je prethodio raspadu države.
Kompozitor i gitarista benda, Goran Bregović bio je jedini stalni član benda. Iz različitih razloga, ostali članovi su se menjali pa su tako kroz bend na poziciji pevača prošli Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović, na poziciji bubnjara Milić Vukašinović, Goran Ivandić i Dragan Jankelić, na poziciji klavijaturiste Laza Ristovski i Vlado Pravdić, dok je tekstove za veliki broj pesama napisao poznati sarajevski pesnik, Duško Trifunović.
2005. godine bend se ponovo okupio i održao tri velika koncerta u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

(Visited 435 times, 1 visits today)