Pekinška patka u obilasku regije


Pekinška patka (Foto: Boris Vezmar)Sa samo 3 singla i 2 LP-a traju više od 30 godina. Oni su Pekinška patka, prvi pravi punk predstavnici bivše Jugoslavije, ako ne i cele istočne Evrope.

Nastali su u jesen 1978. pod velikim uticajem engleskog punka i „Sex Pistols“-a, a osnovali su je pevač Nebojša Čonkić Čonta, gitarista Sreten Kovačević Sreta, bubnjar Laslo Pihler, basista Borislav Oslovčan i gitarista Boško Prosenica.

Singlovi „Bela šljiva“ i „Biti ružan, pametan i mlad“ objavljeni 1979 .godine bili su njihovi prvi izlasci u muzički svet, i oborili su sva očekivanja. Sa sigurnošću možemo tvrditi da je upravo zbog tih singlova novi talas koji se tada pojavio i bio uspešan. Da nisu imali dobar prolaz kod publike, velike istorijske grupe poput Idola, Šarlo Akrobata, Električnog orgazma i mnogih drugih, danas sigurno ne bi bile to što jesu.

{youtube}whhiwOB6hyg{/youtube}

{youtube}ivnbX-mvLLI{/youtube}

1980. pojavio se singl „Bolje da nosim kratku kosu“ koji se svojom popularnošću neprimetno nametnuo kao himna punk pokreta, ali i prvi LP „Plitka pozezija“ na kom se našlo 16 pesama.

{youtube}91nfRdFZLeY{/youtube}

Nakon odlaska Srete Kovačevića 1980. godine, u bend došli su basista Mare Vukomanović i gitarista Zoran Bulatović Bale. Sledeće godine 1981. u novoj postavi, izdali su i treći singl, obradu šansone Dragana Stojnića „Bila je tako lijepa“, a nedugo nakon toga izlazi i drugi LP „Strah od monotonije“ na kom se našlo 8 pesama. Na žalost, ovaj album nije prošao najbolje i te 1981. godine, grupa je i zvanično prestala da postoji.

{youtube}gsAXqiNmNuA{/youtube}

Na veliku radost mnogih, Pekinška patka se ponovo pojavila pred publikom 2008. godine na EXIT festivalu nakon duge pauze od 25 godina i to sa svojom prvom postavom. Nakon prošlogodišnjeg uspešnog okupljanja druge postave sa izmenom bubnjara (Pihlera je zamenio Robert Radić) i još uspešnijih nastupa širom bivše nam države i novog singla „Un Ano De Amor“, ove godine vraćaju se u klubove i do kraja godine nestrpljivo ih čeka šest gradova, Banja Luka, Zagreb, Zrenjanin, Sarajevo, Beograd i Osijek.

{youtube}UJtebAvC3KM{/youtube}

Koncert u Banja Luci zakazan je za 15. decembar u Demofest klubu, a karte koštaju 15 km.
Dan kasnije 16. decembra koncert će održati u zagrebačkom klubu Boogaloo, a karte za ovaj izvorni punk su u prodaji od 5. decembra po ceni od 75kn, a na sam dan koncerta koštaće 90kn. Kao pregrupa u Zagrebu nastupiće „Mašinko“.

23. decembar rezervisan je za „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu, 25. decembar za Sarajevo i klub Cinemas (ex-Sloga) a karte koštaju 10 km.

Nakon Sarajeva Pekinška patka odrzaće koncert i u velikoj sali Doma omladine Beograd 29. decembra, a kao predgrupa nastupiće „Lude krawe“ punk bend iz Bačkog Petrovca. Ovaj mladi punk sastav iskoristiće priliku da promovisu svoj EP „Reinkarnacija“. Kao druga predgrupa nastupiće beogradska „Bolesna štenad“ poznati po singlu „Infostan“. Karte za beogradski koncert možete kupiti od danas, 9. decembra na blagajni Doma omladine po ceni od 1.000 dinara i preko mreža Card Service i Eventim.
Zanimljivost vezana za ovaj koncert je da će kartu po ceni od 800 dinara moći da dobiju svi oni koji uvidom u svoja lična dokumenta dokažu da se zovu Lav, Vuk, Golub, Galeb, Srna, Buba…ili da se prezivaju Vuković, Kravić, Orlović, Rodić, Konjević i slično. I na kraju, posle velikog beogradskok koncerta, 30. decembra Osijek i klub „Medium“ kao poslednja u nizu uspešnih svirki u ovoj godini. Nadajmo se da će i novosađani uskoro dobiti priliku da uživaju u sjajnom zvuku i muzičkom brendu svog grada.

(Visited 147 times, 1 visits today)