Partibrejkers, TBF,…


PartibrejkersNa ovogodišnjem muzičkom festivalu Trenchtown između ostalih nastupiće Partibrejkers, TBF, Zemlja gruva, Sopot i FC Apatride Utd.

Partibrejkers

Veličina Partibrejkersa se ogleda u impresivnom tumačenju originalnog rock obrasca koji su oni neverovatno spontano i autentično učinili delom naše kulture. Prvi nastup Partibrejkersi su imali 1982. godine u beogradskom pozorištu Dadov, a prvi album Partibrejkers I objavljen je daleke 1985. godine. Bend je prošle godine objavio prvi live album Krš i lom, koji predstavlja presek njihove celokupne karijere. Muzički kritičar Dragan Ambrozić izjavio je povodom ovog izdanja da su Partibrejkersi, kao Rolling Stones i Led Zeppelin, stvorili svoju mitološku sliku, koja stiže pre njihove muzike, čineći ih poznatim i tamo gde se rock and roll ne sluša. Prošle godine je objavljena monografija grupe Partibrejkers pod naslovom Srce kuca tu je u izdanju kuće LOM iz Beograda u kojoj je obuhvaćeno tri decenije postojanja benda. Svaki koncert Partibrejkersa je uzbudljivo rock and roll iskustvo.

Partibrejkers će nastupiti na Velikoj bini Trenchtown festivala u petak, 29. aprila.

{youtube}33a71Ldbp3Y{/youtube}

Zemlja gruva

Zemlja gruva

Trenutno najbrojniji bend na domaćoj sceni je za relativno kratko vreme od izdavanja prvog albuma WTF is gruvlend? iz klupske atrakcije prerastao u monster bend od 11 članova, i najavio da je reč o pojavi kakva se odavno nije desila na domaćoj sceni. Specifičnost muzike Zemlje gruva, osim raznolikosti muzičkih stilova i prepoznatljivog zvuka brass sekcije, najviše određuju Zoe Kidah, Konstrakta i MC Milovan – troje vokalnih solista sa različitim muzičkim ukusom i manirom pevanja. Od izdavanja albuma prvenca za sopstvenu internet etiketu gruvlend.net, svaki singl sa albuma postaje instant hit i zauzima najviše pozicije svih relevantnih domaćih top lista, uključujući i prvo mesto na MTV-jevoj Domaćici. Zemlja gruva će održati koncert na Velikoj bini u subotu, 30. aprila.

{youtube}ixUyvtbI7LU{/youtube}

TBF (Hr)

TBF

Njihov izraz je direktan, ali i alegoričan. Donose pozitivan zvuk, od hip hop-a, reggae-a i dub-a do funk-a, rock-a i afro-beat-a. Poznati su po društveno-angažovanim tekstovima pesama, video spotovima koji su uvek koncipirani kao kratki filmovi te sjajnim i originalnim nastupima. Oni su The Beat Fleet (TBF) i gosti su ovogodišnjeg Trenchtown festivala! Već su prvim albumom Ping-Pong: umjetnost zdravog đira osvojili posebno mesto na hrvatskoj muzičkoj sceni. Kritički tekstovi, koji često duhovito i crnohumorno komentarišu hrvatsko društvo obeležili su i njihove sledeće albume: Uskladimo toplomjere (2000), Maxon Universal (2004), Galerija Tutnplok (2007). Albumi su im redom odlično prihvaćeni od strane publike i kritike te višestruko nagrađivani, a sa iščekivanjem se očekuju nova dva izdanja najavljena za ovu godinu – unplugged album Perpetuum fritule, te najnovije studijsko izdanje. Splitski kolektiv The Beat Fleet prirediće feštu na Velikoj bini Trenchtown festivala u nedelju, 1. maja.

{youtube}1sT-5BA2fIc{/youtube}

Sopot (BiH)

Sopot

Istog dana na Velikoj bini nastupiće banjalučki bend Sopot koji na moderan i vrlo originalan način kombinuje dub, reggae, dubstep i drum ‘n’ bass uz povremeno korišćenje balkanskih etno motiva.

{youtube}O8yLLl9W60c{/youtube}

FC Apatride Utd.

FC Apatride Utd

Beogradski reggae sastav FC Apatride Utd nekoliko godina unazad gradi svoju karijeru paralelno u Srbiji i na evropskoj reggae sceni. Bend je već dva albuma objavio za francusku izdavačku kuću Makasound, kao i dva 12″vinilna singla za englesku etiketu Urban Sedated Records, koja je prošle godine objavila i njihov treći album – Firing the Truth. Interesantno je da je ovo izdanje paralelno objavljeno i u Americi za izdavačku kuću Wagon Music Works.

FC Apatride Utd će nastupiti na Velikoj bini prvog festivalskog dana.

{youtube}eWYgWlwh8kw{/youtube}

(Visited 66 times, 1 visits today)