Partibrejkers i Vizelj na Arsenal festu


Na devetom izdanju kragujevačkog Arsenal festa potvrđena su nova imena izvođača, a u pitanju su kultni rokeri Partibrejkers i sadašnja koncertna atrakcija Vizelj.

Osnovani u Beogradu 1982. godine, Partibrejkers su bili jedinstveni po spoju panka, garažnog roka i bluza sa dve gitare, bubnjem i glasom, ali bez basa. Singl “1000 godina/Večeras” (1984) najavio je kultni album Partibrejkers, jedan od najboljih debija srpskog i jugoslovenskog rokenrola, koji se pojavljuje u produkciji Dušana Kojića-Koje (Disciplina kičme) i benda.

Predvođen autorskim dvojcem kog čine pevač Zoran Kostić Cane i gitarista Nebojša Antonijević Anton, bend objavljuje Partibrejkers II (1988) sa kome su “Prsten”, “Put i Mesečeva kći”, a zatim Partibrejkers III (1989), koji dovodi bend iz andergraunda na prag velike popularnosti u Jugoslaviji zahvaljujući hitovima “Kreni prema meni”, “Zemljotres”, “Ono što pokušavam sad”Hipnotisana gomila”

Album Kiselo i slatko (1994) donosi pesme “Hoću da znam”, “Molitva”, “Ja sam doktor”… a slede Ledeno doba (1997), sa koga se izdvajaju naslovna pesma, “Sit gladan” i “Ne možeš mi ništa”.

Status jedne od najznačajnijih i najuticajnijih muzičkih snaga na prostoru bivše Jugoslavije potvrđuju albumi Gramzivost i pohlepa (2002), Sloboda ili ništa (2007) i Sirotinjsko carstvo (2015).

Vizelj je beogradski bend čiju trenutnu postavu čine Veljko Milinković (gitara/ vokal), Aleksa Nedić (bas/ vokal) i Nikola Bajčetić (bubnjevi). Mešanjem žanrova stvaraju lako zapaljivi koktel, te se njihovi živi nastupi naširoko prepričavaju među onima koji su im prisustvovali.

U dosadašnjoj karijeri objavili su jedan dugosvirajući album Naj Bolji i dva EP izdanja. Nedavno je potvrđeno da će se u maju otisnuti na britansku turneju.

Ranije potvrđena imena uključuju bendove kao što su Testament, Mile Kekin i Hladno pivo, Kurt Vile & the Violators, a novi izvođači biće najavljeni u skorije vreme.

Komplet ulaznica za sve četiri večeri Arsenala koštaju 2.300 dinara, dok je za pojedinačno veče cena 1.000 dinara preko prodajne mreže Ticket Vision.

(Visited 107 times, 1 visits today)