Otkrivamo mlade bendove: Uvertira – Novosadski alternativni rok


Na nedavno završenom “Demo mastersu 7”, posebnu nagradu za najperspektivniji mladi bend dobila je grupa Uvertira iz Novog Sada.

Sastav Uvertira je osnovan krajem 2007. a čine ga Filip Grubac (ritam gitara), Igor Sakač (solo gitara i vokal), Luka Major (bas gitara i vokal), Petar Banjac (bubnjevi) i Lela Ćirić (vokal). Po rečima članova grupe, Uvertira je mladi alternativni rok bend, a njihov stil bi se najbolje mogao definisati kao rok, uz uticaje fanki, metal, pop-rok-a i pank muzike. Bend nastaje krajem 2007. kao školski, a posle se osamostaljuje i počinje s ozbiljnijim radom na leto 2008. Uglavnom sviraju autorske pesme, uz poneku obradu. Kako kažu, mnogo vremena provode vežbajući, kako bi imali kvalitetnu i originalnu muziku. Nastupali su samostalno i kao predgrupa sastava Amajlija, a svirali su i s drugim mladim bendovima. Najveći nastup su imali kao predgrupa legendarnog britanskog benda Status Quo.

Kao bendove koji su najviše uticali na njihovu muziku navode Deep Purple, Green Day, Led Zeppelin, Nightwish, Metallica, AC/DC, Piknik… Članovi sastava Uvertira trenutno uvežbavaju repertoar, ugovaraju snimanje i navode da su uvek otvoreni za saradnju s drugim bendovima.

(Visited 155 times, 1 visits today)