„Oplaneti se! Recikliraj!“: KKN i Metak za zlikovca u DOB-u


Oplaneti se! Recikliraj - festivalNa ekološkom Festivalu „Oplaneti se! Recikliraj“, koji će se održati 5. novembra u Domu omladine Beograda (sala Amerikana), nastupiće i poznate beogradske grupe Kanda, Kodža i Nebojša i Metak za zlikovca. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a njegov početak zakazan je za 21 čas.

Oganizuju ga Zelena lista Srbije i Zelena inicijativa, u saradnji sa Insitututom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Koncert će se realizovati u saradnji sa Telenor fondacijom i Ambasadom Kraljevine Holandije, a sav prihod od prodatih ulaznica namenjen je za nabavku opreme za rad sakupljača sekundarnih sirovina udruženih u „Zelenu zadrugu“ sa Čukaričke padine.

U Srbiji postoji 55.000 sakupljača sekundarnih sirovina, oni rade 11 sati dnevno, bez osnovne opreme za rad, a najveći deo otpada koji se reciklira u Srbiji (procenjuje se 75 odsto) prikupe upravo individualni sakupljači.

U okviru prepodnevnog dela Festivala Oplaneti se! Recikliraj, koji počinje od 12.30 časova, posetioci svih uzrasta moćiće da učestvuju u pravljenju maski od starog papira i plastike u Reciklažnom kutku, pronađu izlaz iz Reciklažnog lavirinta krećući se kroz prizore različitih mogućnosti tretmana otpada u Srbiji, pogledaju pobedničke radove sa konkursa za najbolji predmet od otpada, kao i portret velikog naučnika Nikole Tesle napravljen ot reciklažnih materijala.

Cilj akcije je da se svim akterima u društvu skrene pažnja na primarnu selekciju otpada i pokretanja procesa reciklaže u Srbiji. BCIF, MIS i Zelena lista Srbije će obezbediti učešće više od 500 mladih iz dvanaest gradova Srbije. Na samom festivalu biće proglašeni pobednici u okviru akcije “Oplaneti se! Oživi otpad” koja je usmerena na pronalaženje nove upotrebne vrednosti otpada, kroz izradu predmeta od otpada i intervencije u školskim dvorištima i dvorištima vrtićima.

Pozivamo Vas da kupovinom ulaznice na biletarnici Doma omladine u vrednosti od 400 dinara, pomognete rad sakupljača sekundarnih sirovina.

KKN (Kanda, Kodža i Nebojša) je beogradska rok grupa oformljena 1991. Tokom dvadesetogodišnjeg postojanja, KKN su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj rok kulturi, nepogrešivo beležeći bezbrojne promene društva. Pesme koje su obeležile jednu celu generaciju sa dosadašnjih šest studijskih albuma, dokaz su vrednosti muzičara koji su u njoj stvarali i stvaraju i dalje, ali i način prevladavanja konfuzne i neretko košmarne stvarnosti, o čemu svedoči i neprestani porast poštovalaca KKN. Dosad imaju snimljenih šest studijskih albuma Sa aktuelnim albumom „Manifest“ (Odličan hrčak, Exit Label, 2011) prikazali sasvim novu kreativnu snagu kojom su osvojili nove fanove i fascinirali one stare, najvernije.

Članovi benda KKN su: Vladan Rajović – (bubnjevi), Nenad Pejović – (gitara), Oliver Nektarijević – (vokal), Janko Mostarlić – (gitara) i Ognjen Beader – (bas gitara).

Metak za zlikovca je četvoročlani instrumentalni bend iz Beograda. Muzika koju stvaraju nema jasno određen pravac – obuhvata razne elemente džeza, afrobita, funka u kombinaciji sa sirovim gitarskim zvukom.

Do sada imaju jedan izdat album „Live at Underground Studio“ za nezavisnu kuću „Slušaj najglasnije“, objavljen 2010. godine, i drugi nedavno snimljen koji još uvek nije zvanično objavljen.

U postavi su ritam sekcija, gitara i truba, sa povremenim deonica saksofona. Bend prevashodno ističe instrumentalnost i isključenost bilo kakvih vokalnih deonica.

Čine ga: Ivan Simić – (gitara i saksofon), Milan Simić – (bas gitara), Aleksandar Dimitrijević – (bubnjevi) i Danilo Jovičić (truba).

(Visited 54 times, 1 visits today)