OLOVNI PLES – Sloboda


Olovni ples - Sloboda (prednja)Ovo je drugi nedovoljno afirmisani bend iz Hrvatske na našim prostorima čiji muzički rad analiziram u poslednje vreme i posle detaljnog preslušavanja pitam se, zašto kod nas ovakav zvuk još uvek nije našao prolaz?! A trebalo bi.

Izdavač : Slušaj najglasnije (Listen Loudest)

Olovni ples je rock-blues četvorka, mada rock nije njihova muzička opredeljenost. Ne kao čisti iskonski rock. Iako je postava, solo i ritam gitara, bas i bubnjevi tipično rokerska, ova četvorka iz Dugog sela u Hrvatskoj najviše neguje zvuk etno – bluesa. Čine je Stipe Periša (gitara – vokal), Vjeran Pavlović (bas), Tomislav Zorić (gitara, usna harmonika – vokal) i Bojan Radjenović (bubanj – prateći vokal).

Inicijalni pokretač za formiranje ovog benda bio je Stipe Periša, a ujedno je i kumovao samom imenu Olovni ples, inspirisan pesmom Antuna Gustava Matoša „Jesenje veče“.

„Sloboda“ je zvanično šesti album koji su izdali. Njemu su prethodili „Olovne pjesme za Olovni ples“ 2007. godine, „Noć bez jablana“ 2008. godine, „Gnijezdo bez sokola“ 2009. godine, „Proljeće u decembru“ 2010. i „Ludilo“ 2011. godine. Iako je album „Sloboda“ sniman u proleće 2009. godine, svetlost dana je ugledao tek krajem 2011.

Ono što je zanimljivo je da sve pesme koje se nalaze na albumu „Sloboda“ već postoje na nekim od ranijih albuma pod istim imenom ali u drugačijim varijantama, osim pesme „Nađeni Bog“. Pesma „Tango“ sa albuma „Ludilo“ je naknadno snimljena i dodata na „Slobodu“. Specifična je pesma „Iskren do boli“ koja se pojavljuje na više albuma i na svakom u drugačijoj varijanti i muzičkoj formi.

BUDI SVOJ

Prva pesma na ovom albumu i kao što red nalaže, prva pesma obično bude dopadljiva, tako je i u ovom slučaju. Lagani gitarski uvod na koji se nastavlja melodična linija usne harmonike. Sa dosta akustičnih gitara, udaraljki i zvižduka ova pesma zvuči raskošno. Odlično uklopljena melodija sa tekstom Augusta Šenoe.

{youtube}Ibg0h5_hQc8{/youtube}

ISKREN DO BOLI

Kako sam već pomenula ovo je pesma koja se našla na nekoliko albuma i u nekoliko varijanti. U ovoj varijanti je pesma sa čistim akustično gitarskim uvodom u koji se postepeno uklapaju bas i daire. Kako pesma teče, dobija jedan malo brži country – blues ritam sa solo usnom harmonikom pre druge strofe i pred sam kraj. U ovoj pesmi Stipe Periša je potpisan i kao autor teksta koji takodje svojim glasom kog su momci iz benda prozvali „vrisak“ daje posebnu boju ovoj melodiji.

SUDETA BLUES

Pesma koja apsolutno zaslužuje blues u svom imenu. Početak, standardno akustičnom gitarom koji sa vokalom dominira do polovine pesme. Posle ubacivanja daira koje su glavna ritam sekcija u većem delu pesme dolazi do zahuktavanja posle kog pesma postaje energičnija sa primetnim bubnjebima i takođe standardnom usnom harmonikom, a završava se laganim usporavanjem. Za ovu pesmu, tekst je pisao Đuro Sudeta.

{youtube}kxWy-P5HMbI{/youtube}

NAĐENI BOG

Pesma vrlo zanimljivog početka gitarskog dela u koji se ubacuje na prvi momenat vrlo neritmičan deo daira ali vrlo brzo nakon pojave bubnjeva lako se hvata ritam. Aranžman je u ovoj pesmi mnogo upadljiviji i efektniji od vokala i teksta. Tekst potpisuje Antun Branko Šimić.

HRASTOVAČKI NOCTURNO

Moj lični favorit. Na tekst A. G. Matoša Stipe Periša svojim glasom ovoj pesmi daje pravi smisao. Kako sam negde pročitala, ovu pesmu su okarakterisali kao „psihodelični etno bluz“. Primetan je vrlo vešto ubačen reggae ritam, a mene je sto sam je više slušala, sve više u mislima vodila do juga Italije i napuljskim melodijama. Za to je zaslužna gitara koja podseća na zvuk tamburice. Vrlo specifičan je i kratak prekid u pesmi nakon kog je zapravo intrumentalni završetak pesme.

LJUBICE DRAGA

A evo i prizvuka šezdestih godina. Vesela i temperamenta pesma koja najviše zvuči kao rock-blues pesma. Jedna je od najpozitivnijih i najveselijih pesama na albumu.

Olovni ples - Sloboda

GOSPODARICA DUŠE

Tekstualno ljubavna pesma koja počinje već provereno dobitnom kombinacijom gitare, usne harmonike i daira sa laganim ulazom bubnjeva. Pesma sa malo teksta koji potpisuje Bojan Rađenović. Mogla bi se okarakterisati kao pop pesma melodički i ritmički jednaka od početka do kraja.

{youtube}kzKAhzFR01s{/youtube}

MATOŠEV BLUES

Još jedan pravi blues. Moćna kombinacija dva potpuno različita vokala ispraćena samo akustičnom gitarom na početku pesme. Vrlo jaka pesma bez previše aranžmana. Naglasak je na tekstu A. G. Matoša koji je potpuno politički i vrlo „upotrebljiv“ na širem geografskom području.

{youtube}HaMeBSDXIvY{/youtube}

SAMOTNA LJUBAV

Ponovo jedan sjajan tekst A. G. Matoša koji toliko povuče slušaoca da na prvo slušanje obrati pažnju na tekst da tek posle doživi ništa manje dobru melodiju. Pesma je muzički vrlo lagana, a pri kraju, nekako standardno za „olovne“ sledi ubrzavanje ritma da bi sam kraj pesme bio miran.

JESENJE VEČE

Pesma po kojoj su kao što sam već pomenula, „olovni“ dobili naziv „Olovni ples“. Matoš ponovo kao inspiracija. Melodija specifična za ovaj bend. Moglo bi se reći, pesma pravi predstavnik „Olovnog plesa“. Zanimljiv je u ovoj pesmi nestandardni, kako bih to najprostije rekla, radijski vokal u većem delu pesme. Takođe je prisutno ponovno ubrzavanje ritma na kraju pesme.

{youtube}W79D-DPMNSw{/youtube}

SLOBODA

Numera koja je i naslovna za album. Još jedno tekstualno delo Stipe Periše, blues melodija ispraćena tekstom inspirisanim rodoljubljem. Ali glavni utisak ove pesme je vokalna kombinacija, kako su to oni sami rekli „urlika i šapata koji smiruje“, odnosno Stipe i Tomislava.

{youtube}9VcKjHDRnRE{/youtube}

MOJA PREOBRAŽENJA

Gitarski početak pesme, ali ovaj put, ne akustične, sa nastavkom basa, daira i sjajnog blues vokala. Kao sto smo i navikli, dosta deonica usne harmonike, još jedna pesma koja je prilično jednaka melodički od početka do kraja. Tekst ove pesme pisao je A. B. Šimić.

TANGO

Možda prema nazivu ove pesme očekujete neki fini tango, to ova pesma i jeste, ali na jedan rock-blues način. Još jedan početak pesme električnom gitarom sa bubnjevima u prvom planu. Ponovo se je javlja „vokalni vrisak“, a sama pesma podseća na sjajno doba grupe „The Doors“.

I na kraju, kada preslušate ovaj album, shvatite da ste odslušali jedan sjajan etno, blues, rock, country album. Neobična kombinacija koja daje odličan proizvod. Još jedan savet, kada krenete da dalek put, obavezno ove pesme neka vam prave društvo. Primetićete kako vam „legnu“ u uho i učine minute mnogo prijatnijim.

Ocena ovog prvog studijskog albuma je 8/10. Volela bih da u buduće više čujem njihove autorske tekstove. Mislim da to sjajno rade. Čim se pojave u našim krajevima, obavezno ću ih ispratiti, što zbog novosti na našoj muzičkoj sceni, što iz ličnog zadovoljstva, jer „olovni“ momci imaju veliki kvalitet i potencijal u svojim pesmama.

Spisak pesama:

Olovni ples - Sloboda (zadnja)

Album možete preslušati i besplatno preuzeti (kao i sve albume Olovnog plesa) na sledećem linku http://olovniples.bandcamp.com/.

(Visited 79 times, 1 visits today)