Odlazak u legendu – maestro na sitaru Ravi Šankar (april 7, 1920 – decembar 11, 2012)


raviRavi Šankar (Ravi Shankar, Robindro Shaunkor Chowdhury) indijski majstor sitara koji je bio inspiracija The Beatles-ima i mnogim drugim vrhunskim muzičarima preminuo je u bolnici u San Diegu u 92 godini zbog problema sa srcem.

Indijski premijer Manmohan Sing (Manmohan Singh) nazvao ga je “nacionalnim blagom”, jer zvuk sitara jedan je od simbola koje automatski povezujemo s indijskom kulturom. Zahvaljujući Šankarevoj otvorenosti i želji da uđe u zapadnjačku kulturu, zvuk i melodije njegovog sitara postale su i sinonim psihodelične rok muzike i pop kulture 60-ih.

Ravi Šankar se rodio u Benaresu. Još kao dete svirao je nekoliko instrumenata i pevao u školskom horu. Sa ocem i bratom se još kao mali preselio u Evropu, a 1930. godine, prelaskom u Pariz, počeo je nastupati kao član plesne grupe svog brata Udaja Šankara (Uday Shankar).
Od plesanja je 1938. odustao kako bi se vratio u Indiju i počeo učiti sviranje sitara kod dvorskog muzičara Alaudina Kana (Allaudina Khana). Nakon što je završio studije 1944. godine, Šankar je počeo raditi kao kompozitor.
Komponovao je muziku za filmsku „Apu Trilogiju” znamenitog režisera Satiajita Reja (Satyajit Ray), te bio muzički direktor “Sveindijskog radija” u Nju Delhiju od 1949. do 1956.
Godine 1956. je počeo odlaziti na turenje po Evropi i Americi, gde je svirao indijsku klasičnu muziku, a 1960-ih ju je značajno popularizovao u ostatku sveta, zahvaljujući saradnjom sa violinistom Jehudijem Menuhinom (Yehudi Menuhin), s kojim je realizovao album „West Meets East“ i rok ikonom Džordž Harisonom (George Harrison) iz benda The Beatles, koji ga je nazvao „kumom world musica“. Druženje sa Harisonom, još jedan je čin divljenja egzotici Indije, kao i put hipija koji su u Indiji tražili beg od regulativa Zapada. Kao ikona hipija Šankar je nastupao na velikim festivalima „Monterey“ i „Woodstock“ što je takođe zabeženo na live albumima, a 1971. godine s Harisonom organizovao je prvi dobrotovorni rok koncert, “The Concert For Bangladesh”, prema kojem su kasnije osmišljeni slični koncerti, uključivši i “Live Aid”, “Farm Aid” i “Live 8”.

Šankar je počeo pisati koncerte za sitar i zapadni orkestar te nastavio na turnejama 1970-ih i 1980-ih. Od 1986.godine do 1992. godine je služio kao imenovani član gornjeg doma indijskog Parlamenta.

1999. godine za svoje zasluge dobio najviše indijsko odlikovanje “Bharat Ratna”; takođe je osvojio i tri nagrade “Grammy” i bio nominovan za „Oskara“ zahvaljujući muzivi za film „Gandhi“. 2000-ih je nastavio nastupati, često zajedno sa svojom izuzetno talentovanom ćerkom Anouškom (Anoushka).

ravi-shankar
Šankar se nije libio ni ulaska u džez i klasičnu muziku, ruku pod ruku s Džonom Koltranom (John Coltran), koji je svog sina Ravija nazvao iz zahvalnosti prema Šankaru.

Imao je brojne ljubavne afere, brojnije od brakova, iz kojih pored Anouške ima i ćerku Noru Džons (Norah Jones) svetski priznatu pevačicu i pijaniskinju.

(Visited 105 times, 1 visits today)