Odlazak „bosonoge dive“ u legendu


Cesária ÉvoraAko je neko mogao svojim glasom da vas dirne pravo u srce i dušu, a da pri tom ne razumete ni jednu jedinu reč, to je mogla Sezarija Evora. Velika muzička diva, raskošnog i vrlo setnog glasa preminula je juče, 17. decembra u 71. godini života posle teške bolesti srca na svojim rodnim Zelenortskim ostrvima.

Rođena je na ostrvu Sao Visente, a muzikom je počela da se bavi pevajući u horu pri sirotištu u kom je odrasla. Sa 20 godina počela je da peva po barovima ali ipak prvi album „La Diva Aux Pieds Nus“ snimila je tek 1988. godine kada je imala 47 godina. Za vreme svoje veoma uspešne karijere objavila je 11 studijskih albuma, a njen treći album „Mis perfumado“ postao je veliki svetski hit sa prodatih 300.000 primeraka. 1995. godine sarađivala je sa Goranom Bregovićem otpevavši pesmu „Ausencia“ za film „Podzemlje“ Emira Kusturice. U Bogradu je nastupala dva puta, poslednji put 2009. godine.

{youtube}X74qN9RCAAU{/youtube}

Internacionalna zvezda pre tri meseca najavila je da se povlači sa scene zbog bolesti. „Bosonoga diva“ kako su je zvali jer je najviše volela da nastupa bez obuće u znak solidarnosti sa svojim sunarodnicima koji većinom sebi nisu mogli da priušte ni cipele, bila je dobitnica „Gremija“ 2004. godine i francuske Legije časti. „Dugo je trajao moj put do svetskog priznanja, ali nikada nisam izgubila veru. Ljudi sa Zelenortskih ostrva žive zahvaljujući veri. Nisam gubila ni nadu. Uvek sam znala da ću jednog dana doživeti ovo što mi se dešava sada“, govorila je.

„Morna“, plesno – muzički pravac koji potiče sa Zelenortskih ostrva, postao je planetarno popularan zahvaljujući Sezariji Evori i njenoj beskrajnoj harizmi. Pevala je melanholične, bluz „saudade“ melodije koje su specifične po tuzi i patnji koju nose u sebi, stalnom željom i to najčesće za nečim što ne postoji. Snažniji oblik „saudade“-a je osećaj prema ljudima o kojima ne znamo ništa, sa kojim gubimo kontakt, a nama su bliski.

„Saudade u sebi sadrži tugu, to je ono što osećaš kada ti neko nedostaje, ali i dublje od toga. Saudade je ono što mi na Zelenortskim ostrvima osećamo kada neko napusti zemlju“, izjavila je Evora. Danas, sa njenim odlaskom, svi oni koji su voleli njenu muziku možda prvi put osećaju šta je „saudade“ zapravo.

{youtube}RhwmyfFpmLs{/youtube}

(Visited 18 times, 1 visits today)