Odlazak legende – Dejv Brubek (decembar 6, 1920 – decembar 5, 2012)


Dave-Brubeck01Legenda džez muzike, pijanista Dejv Brubek (Dave Brubeck) koji je stekao svetsku slavu izvodeći svoje kompozicije „Blue Rondo a la Turk“, „Three To Get Ready“, „In Your Own Sweet Way“ i „Duke“, preminuo je juče u 91. godini, u bolnici u gradiću Norvolk u saveznoj državi Konektikat od infarkta, samo jedan dan pre svog 92. rođendana, preneli su američki mediji.

Dejv Brubeka američka Kongresna biblioteka je, zbog njegovog kreativnog doprinosa umetnosti proglasila „živom legendom“. Tokom cele karijere opirao se konvencijama koje su nametane džez muzici. U svojom kompozicijama koristio je neuobičajene promene taktova, kontraritmove, metriku i tonalitete. Sa svojim kvartetom, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka postigao je slavu do tada gotovo nezamislivu za izvođače džeza, prodavši na milione albuma.

Dejv Brubek je rođen 6. decembra 1920. godine, u mestu Concord, u ruralnoj Kaliforniji.  U mladosti je vodio orkestar od dvanaest muzičara. Studirao je harmoniju i kompoziciju kod Darius Mihauda (Darius Milhaud), po kojem je i jednom sinu dao ime, i Arnolda Šonberga (Arnold Schönberg). Godine 1946. osnovao je eksperimentalni oktet, a potom vodio trio, koji je kasnije uspješno proširio u kvartet (1951.).

Za izuzetan doprinos američkoj i svetskoj umetnosti primio je mnogobrojna priznanja i nagrade, između ostalih „Grammyja“ za životno delo, nagrade „Benjamin Franklin“,National Medal of the Arts“, „Smithsonian Medal“ i nagrade „BBC Jazz“ za životno delo. Takođe, uvršten je u Hall of Fame časopisa „DownBeat‘, dobio je zvezdu na Hollywood Walk of Fameu.

Od šestoro Brubekove dece, četvoro su postali profesionalni muzičari.

davebrubeck

Dejv Brubek nastupao je s velikanima džeza kao što su Djuk Elington (Duke Ellington) i Ela Fitcdžerald (Ella Fitzgerald) i dokazao da džez može biti dostupan širokim masama. 

The Dave Brubeck Quartet bio je jedan od najvećih džez ansambala, koji je Dejv Brubek vodio sa saksofonistom Paulom Desmondom (Paul Desmond), pored kojeg su originalno nastupali  i bubjar Džo Morelo (Joe Morello) i kontrabasista Eugen Vrajt (Eugene Wright). Dugo vremena su nastupali u noćnom klubu Blackhawk u San Francisku a potom počeli sticati popularnost na univerzitetima, izdavši seriju albuma s naslovima kao Jazz at Oberlin, Jazz Goes to College i Jazz Goes to Junior College.

Njegov album „Time Out“, iz 1959. godine, koji je brzo dostigao platinasti tiraž, bio je značajan zbog inovativne, neuobičajene promena taktova, što je bio rezultat Brubekovog obrazovanja kao klasičnog pijaniste…Najpoznatije kompozicije na njemu su: Blue Rondo à la Turk“, „Pick Up Sticks“, a prvenstveno „Take Five“, jedina čiji autor nije bio Brubek već Pol Desmond, najprodavanija je džez singlica svih vremena.
 
Snimljeno je još nekoliko albuma u istom stilu kao „Time Further Out“, „Countdown: Time in Outer Space“, „Time Changes“ i „Time In, a vrhuncem karijere im se obično smatra klasični live album „At Carnegie Hall“ iz 1963.

„Klasični“ The Dave Brubeck Quartet raspušten je 1967. godine. Sledeće godine osnovao je novi kvartet sa Geri Muliganom (Gerry Mulliganom), Džek Siksom (Jack Sixom) i Alan Davsonom (Alan Dawson).

Od 1972. nastupali su kao trio koji se udružio sa Brubekovim sinovima (“Two generations of Brubeck”). Ipak, povremeno su im se pridruživali nekadašnji članovi kvarteta – Geri Muligan i Paul Desmond.
Tokom 1976. ponovno je, posle pauze od nekoliko godina, skupio svoj kvartet radi jednogodišnje turneje i proslave njihove 25-godišnjice.

Svojim sastavima Brubek je vešto istražio mnoge ritmičke figure, unoseći u metriku džeza a nove ritmove (valcer, rumbu i druge plesove), a istovremeno unoseći izuzetno snažne improvizacije na klaviru.

(Visited 61 times, 1 visits today)