Objavljena knjiga rok novinara Ivana St Rizingera


U prodaju se nalazi autobiografski roman kruševačkog pesnika i rok novinara Ivana St Rizingera, pod višeznačnim nazivom Jugosloven K. (Hronika odustajanja 1990. – 1992.) u izdanju Take It Or Leave Books, književnog ogranka najstarije srpske nezavisne izdavačke kuće sličnog naziva.

Ovo je njegova priča, muzičkog novinara u srednje velikom, a kulturno veoma izdašnom gradu iz srca Pomoravlja. Ivan St Rizinger čitaoca vodi kroz zamršene igre pogađanja znakova pored puta. Slomu kičme Jugoslavije nije se znala, smela ili mogla, svejedno je danas, odupreti dovoljno snažno ona čuvena „posljednja mladost SFRJ“.

Pisac pripada jednoj od tih zalutalih generacija. Rođen 1967. godine, iz mešovitog braka – po majci Mađar, po ocu Srbin iz Banata. Na radnu akciju prvi put otišao sa nepunih 14, da se osamostali, da za tih mesec dana slobode od majčine prebrižnosti pokupuje u Beogradu sve ploče za koje je čuo i odgleda bar deset sjajnih koncerata. Vojsku je služio u drevnom Pazinu. Pisao, kasnije, redovno za četiri viđenije novine, pravio petosatne emisije o domaćem roku na radiju svake srede – i sve to sada spakovao u 220 strana, uključujući i 20 odabranih intervjua, načinjenih sa bitnim akterima jugoslovenske pop i rok scene s kraja ’80-tih.

Razgovori su vremenski poređani od Bruna Langera, Bore Đorđevića, Dina Dvornika, Ramba Amadeusa (sredina 1990.), do jedinstvene Margite Stefanović (sredina 1992.). Između njih provlači se autorovo analiziranje vlastitih životnih lutanja kroz sive krajolike apokalipse jedne uzvišene ideje u koju je verovao.

On je Jugosloven K. zaglavljen već 30 godina u vremenskom balonu iz kojeg, svuda oko sebe, posmatra ljudsko ludilo iz perspektive čoveka koji je ostao bez domovine. Baš kao Jozef K. i on samo pokušava sačuvati živu glavu.

“Ovo je laka knjiga za čitanje i preteška za brzopotezne analize. Uz nju ćemo biti makar malo blaži prema za samo dve godine potrganoj domovini generacija rođenih puno pre nas, koje su u nju iskreno, iz dubina duše verovali”.

Autor naslovne strane i ilustracija u knjizi je poznati sarajevski crtač i glazbenik Berin Tuzlić. Pogovor je delo pisca, muzičara i urednika izdanja Gorana Šobića Sirana.

Knjiga se od ove nedelje, po povoljnoj ceni može naručiti preko Facebook stranica:

https://www.facebook.com/jugoslovenk/ i https://www.facebook.com/TIOLIrecords/

(Visited 20 times, 1 visits today)