Objavljena Delčina pesma „Dobro je”


delca_1Poslednja pesma koju je snimio pevač poznate beogradskog benda U škripcu, Milan Delčić Delča (1960-2011), objavljena je danas na kanalu Jutjub (YouTube), simbolično na gidišnjicu njegovog rođenja. Pesma „Dobro je“ može se preuzeti kao besplatni download singl (u mp3 i wav formatu).

Milan Delčić Delča pojavio se na umetničkoj sceni osamdesetih godina sa bendom U škripcu, koji je za kratko vreme postao popularan na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavije. Bend su, uz Delču, činili i klavijaturista Zoran Vulović Vule, Aleksandar Vasiljević Vasa, Aleksandar Lukić Luka i Miloš Obrenović.

Prve snimke, pesme „Proleće“ i „Pamflex dom“ objavili su na albumu „ARA“, 1981. godine. koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Godinu dana kasnije, U škripcu izdaje debi album „Godine ljubavi“. Međutim, pravi uspeh dolazi sa albumom „O je!“ koji su snimili 1983. godine za „Jugoton“. Decembra 1983. godine za novogodišnje praznike izdaju mini LP „Nove godine“.

Bend je prestao sa radom 1987. godine po objavljivanju albuma „U škripcu“. Ponovo su se okupili 1989. godine, da bi 1990. godine izdali ploču „Izgleda da mi smo sami“.

Početkom rata prekidaju redovan rad, a Delča nastavlja solo karijeru tokom koje je snimio nekoliko zapaženih albuma – „“Izgleda da mi smo sami“”, „Delča i sklekovi“”, „“S jezikom u usta“,” na kojima je koketirao sa tehno muzikom.  

Delča je bio diplomirani dramaturg, a napisao je i režirao „Lepe, čiste, dobre“ u omnibusu „Beogradske priče“, a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome“.

Bio je scenarista serije televizije Beograd „U ime zakona“ (1991) i koscenarista televizijskog filma „Ne skreći sa staze“ (2003). Pojavio se i na filmovima „Slatko od snova“ (1994) i „Crveni kamion sive boje“ (2004), kao i u seriji „Otvorena vrata“ (1994-1995).

Delča je kao pravi novotalasni multimedijalni i višetalentovani umetnik osmislio koncept „pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode.

Poslušajte o čemu nam Delča peva…

(Visited 54 times, 1 visits today)