Novi spot “Put do tebe” benda Charlie B


Charlie BPre mesec dana, novosadska petorka koja čini bend Charlie B snimila je novi spot za pesmu “Put do tebe”.

Ovo je pesma sa jos uvek aktuelnog drugog albuma “Reč”, a u spotu su korišćeni kadrovi iz predstave “Ludi od terapije” – Scena Stamenković, u kojoj je pesma iskorišćena kao soundtrack. Režiju spota potpisuje Lazar Drecun, direktor fotografije Siniša Ponjević i Lazar Drecun, a za montažu je bio zadužen Emil Saks.

U septembru ove godine, bend slavi dvadeset godina postojanja. Iako okupljeni oko sjajne ideje da nastave tradiciju novosadskih pop-rock bendova osamdesetih, a da ujedno pokušaju inkorporirati u taj zvuk uticaje bluza i soula, kao i jakih gitarskih rifova zaostalih iz vremena punk projekata u kojima su učestvovali, zbog turbulentne političke situacije i usled teške finansijske situacije, 1994. godine članovi grupe se razilaze s nadom da će se jednog dana ponovo okupiti i uraditi sve što do tada nisu uspeli.

Napokon 2002. godine Srđan Janković i Lazar Drecun odlučuju da ponovo ožive Charlie B, ali im ne polazi za rukom da okupe originalnu postavu, već u bend dolaze novi ljudi. Pod uticajem koji novi članovi donose, dotadašnji zvuk počinje iz korena da se menja. Pridružuju im se bubnjar Slobodan Stanojević, basista Igor Radujkov, gitarista Peđa Đurić i vokal Ava Marija Zdravković. Ekipa praktično počinje ispočetka i potpuno nov zvuk je bio na pomolu. U naletu entuzijazma snima se i prvi zvanični album u saradnji s legendarnim Komandantom Adamom u njegovom surovom underground studiju u srcu Sremske Kamenice. Nakon završetka snimanja bend odlučuje da angažuje klavijaturistu kako bi doradio već snimljeni materijal i tako Emil Saks pronalazi svoje mesto u postavi. S Emilovim dolaskom stvari počinju radikalno da se menjaju, a njegovo ogromno iskustvo i poznavanje muzičke teorije otvara jednu potpuno novu trasu za razvoj harmonskog toka i aranžmana pesama. Takav dosta čvrst i autoritativan stav počinje da rađa kolebanje kod nekih članova i nakon nekog vremena grupu će napustiti obojica gitarista Srđan Janković i Predrag Đurić kao i vokal Ava Marija Zdravković. Ti nemili događaji za kratko vreme uzdrmaće rad benda, ali s dolaskom novog gitariste Čabe Kiša sve se ponovo vraća u normalu i Charlie B nastavlja da se ravija u još inspirativnijem okruženju. Kako ne uspevaju da izdaju album ni za jednu postojeću izdavačku kuću, odlučuju da to urade sami uz pomoć prijatelja iz novosadske izdavačke kuće „Maštaonica“. Tako će prvi album „Pogledaj me“ i zvanično ugledati svetlo dana. U predstojećem periodu bend ima nekoliko zapaženih nastupa, a krug slušalaca se ponovo širi. Iz postave odlazi basista Igor Radujkov, a na njegovo mesto stupa jedan od glavnih aktera mađarske i srpske heavy metal scene Andraš Išpan.

S Andrašom zvuk postaje još čvršći, a nastupi postaju vizuelno zanimljiviji. U to vreme rodio se i novi, drugi album „Reč“. Tri godine aranžiran, godinu dana sniman i miksan album „Reč“, predstavlja trenutni muzički vrhunac grupe Charlie B i otvara potpuno nepoznato poglavlje u srpskoj pop-rock muzici.

Tu se priča o bendu Charlie B ne završava. Iako su već u tridesetim godinama, članovi benda pokazuju neverovatan entuzijazam i iz toga zaključujemo kako žele da rade još dugo, a dokaz za to je i početak rada na novom, trećem albumu. Sadašnju postavu benda čine Lazar Drecun, Emil Saks, Slobodan Stanojevič, Čaba Kiš i Slobodan Većkalov.

(Visited 51 times, 1 visits today)