Novi spot benda Važno Obavještenje za pesmu „1999“


vazno_obavjestenje123Banjalučki bend Važno Obavještenje obradovao nas je svojim novim, trećim spotom za pesmu pod nazivom „1999“. Pesma je inspirisana bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu (u Aberdarevoj ulici) u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine od strane NATO snaga, kada je šesnaest,  večinom mladih i nedužnih ljudi, ostavljeno na nemilost
razornim bombama.

“Naša pjesma je kritika tog, ali i svakog drugog nasilnog čina u kome su život izgubili nedužni ljudi. Inspirisana ovim događajem, ona osuđuje svaki sličan, ne praveći razliku i ne dijeleći žrtve po bilo kom osnovu„, kaže autor pesme i frontmen benda Đorđe Knežević.”

Na samom početku spota smenjuju se kadrovi u kojima je prikazano televizijsko obaveštenje da je NATO počeo sa vazdušnim udarima na vojne ciljeve. Sa naglaskom na vojne, složiće te se. Za spot su korišćeni kadrovi iz dokumentarnog filma iz 2001. godine nemačke ARD televizije „Počelo je jednom laži“ („Es begann mit einer Lüge“), koji je nakon samo jednog emitovanja ukinut sa ARD televizije i sa njihove oficijalne web stranice. Takođe, spot je upotpunjen snimcima sa nastupa benda u banjalučkom Domu omladine, na promociji albuma.

Klavirska melodija, isprepletena izuzetnom nijansom sete i oslikana razornom avio metom, uvodi u minute koji pevaju o bolu, stradanju i gubitku:

                                                       “Hvala ti „Milosrdni anđele“

                                                        što si ukrao i oteo od nas.

                                                         Oteo nam najveće,

                                                         najveće blago naše,

                                                         mladu snagu i nadu u spas“

Trinaest godina kasnije, na mestu tragedije, poput živog svedoka stoji i dalje spomenik podignut u znak sećanja na poginule, i na njemu isto pitanje bez odgovora: ‘Zašto?’

Snažan gitarski zvuk i violinski elementi, koji se međusobno ističu, a koji su izuzetno uskalađeni sa ostalim inastrumentima i dopunjeni pratećim vokalima, pevaju o stranicama ‘krvavog dnevika’:

                                                       “A sada dižem ruke gore prema Bogu,

                                                         tražim pravdu za nas…

                                                         I molim…”

Jačina u izražaju je ono što je prisutno tokom celog trajanja pesme. Jačina je ono što i nas same i dalje drži. A, Važno Obavještenje je zaista važno obaveštenje za sve nas! Poslušajte ih, i upoznajte tu jačinu i u vama samima.

Tekst i muziku za ovu pesmu je napisao Đorđe Knežević, a aranžman potpisuje Važno Obavještenje. Kao i za prethodni spot, video je realizovan u saradnji sa Goranom Gogsonom Ratkovićem, a kompletnu audio produkciju potpisuje Digital Boyler Studio.

Bend Važno Obavještenje je osnovan 2007. godine sa idejom da sa jakim autorskim pečatom, bude sredstvo kojim će njegovi članovi izražavati svoje stavove, viđenje stvari i dešavanja koji se oko njih događaju. Prvobitni naziv benda je bio Vitalni Organ, ali iz poštovanja prema istoimenom bendu iz Bazika, to ime je zamenjeno sadašnjim. U septembru 2012. godine predstavili su svoj prvi album pod nazivom: “Uvijek Za! (Protiv Ne!),” na kojem se nalazi osam pesama sa dodatnom bonus numerom: „Ne razumijem“. Muzika Važnog Obavještenja je kombinacija ska, roka, sa povremenim rege ritmovima, a ono što je prvenstveno karakteristično je pridodan zvuk violine, koji posebno nijansira klasičnu rok postavu. Na živim nastupima, prisutna je doza plesnog ritma uz koji publika može uživati.

Binu su delili sa muzičkim veličinama poput U.K. Subs, Kultur Shock, YU Grupa, Letu Štuke, Sopot, Alogia, Dado Topić. Bend je nastupao na mnogim festivalima i u mnogim klubovima među kojima izdvaja: „Ex-Yu Rocks“ , „Restart“, „PYA“, „Live for Sound„, „Budi svoj ne budi matični broj„, „Caffe Tamaris“, „Dom Omladine“,„DFK„, „Cinema Sloga“ , „Galerija“ .

Bend Važno Obavještenje čine: Slobodan Lazičić: vokal, gitara; Ðorde Knežević: vokal, gitara; Stanko Raljić: bubanj; Nikolina Devura: violina; a pored njih u snimanju spota za pesmu  „1999“, učestvovali su i Aleksandar Babić:bas gitara, Arsen Čarkić:klavir i Ninoslav Dobrijević-Tiki:fretless bas.

(Visited 19 times, 1 visits today)