Novi Musicology festival osvežava scenu Srbije krajem jula


Musicology festivalMusicology festival nastao je kao ideja da se ljubiteljima kvalitetne muzike na našim prostorima pruži mogućnost da čuju nešto novo, drugačije i pre svega kvalitetno, što će ove godine i postići nastupima Nikole Kontea (Nicola Conte), Maria Biondija (Mario Biondi), Kezaje Džouns (Keziah Jones) i globalne atrakcije Dirty Loops.

Nikola Konte je hedlajner prvog dana festivala i njemu će pripasti čast da otvori prvi Musicology festival.

Nikola Konte će, u četvrtak, 24.07., nastupiti sa svojim bendom i prva je zvezda ikada koja će se popeti na binu Musicology festivala. Međutim, ovo neće biti jedini put kada će publika Musicology festivala imati priliku da se susretne sa Konteom. Naime, Nikola će publici predstaviti i svoj DJ set na afterpartiju jednog od četiri dana festivala.

Nikola Konte je klasično školovan muzičar, inovator džeza, vođa benda, producent, DJ i gitarista. Konte je poznat po uvođenju inovativnog stila u esid džez, koji uključuje bosa nova teme, melodije iz italijanskih filmova šezdesetih, slušljive teme i indijsku muziku. U poslednje vreme, on je mnogo više fokusiran na latin džez, na svojim albumima Other Directions i Rituals.

Nedavno je objavio novi album Free Souls, koji će posetioci festivala premijerno moći da čuju 24. jula. Žongler, kada je u pitanju igra sa stilovima, Nikola nas je navikao na svoju sposobnost da pomeša harmonski različite muzičke svetove i stvori saradnju između velikih muzičara. Dubina je dodatna vrednost ovog albuma, nešto između svesti i duhovnosti. Ne podilazeći jalovim trendovima, njegov album je rezultat hitne potrebe da se istražuje dubina duše i muzički uticaji kroz neizrecivu ljubav prema ovom čudesnom univerzumu zvanim muzika.

Mario Biondi, takođe poznat kao italijanski Beri Vajt (Berry White), biće zvezda drugog festivalskog dana, 25.7. Ovaj soul- džez pevač, potiče iz umetničke porodice. Njegov pradeda je bio ugledan slikar, njegova baka pevačica, a otac popularan kompozitor, pa je bilo logično da će i Mario naslediti taj umetnički gen.

Biondijevi muzički poduhvati su mu doneli priliku da nastupa zajedno sa italijanskim velikanima poput Kalifana, Bongusta, i Fiorela, kao i sa američkom legendom Rej Čarlsom (Ray Charles).

Imajući u vidu njegov snažan i jedinstven glas, nije prošlo mnogo vremena pre nego što su Biondia počeli da ohrabruju da krene da gradi solo karijeru. Mariov debi album izašao je 2006. godine. Prvi singl albuma Handful of Soul„This Is What You Are“, istog trenutka se zavrteo širom Italije i Velike Britanije. Godinu dana kasnije Blondi je izveo istu pesmu na Sanremo festivalu, što je doprinelo tome da ovaj singl uđe među Billboard’s European Top 100 chart. Mario trenutno promoviše svoj najnoviji album SUN koji je producirao zajedno sa pevačem benda Incognito, Blujem (Bluey). Album sadrži duet sa još jednom muzičkom legendom, Čaka Kan (Chaka Khan).

Hedlajner trećeg dana Musicology festivala biće harizmatični pevač, gitarista i kantautor, Kezaja Džons. Ovaj muzički revolucionar, poreklom iz Nigerije, je svojom neobičnom tehnikom sviranja i mešanjem sirovog bluza i oštrog fanka, stvorio žanr koji sam naziva „blufunk“.

„Gitaru sviram kao udaraljke. To je bluz. To je fank. Ritmično. Afro.“ kaže Kezaja.

Kezaja Džons će drugu godinu za redom nastpiti u Beogradu, nakon što je prošle godine rasprodao koncert za nekoliko dana i oduševio publiku u klubu Summer Stage BitefArtCafe. Kako mnogo Kezajinih fanova nije uspelo da prošle godine dođe do svoje karte, ovog leta Musicology festival pruža šansu da čujete Kezajine stare hitove, ali i pesme sa novog albuma Captain Rugged.

Ukoliko još uvek niste isplanirali odmor, dobro je, sad saznate kada morate biti u Beogradu. Ako jeste, pomerite ga, jer je ovo svirka koja se ne propušta.

S vremena na vrema pojavi se bend koji prkosi definiciji, bend tako jedinstven u svom pristupu muzici da okreće žanr naglavačke i ostavlja vas sa pitanjem “Šta je to bilo?” Upravo to je uradila švedska najbolje čuvana tajna, Dirty Loops.

Oni će po prvi put u regionu nastupiti 27. jula na Musicology festivalu.

Bend je gotovo preko noći postao hit na Fejsbuku i Jutjubu. Formiran 2009. godine, ovaj švedski trio izvrće pop pesme na način na koji to nikada nije rađeno.

Njihova obrada pesme “Just Dance”Lejdi Gage (Lady Gage) i ujedno njihov prvi spot, bez ikakve promocije je sakupio preko 100.000 pregleda i 10.000 deljenja za menje od dva meseca. Posle ovolikog uspeha tada još uvek anonimnih mladića, svaki sledeći video Dirty Loops je postigao ovoliku gledanost u roku od par dana.

Ove godine, Dirty Loops je izdao i svoj prvi autorski album pod nazivom Loopified i dokazao da njihova originalnost doseže mnogo dalje od inovativnog obrađivanja tuđih pesama, te da je njihov autorski materijal još spektakularniji od već popularnih kavera.

MaraQYa i Vasil Hadžimanov bend se pridružuju misiji Musicology festivala 24. i 27. jula. Bend MaraQYa će nastupiti prvog dana festivala pre Nikole Kontea, dok će Vasil Hadžimanov bend uvesti publiku u svet džeza pre švedske atrakcije “Dirty Loops”.

Musicology festival se održava od 24-27. jula na teniskim terenima Kalemegdana.

Karte za festival se mogu naći na svim prodajnim mestima Eventima, a cene karata su 1200 dinara za jedan dan i 1700 za VIP deo, dok je cena kompleta karata 3999 dinara i 5699 za VIP.

(Visited 67 times, 1 visits today)