Novi album novosadskog sastava Prkos Drumski


Prkos Drumski - Svetlost i pustota (prednja)Redakcija on-lajn muzičkog portala RockSvirke s ponosom vam predstavlja novi album novosadske grupe Prkos DrumskiSvetlost i pustota.

Sa izuzetkom uvodne pesme “De profundis”, album je u potpunosti sniman uživo, na različitim koncertima, ili u studijskim, sobnim i garažnim prostorima, u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Reč je o reprezentativnom izboru živih pesama i singlova, koji obuhvata vreme od 2003. do 2013. godine.

Svetlost i pustotu krasi prepoznatljivo autorsko i glasovno trojstvo Prkosa Drumskog – na njemu su zastupljene pesme Miloša Zubca, Isidore Milivojević i Sonje Šešlije. To će obradovati sve dugogodišnje privrženike i ljubitelje sastava budući da dobijaju još jedan klasičan, brendiran album ove jedinstvene pojave na srpskoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Uz odlike po kojima se bend godinama prepoznaje – poetičnost, setu i eteričnost, album Svetlost i pustota predstavlja i manje poznato lice Prkosa Drumskog. Pojedine pesme na albumu otkrivaju dinamičnu koncertnu družinu koje se ne libi da uživo svira maštovito, neupeglano i žestoko.

Jedna od takvih je energična “Desi se tako da promakne dan”, stari koncertni standard Prkosa Drumskog, ovde prvi put objavljen na službenom izdanju.

Takođe, album donosi izvornu singl verziju pesme “Vilindar” u jedanaest minuta trajanja, kao i posvetu bratskom hrvatskom bendu Olovni Ples, himničnu “Cvijetom cvjetaj, srce moje”. Obe numere ranije su bile dostupne samo kao singlovi na zajedničkim kompilacijama Novih Odmetnika.

Pesma “Rejoice” takođe je koncertni singl koji će se simultano s novim albumom Prkosa Drumskog pojaviti na regionalnoj kompilaciji Bistro na rubu šume vol. 4.

Među najdragocenijim snimcima svakako je nadahnuta koncertna verzija “Bretonovog sna”, koja označava povratak Bokeljke Isidore Milivojević nastupima nakon petogodišnjeg odsustva sa scene.

Na albumu se pojavljuju svi muzičari i autori koji su u proteklih deset godina, s Milošem Zubcem kao osnivačem i neformalnim vodičem, radili ili još stvaraju u ovom sastavu. Žanrovski i stilski, mogu se čuti razne kreativne faze u nekoliko inkarnacija benda. Ambijentalni i eksperimentalni folk, folk-rok, bluz i šansona, pre svega na srpskom, a potom na francuskom i engleskom jeziku.

Album Svetlost i pustota potpisuje novosadski on-lajn izdavač RockSvirke, u saradnji s nezavisnim izdavačem iz Zadra, Brlog Records.

Urednici izdanja su Nebojša Petrović i Stipe Periša.

On-lajn verziju možete besplatno preuzeti na našem sajtu. Fizički primerci biće štampani u ograničenom tiražu.

Nakon albuma Alhemija, koji je po broju preuzimanja ubedljivo najpopularnije izdanje u našem izdavačkom katalogu, Svetlost i pustota je drugo izdanje koje Prkos Drumski objavljuje za RockSvirke.

Grupa Prkos Drumski objavila je do danas albume Slika, Vreme ispred nas, Jesenje lišće i Alhemija. Svetlost i pustota je peto izdanje novosadskog benda.

Članovi družine počeli su u međuvremenu da snimaju nov studijski album.

Do tada, ako se još niste upoznali s njima, počnite od kraja. Slušajte Svetlost i pustotu!

(Visited 103 times, 1 visits today)