Novembar, Protektori, Prljavi dripci i The Shaiones večeras u Fabrici


punk_veceVečeras, u SKCNS Fabrika, imaćete priliku da prisustvujete nastupima sledećih pank rok bendova: Novembar, Protektori, Prljavi dripci i The Shaiones.

Niška grupa Novembar je nastala 1991. godine, neposredno pošto se u Niš iz Zagreba doselio Goran Kostić – Kosta do tada frontmen kultnog zagrebačkog sastava „Studeni Studeni“, orijentisana na melodični pank rok. Grupa je uspela da objavi maksi singl “Čisto kao suza” (za zagrebačku produkcijsku kuću „Search & Enjoy, 1990.godine) a sa početkom rata je prestala sa radom.  Kosta je ubrzo prihvatio ponudu da svira bas u grupi Glas Amerike.
Mesec dana kasnije je prešao na gitaru, a grupa je dobila ime Novembar i zagrebačka muzička priča je nastavljena. Maja 1992. godine kao gosti sviraju na „Palilulskoj olimpijadi kulture“ jer su Studeni Studeni prethodne godine pobedili na toj manifestaciji. U to vreme u grupu dolazi basista Zoran Randelović koji je pre toga svirao u raznim sastavima iz Karlovca, kao i u Noćnoj straži Borisa Novkovića. Postavu benda su tada još činili i gitarista Sale Dokić (ex Glas Amerike) i bubnjar Sava. Debi CD “Deguelo” snimaju 1993. godine, koji je 1984.godine izdat za „No Man’s Land“. U pesmi “Gledaj kako ljubav umire” solo na gitari je odsvirao Milan Mladenović. Sve materijale je komponovao Kosta, dok je tekst za pesmu “Rodendan” napisao Zvonko Karanović, a za “Ja sam je volio” Denis Romac. Pored “Ja sam je volio” na ploči se našla i “Gledaj kako ljubav umire” iz repertoara grupe Studeni Studeni.
Krajem juna 1996 godine Novembar su svirali na „Zgaga festivalu“ u blizini Ljubljane uz KUD Idijote, Majke i Gobline.
Jedan su od najznačajnijih pank rok bendova sa „južne pruge“. Do sada su izdali 5 studijskih albuma. Svojim hitom „Tako mlad i tako čist“ su krajem devedesetih bili prvi na gotovo svim rok top listama u tadašnjoj državi. Trenutno su u studiju gde rade na novom albumu.

Protektori u grupa koju čine iskusni muzičari iz raznih bendova i iz različitih gradova. Članovi grupe su: Vladimir Radusinović Radule (Atheist Rap), Goran Kostić Kosta i Nenad Pejčić (Novembar), Boris Drobac (PSYCHO-SONIC BORIS / HOSENFEFER – Kosovska Mitrovica) i Nikola Mitrovski. Bend je svoj prvi EP objavio na servisu Soundcloud. „Prljavi dipci“ su nastali 1995. godine i, uz pojedine promene ili rokade u postavi kao i nekoliko promena imena, kontinuitet traje do danas. Ime benda datira od 2001, kad je izašao prvi DIY singl, a dosad su objavili četiri albuma. Podržavaju aktivističke inicijative, samoorganizovanje, emancipaciju žena i „manjina“. Zalažu se za solidarnost i za decentralizaciju moći i vlasti: „Preziremo države, religijske dogme, etnicizme, rasizme, šovinizme i slična društvena oboljenja. Smatramo da je bitno šta ljudi imaju u glavi i da li su dobroćudni i otvoreni, a ne kojeg su porekla, boje kože, kakva je njihova seksualnost ili versko opredeljenje…”

The Shaiones su bend koji čine muzičari iz Rijeke i Opatije. Grupa je nastala s idejom da se u pank rok stilu obrade poznate pesme pevača Dražena Turine Šajete, iz njegove ranije „šlager“ karijere. Poznati si po tome što su im koncerti zabavni i što im gotovo uvek polazi za rukom da rasplešu publiku. Bend čine: Dražen Turina – Šajeta – Shaio Shaione – The King, Kristina Radovčić – Kiki Shaione – Back Vokal, Daniel Voskion – Voski Shaione – Gitara, Marino Squarcia – Maki Shaione – Bubanj, Davor Pilepić – Daki Shaione – Gitara, Krešimir Kunda – Kunda Shaione – Bas, Back Vokal.

Koncertno veče počinje u 21 čas , a ulaznice po ceni od 300 dinara će moći da se kupe na ulazu u SKCNS Fabriku. Dan kasnije, u subotu 17. novembra, Novembar, Protektori i Prljavi dripci nastupiće u beogradskom klubu Kuglaš uz podršku benda Ready Steady Blow. Cena karte te večeri iznosiće 200 dinara.

(Visited 73 times, 1 visits today)