Nord iz Rijeke je pobednik Jelen Demofesta 2015!


Demofest 2015 - Pobednik - Nord, RijekaOsmi Jelen Demofest završen je 18. jula finalnim takmičenjem demo bendova na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a najboljim demo bendom stručnog žirija proglašen je Nord iz Rijeke. Drugo mesto pripalo je sastavu Rezerve iz Tučepa, dok su S.K.A. iz Leskovca zauzeli treće mesto. U revijalnom programu su nastupili Punkart, Hulahoop, te zvezde večeri, grupa TBF.

Riječkom Nordu, koji je impresionirao svojim čvrstim gitarskim zvukom i moćnim vokalom, prva nagrada omogućiće snimanje i produkciju albuma u studiju po njihovom izboru, kao i produkciju video spota za pesmu koju sami odaberu. Petorka koja čini Rezerve predstavila se efektnim pank pesama za koje su članovi žirija tvrdili da su potencijalni hitovi, a nagrađena je binskom opremom u vrednosti od 3.000 evra. Trećeplasirani S.K.A. priredio je pravi šou, kombinujući rep stihove, harmoniku i krajnje energično izvođenje, čime su osvojili binsku opremu u vrednosti od 2.000 evra.

Pored glavne tri, uručene su nagrade i za najboljeg basistu, gitaristu te najbolji bend po izboru publike. Priznanje „Plavi bas“ i bas gitaru plave boje, koja se dodeljuje u sećanje na preminulog Igora Kašikovića Kaleta, osvojio je Mihael Prosen, frontmen riječkog Norda. Brendiranom Jack Daniel’s gitarom nagrađen je Ante Puharić iz grupe Rezerve. Nakon glasanja koje je organizovala kompanija m:tel, titula najboljeg benda po izboru publike i novi laptop pripali su Cardinal Pointu iz Vranja. Prethodne večeri, najboljim novinarom je proglašen Zoran Tučkar sa portala Muzika.hr.

Završno veče je započelo nastupima finalista takmičenja za demo bendove, a ove godine 13 njih se našlo u završnici. Nakon nastupa prvih nekoliko takmičara, prostor ispred glavne bine je već bio pristojno ispunjen, a do kraja finala takmičarskog programa posjeta je znatno porasla, dok je revijalni program otpočeo nastupom grupe Punkart.

Drugoplasirani sastav prošlogodišnjeg Jelen Demofesta je predstavio pesme sa svog prvog albuma, čije izdavanje je omogućila nagrada osvojena u Banjaluci. Predvođeni lucidnim Harisom Alibašićem, tuzlanski pankeri su još jednom potvrdili da su snaga izvođenja i vladanje scenom njihovi glavni aduti. Njihova energija je dobro zagrejala publiku, a potom se na Jelen Demofest stage vratio i Hulahoop, najbolja demo grupa 2014. godine.

Četvorka iz Kamnika je dokazala kako je stasala u sjajan live bend, a na Kastel su stigli pojačani sa dva pomoćna vokala. Svaki segment nastupa mladih Slovenaca je bio na svetskom nivou. Ritmični pop sa primesama fank muzike rasplesao je svakog posetioca, dok su se među prisutnima mogli čuti komentari kako je pevačica Eva Traven rođena za scenu, jer je svojim vokalom i ponašanjem na bini oduševila posetioce. Performans koji karakteriše Hulahoop, nije izostao, pa se tu ponovo našao kartonski saksofonista i zaštitni znak grupe, Evin hulahop, sada ukrašen efektnim svjetlima.

Polučasovni nastup okončan je iznenadnim gostovanjem banjalučkog muzičara Danijela Denija Karalića, koji je svojim umećem na saksofonu upotpunio izvođenje prošlogodišnje pobedničke pesme „Dripping Magic“. Ranije u toku dana, Hulahoop je predstavio spot za ovu pesmu, urađen u MTV produkciji, kao i svoj debitantski album The Best Of, a snimljeni u sklopu prve nagrade osvojene na Jelen Demofestu.

Potom su uručene i glavne tri nagrade, a onda se na Jelen Demofest vratila hip hop atrakcija TBF. Dugo iščekivani nastup počeo je pesmom „Moj um pali“, a hrvatska šestorka je predstavila nekoliko pesama sa nedavnog izdatog albuma Danas, sutra, koje su naišle na veoma dobar prijem kod publike.

„To je taj kardio“, zagrmio je Mladen Badovinac kada je publika počekala da skače u ritmu „Uvik kontra“, podižući prašinu u nebo, čime je otpočela druga polovina nastupa, nakrcana čistim hitovima. Od „Mater“ i „Pozitivan stav“, do nove „Krist“ i stare „Veseljko“, grlima i nogama posetilaca nije pružen ni trenutak odmora, a TBF se na bini zabavljao jednako dobro kao i velika masa ispred njih.

„Dignite ruke za Jelen Demofest ljudi, za fenomenalnu stvar koju ne smijete izgubiti“, pozvali su publiku Splićani pri izvođenje sada već kultne „Mater“.

Ubrzo nakon što su se po komandi sa bine u vazduhu našli i srednji prsti tokom pesme „Odjeb je lansiran“ završen je glavni dio svirke. Usledio je neobičan bis, sačinjen od sporijih stvari poput „Lud za njom“, koju su posvetili Banjaluci, i duhovitih izvođenja odabranih stihova iz poznatih pesama regionalnih i svetskih izvođača.

„Nismo naučili repertoar benda Eagles of Death Metal, sljedeći put ćemo, a sad ćemo popiti svo piće iz njihovog backstage-a“, pecnuli su The Beat Fleet izvođače usled čijeg otkazivanja su održali dvoipočasovni nastup, te u potpunosti nadomestio izostanak američkog benda.

Jelen Demofest je i ove godine trajao tri dana, i to od 16. do 18. jula, a u takmičarskom programu se mogao čuti 31 demo bend. Pored TBF-a, u revijalnom programu su nastupili Gentleman, Triggerfinger, Who See i Irie FM.

Generalni sponzor Jelen Demofesta je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel, dok je oficijelni telefon festivala Huwaei P8.

(Visited 115 times, 1 visits today)