Noel Galager – Dokumentarac, rasprodana Brikston Akademija i svađe sa bendovima


Noel GallagherNoel Galager (Noel Gallagher) proteklih je meseci ponovo u centru pažnje kako zbog muzike, tako i zbog nebrojenih svađa sa kolegama sa scene koje su ponovo isplivale na površinu.

Sredinom maja na filmskom festivalu u Kanu najavljen je dokumentarac „Supersonic“ koji prati karijeru grupe Oasis od objave debi singla 1994. godine do rasprodanih koncerata na Knebvortu (Knebwort) gde su nastupili pred 250 hiljada ljudi. Film, čija se premijera očekuje u oktobru, režirao je Met Vajtkros (Mat Whitecross ; „Spike Island“), a producirao Džejms Gej Ris (James Gay Rees ; dobitnik Oskara za „Amy“). „Ljubav, strast, bijes, radost koji su dolazili od publike – ako je Oasis nešto bio onda je to bilo to“ – izjavio je Noel prilikom gledanja prve verzije filma.

Londonski „O2 Brixton Academy“ koncertni je prostor u kojem Noel Galager nikad nije nastupao kao hedlajner, niti sa Oasis, niti sa High Flying Birds, sve do ove godine. Koncertnu 2016. zaključiće upravo u toj dvorani 6. septembra na nastupu čijih se 5000 ulaznica prodalo u svega nekoliko dana. Kao predgrupa nastupiće gitarista Džef Vuton (Jeff Wootton), koji je sarađivao sa Brajanom Enom (Brian Eno), Nikom Zinerom (Nick Zinner) i grupama Gorillaz i Massive Attack.

Nastup u Brikston Akademiji biće kruna velike letnje turneje u sklopu koje će Noel Galager sa svojim bendom High Flying Birds svirati između ostalog i na Sigetu, Lowaland Festivalu, Pukkelpop-u, A Summer Tale Festivalu, Electric Picnicu kao i zagrebačkoj Šalati 16. avgusta kao premijernom i jedinom koncertu u našoj regiji.

Nedavni sukob sa bendom Alt J za koje je rekao „jedan od njih ima brkove, a to je neprihvatljivo” naterao je ostvrske medije da ponovo izvuku kolekciju Noelovih verbalnih napada na muzičare proteklih godina. U samom vrhu našli su se Kaiser Chiefs kojima je poručio da se drogirao 18 godina i nikad nije toliko zaglibio da mu je palo na pamet reći „Znaš šta? Kaiser Chiefs su sjajni”. Za Eda Širana (Ed Sheeran) je izjavio „Ne mogu živeti u svetu gde je Ed Širan hedlajner na Vembliju”. Za Emeli Sande je objavio da je njezina muzika za babe, a grupi Bloc Party da su „indie sranje”. Za trio Keane je rekao: „Tradicionalno, najveći šupci u bendu su pevač, klavijaturista i bubnjar. Ne moram tu ništa dodati”, a pošteđen nije ostao ni Džejms Blant (James Blunt) – „nikad ne vučem inspiraciju za pesme iz sopstvenog života jer bi bile dosadnije od pesama Džejmsa Blanta”. Ipak, možda najpoznatija je izjava iz 2008: „Ne želim hip hop na Glastonberiju. Jay Z? Nema jebene šanse”. Na Noelovu žalost Jay Z je ipak bio najveća zvezda tog izdanja festivala, a na binu je izašao u svoju verziju pesme „Wonderwall”.

(Visited 262 times, 1 visits today)