Nišville organizuje džezere na jugu Srbije


international-jazz-day-nisville-2016 Nišville džez festival, u saradnji sa sa starim partnerima, po peti put za redom u subotu 30. aprila organizuje obeležavanje Svetskog dana džeza u četiri grada juga Srbije: Nišu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu. Za sve programe ulaz je besplatan.Obeležavanje Svetskog dana džeza u Nišu će se tradicionalno održati u klubu Feedback sa početkom u 22:00. Nastupiće niški sastavi Moba i Naissblue, a takođe po tradiciji, posle oficijelnih nastupa održaće se „jam session“ na koji su pozvani svi niški muzičari.

Svetski dan džeza u Leskovcu će biti obeležen u Kamernoj Sali leskovačkog kulturnog centra sa početkom u 20:00 sati, a nastupiće sastav učenika džez odseka Muzičke škole „Stanislav Binički“ iz Leskovca i niški sastav Naissblue. Suorganizatori programa su Muzička škola i Leskovački kulturni centar.

U Vranju će nastupiti domaći sastav MJMS Quartet i grupa Tevarbulebra iz Niša, a program će se održati u Sali Omladinskog kulturnog crentra (OKCE) sa početkom u 20:00. Suorganizator programa je Muzička škola iz Vranja.

Mesto održavanja obeležavanja Svetskog dana džeza u Bujanovcu je plato – bina ispred Doma kulture “Vuk Karadžić“, koji je i suorganizator programa – a početak je zakazan za 19:00 sati. Nastupaju grupa Strangers from South iz Bujanovca i niški sastav Benny Brickman Band.

Inače, postave grupa iz Leskovca, Vranja i Bujanovca čine mladi muzičari okupljeni u sklopu projekta Nišvilla „Jazz – Mulktikulturalni izraz“ koji je realizivan 2014. godine uz podršku EU, a na kojem su partneri bile i muzičke škole iz Leskovca i Vranja.

Svetski dan džeza, čiji je organizator UNESCO u saradnji sa „Thelonious Monk Institute of Jazz“, obeležava se širom sveta od 2012. godine na inicijativu čuvenog muzičara Herbija Henkoka (Herbie Hancock). Centralna proslava ove godine će se održati u Beloj kući u Vašingtonu uz učešće najznačajnijih muzičara današnjice.

(Visited 437 times, 1 visits today)