Nišville Big Band predgrupa Gipsy Kings-u


U sklopu velikog koncerta “Nišville u Beogradu”, 2. decembra u Sava Centru sa čuvenim sastavom Gipsy Kings koji predvodi osnivač Pako Baljardo (Paco Baliardo), nastupiće i Nišville Big Band koji je za nešto više od godinu ipo dana postojanja imao zapažene nastuše na džez festivalima u Srbiji i Bugraskoj kao i nekoliko samostalnih koncerata u Nišu u okolnim gradovima.

Nišville Big Band je formiran početkom 2017. godine, na inicijativu Nišville jazz festivala, odnosno, zbog realizacije Big Band Tango Jazz projecta u sklopu Nišvilla 2017 zajedno sa kavrtetom argentinskih muzičara i profesora. Ovaj veliki džez orkestar koji sačinjavaju profesori i studenti muzičke škole, Fakulteta umetnosti u Nišu i drugih univerziteta, kao i više muzičara koji su već godinama aktivni u sklopu nekoliko niških combo jazz sastava, tada je predvodio profesor Vladan Karadžova.

Na poziv organizatora Internacioanalnog džez festivala u Banskom (Bugarska), Nišville Big Band je ove godine otvorio tu manifestaciju programom sastavljenim od poznatih džez standarda, nekoliko tradicionalnih starih gradskih pesama u vrhunskim aranžmanima, kao i nekim od popularnih hitova zabavne muzike u džez obradi, u izvođenju vokalnih solista iz Niša.

Specijalni gost na manifestaciji Nišville u Beogradu 2. decembra u u Sava Centru biće legenda srpskog i jugoslovenskog džeza, dugogodišnji dirigent Big Benda RTBVojisdlav Bubiša Simić čije će aranžmane starogradskih pesama za veliki džez orkestar Nišville big bend izvesti i ovom prilikom, a biće pozvan i da diriguje svoju kompoziciju “Pozdrav Kauntu Bejziju” koja je bila na repertoaru Big benda Radio Beograda 1958. godine na festivalu u Juan Les Pinsu – kada je beogradski orkestar proglađen najboljim velikim džez orkestrom u Evropi.

U sklopu akcije decentralizacije kulture “Nišville u Beogradu”pored Gipsy Kings-a nastupiće i verovatno najcenjeniju srpski bend u inostranstvu Eyot, a u pauzama i neposredno pred početak programa u velikoj Sali Sava Centra, publika će u holu moći da čuje Youth Nišville Orchestra koji čine niški učesnici SaNiTi Youth Jazz Projekta koji je ovog leta i jeseni okupio mlade muzučare iz Sarajeva, Niša i Tirane,  kao niški sastavav Jayus Jazz, koji će otvoriti jubilarno izdanje Nišville jazz festivala 2019.

Takođe u holu Sava Centra, publika će moći da pogleda izložbu radova sa umetničke kolonije Nišvilla – “Art to go jazzy”, kao i prezentaciju strip radova nastalih tokom programa Nišville Striporama 2018, među kojima i radove jednog od crtača Supermena – Pitera Bogdanoviča.

Ulaznice za “Nišville u Beogradu” su u prodaji na blagajni Sava Centra i na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim po cenama od 1.800, 2.300, 2.800 i 3.800 dinara.

Nišville jazz festival je odlučio da najvernijoj publici koja je kupila komplete po prvoj promo ceni za Nišville 2019 omogući da besplatno prati i program “Nišville u Beogradu”, u nedelju 2.decembra u Sava Centru, od 20h. To praktično znači da će onaj ko ima komplet za festival moći da prati dva programa po ceni jedne ulaznice.

Takođe, ulaznice za Nišville 2019 se mogu kupiti na prodajnim mestima u mreži CS Eventim.

(Visited 35 times, 1 visits today)