Nišvil najavljuje velika imena!


Internacionalni džez festival u Nišu – Nišvil najavio je krupna muzička imena na ovogodišnjem festivalu koji će se održati od 9. do 12. augusta na Niškoj tvrđavi. Za početak, u pitanju su rege zvezde InnerCircle i čuveni bubnjar Omar Hakim uz podršku supruge Rachel Z.
U okviru svetske turneje povodom velikog jubileja – 50 godina postojanja, jedan od najznačajnijih svetskih rege sastava Inner Circle nastupiće na otvaranju predstojećeg Nišville Jazz Festivala u četvrtak, 9.avgusta 2018.
Bend su davne 1968. godine osnovala braća Jan i Rodžer Luis u Kingstonu (Jamajka) i ovaj kvintet koji je nosilac prestižne Gremi nagrade jedan je od najcenjenijih rege sastava koji je ostvario veliki uspeh još od sredine 70-ih.
Inner Circle je iz samog starta razvio poseban stil jamajčanske muzike mešajući je sa pop uticajima nastupajući sa energijom koja ih je svojevremeno načinila velikim zvezdama svog pokreta. Njihov kreativni duh je kroz moć regea u živim nastupima dozvolio bendu da napravi iskorak iz tradicionalnog rege zvuka u svojevrstan crossover, te stoga Inner Circle svojevremeno dobija priliku da nastupa na dosta velikih svetskih festivala, gde su hedlajneri uz najveće pop i rok ikone poput Eltona Džona, Vana Morisona, Džimija Pejdža, Roberta Planta i mnoge druge.
Godine 1978, dok su svirali na One Love Reggae Peace koncertu na Jamajci, istorijskom događaju u filmu „Heatland Reggae“, na kome su učestvovali Bob Marli i Piter Toš, bend je napravio glavni proboj kada ih je Kris Blekvel ubacio u Island Records. Te iste godine, postigli su komercijalni uspeh sa albumom Everything is great,  koji je ušao u top 20 hitova u Velikoj Britaniji i top 10 u Francuskoj sa koga su se izdvojili popularni singlovi „Mary, Mary“ i „Music Machine“.
Inner Circle su postigli viši nivo međunarodnog uspeha u 1990-im. Naslovna numera albuma „Bad Boys“ je postala broj 1 hit na svim evropskim područjima i rasprodata je u oko 7 miliona kopija širom sveta.
Poslednjih godina, Inner Circle aktivno sarađuje sa mladim umetnicima i producentima kao što su Chronnix, Steven McGregor, Don Corleone i Supa Dups, a u svom studiju Circle House u Majamiju producirali su i hit Viz Kalife “Young and Wild and Free” od Snoop Dog-a sa Bizerkom i I-Oktane, napravivši sjajan remiks.

Jedan od najpoznatijih bubnjara na prelazu iz starog u novi milenijum Omar Hakim (Njujork, 1959) nastupiće na predstojećem Nišvilu u sastavu OZ Experience koji predvodi sa svojom suprugom pijanistkinjom Rejčel Z(Rachel Carmel Nicolazzo) u petak 10. avgusta. Kao članovi ove fenomenalne bračno-muzičke franšize nastupiće i fenomenalni francuski umetnici: basista Linli Mart i lider benda “Grand Baton” -gitarista (rođen na karibima) JC Mejlard.
Omar Hakim, rođen u Njujorku 1959. godine, bez sumnje je jedan od najcenjenijih i najtraženijih bubnjara tokom poslednjih decenija.
Kao petnaestogodišnjak je 1974. krenuo na svoju prvu američku turneju sa Jae Mason Group. Prvi značajniji džez angažman dobio je u bendu vibrafoniste Majka Mainierija (kasnije lidera Steps Ahead) sa kojim ga je upoznao prijatelj iz detinjstva Markus Miler, a u žižu džez javnosti dolazi kada se priklujučio džez rok velikanima – grupi Weather Report. Njegove džez reference sadrže i nastupe i snimanja sa Majlsom Devisom, Herbijem Henkokom, Vejnom Šorterom, Stenlijem Klarkom, Džonom Skofildom, Roj Ejersom, Džordžom Bensonom … Iako je u džez krugovima aklamacijom prihvaćen kao vrhunski bubnjar (ali i kompozitor, aranžer, producent) Omar Hakim nikada nije imao prerasude ni prema drugim muzičkim pravcima.
S druge strane, Hakimova saputnica – i u muzici i u životu – Rachel Z kaže da je od detinsjtva ali i tokom studija džeza (Berkli, Nju Ingland) bila veliki džez čistunac i da su jedine stvari iz popularnih stilova koje je smatrala vrednim bile grupe Steely Dan, Yes i Police. Snimala je i nastupala sa Vejnom Šorterom, grupom „Steps Ahead“ (1988 – 1996), a o tome kakav status je još u to vreme imala u džez krugovima govori i podatak da su joj na prvom (od devet) solo albumu („Thrust the universe“ – 1994) gostovale istinske legende: na „akustičnoj strani“ – Čarnet Mofet i Al Foster, a na „električnoj“ – Leni Vajt i Viktor Bejli. Gostovala je i na albumima i nastupala na turnejama sa Al Di Meolom, Bobijem Votsonom, Redžinom Karter, Teri Lin Kerington…
Iako se njih dvoje poznaju već dve decenije, a čak su zajedno i učestvovali na projektima nekih drugih muzičara, saradnja na albumu Rachel Z „I Will Possess Your Heart” (2009) na kojem je Hakim svirao polovinu numera – označava novo poglovlje u karijerama oboje muzičara. Na albumu su se našle obrade nekih od remek dela modernog- alternativnog roka (Angry Chair” – Alice in Chains, “Sour Girl” – Stone Temple Pilots, “Lost” – Coldplay i naslovna “I Will Possess Your Heart” – Death Cab for Cutie). I dok mnogi džezeri u sličnim situacijama kada je reč o obradama pop i rok pesama prave startnu grešku u “presviravaju” – Omar i Rachel su, kako sami kažu pokušali da “tumače melodije iznutra” odnosno da poštuju origunalne forme tih pesama i onda ih ritmično obrade, a da pri tom ostane dosta prostora za kreativnost u improvizacijama. Tokom te saradnje, osim muzičke, “proradila je i emotivna hemija”, a kada je trebalo da se krene na promo turneju Omar je predložio da se napravi i “rebrending” dotadašnjeg imena sastava “Rachel Z Trio” – prvo u “Trio of OZ”, a poslednjih godina nastupaju u većim formacijama kao: Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience”.

Foto (Omar Hakim): Džon Ebot (John Abbot)

(Visited 45 times, 1 visits today)