Nil Jang podneo tužbu protiv Donalda Trampa


Legendarni muzičar Nil Jang (Neil Young) tužio je kampanju predsednika Trampa za kršenje autorskih prava nakon što je njegovu muziku upotrebio za promociju “kampanje neznanja i mržnje”.

Jangove pesme “Rockin’ in the Free World” i “Devil’s Sidewalk” puštane su mnogo puta na skupovima i političkim događajima tokom predsedničke kampanje u junu u Tulsi bez dozvole ili Jangovog dopuštenja.

“Razmišljam o tome da tužim predsednka Trampa… Zamislite kakav je osećaj čuti “Rockin’ in the Free World” nakon što ovaj predsednik progovori, kao da je to njegova tematska pesma. Nisam pesmu napisao za tu svrhu” – stoji u postu na Jangovoj službenoj web stranici.

“Cilj tužbe nije iskazivanje nepoštivanja prava i mišljenja američkih građana koji su slobodni da podrže kojeg god kandidata su izabrali”, navodi se u dokumentu. “Međutim, Jangova sopstvena savest ne može dopustiti da se njegova muzika koristi kao tematska pesma “za podelu i za neameričku kampanju neznanja i mržnje.”

Muzički veteran rekao je da je kampanja Donald Trampa “glasno ignorisala” i “svesno nastavila” da pušta njegove pesme, čak i nakon brojnih Jangovih prigovora, počevši još od upotrebe “Rockin’ in the Free World” na Trampovoj najavi predsedničke kandidature 2015. Problem je što je u međuvremenu, nakon Jangovog javnog prigovora predsedniku, izdata licenca potrebna za reprodukciju pesme za promociju kampanje.

Jang je zatražio da se svako sledeće izvođenje njegovih pesama na javnim događajima u relaciji sa kampanjom zaustavi. U slučaju kršenja  ovog uslova, predsednikova kampanja moraće platiti zakonom propisanu odštetu u iznosu od 750 i 150 000 dolara za svako kršenje, kao i troškova tužbe i advokatskih troškova.

Tužba je podnesena u utorak na američkom Okružnom sudu u Njujorku, rekao je Jangov advokat Ivan Saperstein za The Times.

Ostali  koji su iskazali prigovor predsednikovom stalnom kršenju prava muzilara  su Rolling Stones, Rihanna, Adele, R.E.M. i zastupnici Princea.

(Visited 77 times, 1 visits today)