Nikola Vranjković vodi kroz „Bremeplov“ na Jelen Demofest-u


Nikola Vranjković - BremeplovTrećeg dana Jelen Demofesta, javnost će imati priliku da poseti promociju knjige Nikole Vranjkovića, muzičara i pesnika, kojeg publika poznaje i kroz rad sa sada već bivšim sastavom Block Out. U sklopu dnevnog programa festivala, preciznije 19. jula u 17.30 časova u amfiteatru Doma omladine, jedno od najpoznatijih imena balkanske rok scene predstaviće sa svojim bendom novo literarno delo, nazvano “Bremeplov”.

Nakon pisanog prvenca “Zaovdeilizaponeti”, objavljenog sada već davne 2001. godine, svetlost dana nedavno je ugledala i druga Vranjkovićeva zbirka pesama. Osim poezije, “Bremeplov” sadrži i četiri priče, a, kao i prva knjiga, praćen je i novom muzikom, istoimenim EP-jem na kojem se nalaze četiri numere. Vranjković odavno važi za tekstopisca izraženih poetskih kvaliteta, a nakon toplog prijema prve lirske zbirke, njegovi mnogobrojni fanovi su dugo čekali na novo izdanje. Aktivna promocija krenula je još početkom godine, a sada će se Vranjkovićevi stihovi naći i pred banjalučkom publikom. Nikola Vranjković je uspostavio blizak odnos sa publikom i gradom na Vrbasu, kako kroz brojne i veoma posećene nastupe, tako i kroz ranije učešće na najvećem banjalučkom festivalu. Multitalentovani umetnik je u dva navrata bio član žirija na Jelen Demofestu, o kojem je uvek imao samo reči hvale.

“To je jednostavno najveći, najozbiljniji i najvažniji muzički rok festival takmičarskog karaktera, sa ozbiljnim žirijem, nagradama, propratnim programom kao i gostima u revijalnom delu”, kazao je on, zbog čega ne čudi da je upravo sedmo izdanje Jelen Demofesta izabrao za trenutak promocije “Bremeplova”.

Pevač, gitarista, pisac, kompozitor, snimatelj i muzički producent, Vranjković je postao kultno ime regionalne rok scene prvenstveno kroz svoj angažman u grupi Block Out, čija je osnovna pokretačka snaga bio nepune dve decenije, još od 1994. godine. Tvorac strofa i tonova koji su postali obeležje mnogih generacija alternativne publike na Balkanu, izdavao je i solo albume, a sa Block Outom se zvanično rastao prošle godine.

Od tada je oko sebe okupio novu postavu kvalitetnih muzičara, sa kojima nastupa i stvara novi materijal, a muzičko-tekstualni poduhvat “Bremeplov” je dugo očekivani nastavak njegovog veoma plodnog višedecenijskog rada.

(Visited 109 times, 1 visits today)