Niški bend Kafe Ball otvara Nišville


Kafe BallNiški etno džez band Kafe Ball otvoriće ovogodišnji Nišville jazz festival nastupom u četvrtak 15. avgusta.

Kafe Ball je osnovan početkom 2008. godine a njihov muzički izraz je fuzija latino i balkanskih ritmova, džez harmonija i balkanske strasti. Iako insistiraju na autorskim kompozicijama, grupa se podjednako dobro snalazi i u obradama latino tema i džez standarda. Grupa je 2010. objavila prvi album “Kafe Ball – In C” za ljubljansku etiketu “Biveco records”.

Osim mnogih koncertnih i klupskih nastupa širom Srbije (Niš, Leskovac, Vranje, Lazarevac, Pirot…) grupa je 2008. godine zatvorila Nišville nastupom sa Dadom Topićem, iste godine učestvovala u koncertnom omažu Šabanu Bajramoviću “Prijatelji Šabanu” u Sava Centru, a treba pomenuti i zapažena učešća na džez festivalima u Valjevu i Banskom u Bugarskoj.

Osnivač, vođa i glavni autor kompozicija i aranžmanana benda je klavijaturista Zoran Mamutović a stalni deo postave čine i Dušan Pisković (bas) i Dragan Milovanović (trombon i udaraljke), a bendu će se za ovu priliki pridružiti i prijatelji: Milan Panča Stojanović (bubanj), Vladimir Simonović (saksofon), Stiven Durmišević (truba) i prateći vokali Stanislava Petrović i Nenad Jovanović.

Zoran Mamutović je rođen u Ohridu. Nižu i srednju muzičku školu (odsek – klavir) završio je u Nišu, a studirao u Skoplju. S obzirom da potiče iz muzičke porodice, otac i stric vrlo rano ga upućuju u najkvalitetniju svetsku muzičku literaturu. Već u šesnaestoj godini osnovao svoj prvi kombo džez bend. Sarađivao je sa Stjepkom Gutom, Jocom Mikovićem, Nadom Knežević, Tanjom Jovićević, Zorom Vitas…… Tokom boravaka na američkom kontinentu sarađivao je sa mnogim kanadskim muzičarima, među kojima je Bil Hajd (Bill Hyde)- učenik Džimi Smita (Jimmy Smitha)! Oprobao se u mnogim muzičkim pravcima (pop, rok, fank, mejnstrim džez…) pisao aranžmane za festivale, pozorišnu i duhovnu muziku. Poslednjih godina fokusirao se na balkansku varijantu etno džeza kroz rad sa grupom Kafe Ball u kojoj sarađuje sa iskusnim muzičarima sa što ovom bendu daje posebnu notu.

(Visited 91 times, 1 visits today)