Nick Garrie premijerno u Srbiji


U nedelju 19. maja u beogradskom klubu Sprat i ponedeljak, 20. maja u novosadskom Firchie Think Tank Studiju prvi put u Srbiji nastupiće legendarni kantautor Nik Geri (Nick Garrie).

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, dok je još bio u svojim tinejdžerskim godinama, Nik Geri je snimio album koji se smatra jednim od klasika te decenije The Nightmare of J.B. Stanislas. Činjenica da nije široko prihvaćen kao jedan od najznačajnijih albuma u toj eri nikako nije do kvaliteta već je po sredi niz nesrećnih događaja. Ploča je prepuna inteligentnih, romantičnih i melodičnih pesama baroknog popa sa ubitačnih žičanim i duvačkim aranžmanima.

Nakon decenija, kopije albuma počele su da se pojavljuju na internetu, a njihova prodaja dostizala je izuzetno visoke cene. Najzad, 2005. godine ploča je reizdana od strane Rev-ola Recordsa, tako da su nove generacije mogle da se uvere u briljantnost ovog izdanja. Bendovi kao što su Teenage Fanclub, Wilco, Camera Obscura, The Trembling Bells, Ladybug Transistor i BMX Bandits bili su među onima koji su se deklarisali kao obožavaoci.

Geri nikada nije postigao komercijalni uspeh u zemljama engleskog govornog područja. Tokom osamdesetih bio je na turneji po Španiji sa Leonardom Koenom (Cohen), dok mu je tokom devedesetih na turnejama po Japanu i Koreji društvo pravio Frensis Lej (Francis Lai), takođe veliki poštovalac njegove muzike.

Četrdeset godina od albuma prvenca, Geri objavljuje drugo studijsko izdanje 49 Arlington Gardens pod etiketom Elefant Recordsa. Snimalo se u Glazgovu sa škotskim muzičarima među kojima su Daglas Stjuart (Duglas T. Stewart) (BMX Bandits), Norman Blejk (Blake) (Teenage Fanclub), Frensis Mekdonald (Francis Macdonald) (Teenage Fanclub) i kantautor Eli Ker (Ally Kerr).

U junu 2012. godine, prvi put nakon više od četiri decenije, Geri je izveo sve pesme sa ploče The Nightmare Of J.B. Stanislas u celosti na Primavera Sound festivalu u Barseloni, što je naišlo na fantastičan prijem i superiorne pozitivne kritike.

Dolazimo do 2017. godine i trećeg, još uvek aktuelnog albuma The Moon And The Village objavljenog za nemačku nezavisnu etiketu Tapete Records. Pored samog Gerija, produkciju potpisuju i Geri Olson (Gary) i Kajl Forester (Kyle), članovi benda The Ladybug Transistor. Zvuk na ploči poklapa se sa nežnošću ispričanih avantura u Nikovim pesmama. Aranžmani dolaze iz „manje je više“ škole, nijedna stvar ne vapi za pažnjom, umesto toga suptilnim zvukom savršeno oživljava vrlo interesantne priče.

Nikov koncert u Beogradu dešava se u sklopu drugog izdanja Huteneni festa, a pored zvezde večeri nastupiće još nekoliko izvođača čija imena će organizatori uskoro objaviti.

Ograničeni broj ulaznica za novosadski koncert po early bird ceni od 500 dinara mogu se nabaviti do 6. maja, nakon čega će se ulaznice prodavati po redovnoj ceni od 600 dinara. Na dan koncerta, za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 800 dinara.

(Visited 133 times, 1 visits today)