Nevjerni Tomo i Pogled z drugog brega – novo izdanje izdavačke kuće Brlog Records


Nevjerni Tomo - Pogled z drugog bregaU dragocen katalog nezavisne izdavačke kuće Brlog Records iz Zadra nedavno je uvršten i album prvenac kantautora iz Dugog Sela Nevjernog Tome. Album je naslovljen Pogled z drugog brega, a korisnik biblijskog pseudonima nije niko drugi do Tomislav Zorić, jedan od dvojice frontmena u izvanrednom hrvatskom folk-rok-bluz kvartetu Olovni Ples.

Prvi album Nevjernog Tome snimljen je u kućnim uslovima, u duhu minimalističke poetike koju nekoliko godina unazad prilično dosledno neguje pomenuti izdavač, a sve pesme zabeležene su uz običan kompjuterski mikrofon. Tomislav Zorić poznat je kao izuzetan interpretator i baštinik hrvatske modernističke poezije s početka dvadesetog stoleća, a u svojoj matičnoj grupi Olovni Ples već je udahnuo novi život Matoševim, Šenoinim, Šimićevim i Tadijanovićevim lirskim klasicima – vešto koristeći folk i bluz idiome, ne libeći se pri tom da se prema potrebi pozove i na šansonu i starogradsku pesmu. Zato Pogled z drugog brega nudi očekivano novo autorsko čitanje hrvatske poezije (između ostalih i Sudetina pesma Noćas je moja duša), ali je ovoga puta Zorić posegnuo i za tekstovima srpskih, tačnije vojvođanskih pesnika, te je u svoje muzičko ruho odenuo Jedra, pesmu mokrinskog barda Miroslava Antića. Na albumu se nalaze i Zorićeve nadahnute instrumentalne bluz varijacije, s već prepoznatljivim sviranjem usne harmonike, uz nešto izraženije sviranje gitare u slajd tehnici.

Tomislav Zorić jedan je od Novih Odmetnika. Svojim srcem, glasom i gitarom pripada toj neformalnoj prijateljskoj družini koju čine hrvatski i srpski kantautori i bendovi sa čistom autorskom folk-bluz krvnom grupom (Nevjerni Tomo, Olovni Ples, Nina Romić, Čopor, Izmena vremena, Ivan Škrabe, Prkos Drumski).

Kraj svog višegodišnjeg angažmana u Olovnom Plesu i svakodnevnih profesorskih obaveza, Zorić je stigao da snimi i dokumentarni film u nezavisnoj produkciji pod nazivom Priča o dobrom ludilu, u celosti posvećen Robertu Vodanoviću Čoporu, „vlasniku najtužnijeg bluza u Hrvata“. Film je bio emitovan na nekoliko festivala, a posebno zapaženu projekciju imao je na Festivalu u Kotezima, mestu podno Tinovog Vrgorca, gde je i bila začeta ideja o novoj kantautorskoj sceni.

Album Nevjernog Tome Pogled z drugog brega možete poslušati i preuzeti na ovoj stranici.

Tomislav Zorić

Diskografija:

  • 2010 Nevjerni Tomo – Pogled z drugog brega (Brlog Records)

Olovni Ples:

  • 2007 Olovni Ples – Olovne pjesme za Olovni Ples (Listen Loudest)
  • 2008 Olovni Ples – Noć bez jablana (Listen Loudest)
  • 2009 Olovni Ples – Gnijezdo bez sokola (Brlog Records)
  • 2009 Kompilacija – Gledajući unatrag vidim naprijed (Brlog Records), singlovi Samotna ljubav i Oda latentat
  • 2010 Olovni Ples – Proljeće u decembru (Brlog Records)
(Visited 95 times, 1 visits today)