Neizbežni izdavači i domet internet promocije


Izdavačke kuće su nezaobilazna stanica u uspešnoj muzičkoj karijeri čak i u doba internet promocije i digitalnih izdanja.

Internacionalna federacija za fonografsku industriju, IFPI, ispitivala je da li muzičari mogu sami da se probiju.

Prema izveštaju IFPI-ja veliki izdavači ulažu oko milion dolara u nove bendove koje oni ne bi mogli uložiti sami (za snimanje albuma, spotova, organizovanje koncerata i sviranje na festivalima) i niko od novijih izvođača nije uspeo bez njihove podrške, prenosi BBC.

John Kennedy iz ove organizacije kaže da je građenje karijere uz pomoć interneta, u kompeticiji sa milionima drugih sa MySpacea kao “vrisak u ambis“.

Izvođači za koje se u početku moglo čuti samo na internetu, kao Artic Monekys i Lily Allen, našli su ozbiljne izdavače pre meinstrim uspeha.

Drugi pak, kao Radiohead i Dizzee Rascal, pre nego što su počeli sami da izdaju albume stekli su popularnost radeći sa velikim kućama.

Prema rečima direktora Columbia Recorda, Mikea Smitha, na svakih 5 umetnika na koje se ulaže veliki novac, izdavač je u minusu za više od jednog.

Međutim iz Feature Artist Colaboration tvrde da izdavači ulažu ređe nego ikada u nove umetnike, sa znatno manjim budžetima i da se oni sami snalaze u novim okolnostima.

“Vidimo da se povećava broj umetnika koji rasprodaju koncerte bez ikakve meinstrim izloženosti i bez umešanih velikih, izdavačkih kuća, već stvarajući fan baze na internetu”, kaže Jeremy Silver, šef FAC-a.

(Visited 33 times, 1 visits today)