Ne kradem dan Boba Marlija


Del Arno BendU nizu žurki kojima će po beogradskim klubovima 6. februara biti obeležen Bob Marley’s Day, svakako se izdvaja koncert „Del Arno benda“ u KST-u…

Bend ove godine puni 25 godina staža kao sastav koji je uveo rege na domaću scenu, a fanovi znaju i da se baš s ovim datumom poklapa rođendan pevača Jovana Matića. Kako kaže za „24 sata”, to je i „zvanični” povod koncerta.

Koncert – Ovaj nastup više je rezultat toga što su ljudi bili rešeni da me ne ostave na miru za moj 50. rođendan. Pa, pošto nemam dovoljno veliki stan, rešili smo da se okupimo u KST-u, gde smo vežbali, svirali i gde se osećamo kao u dnevnoj sobi.

Već neko vreme šuška se o novom albumu. Hoćemo li već sad čuti neke nove pesme?

– Novi album sigurno ćemo predstaviti javnosti do kraja godine, a moja pretpostavka je i da ćemo odmah potom nastaviti sa snimanjem, pošto materijala ima dovoljno. Ali, ovog puta nećemo izvoditi nove stvari. Najvažnije je da ćemo ovom prilikom najaviti šta će se desiti 2. jula, kada tačno pada 25 godina od osnivanja „Del Arno benda“.

Šta spremate za taj 2. jul?

– Tek razmišljamo o tome šta i kako da priredimo fanovima, u kom prostoru, s kojim iznenađenjima, gostima i svime što priliči jednoj bitnoj godišnjici. Izvesno je da ćemo taj dan obeležili kako treba, makar izašli i svirali na ulici.

Koja je najznačajnija stvar koju ste postigli u 25 godina benda?

– Publika je važan deo naše stvarnosti i uvek je na prvom mestu. Međutim, dodao bih još neke stvari. Bez lažne skromnosti, „Del Arno“ je bend koji je utemeljio rege na Balkanu, u svakoj zemlji mogu se prepoznati bendovi koji rade pod našim uticajima. U Srbiji se rege učvrstio do te mere da više ni sami ne kontrolišemo u kojim pravcima se ta scena razvija. Na kraju, rege je jedini deo pop kulture koji ima svoj spomenik u Srbiji. Naravno, spomenik Bobu Marliju.

Povodom Marlijevog rođendana organizuje se još čitav niz koncerata, žurki… Šta mislite o tome?

– To je potpuno u redu, s tim što mislim da mi imamo malo više legitimiteta i zapravo obeležavamo moj rođendan, koji se incidentno poklapa s Marlijevim. Inače, slabo smo svirali na taj praznik – kad smo slavili 10 godina, i ‘91. godine. Malo mi je neukusno koristiti ime Boba Marlija da bi se prigrabila publika. Ovako, nemam osećaj da mu išta kradem.

  • Autor: A. K.
  • Foto: N. Marković
  • Izvor: 24sata.rs
(Visited 35 times, 1 visits today)