Najprodavaniji album 2016. godine u Hrvatskoj: „Matija svira Arsena“


Matija Dedić - Matija svira Arsena (Album Cover)Senzacionalni album Matija svira Arsena hrvatskog ponajvećeg džez muzičara, Matije Dedića najprodavaniji je album u Hrvatskoj u 2016., godini, uključujući i inostrana izdanja!

Reč je o još jednom u nizu od fantastičnih trijumfa koje je postigao ovaj izuzetan album, dobitnik čak 5 Porina za 2015. godinu – osim što je proglašen albumom godine, dobio je još i nagrade za najbolje izvođenje džez muzike („Ni ti ni ja“), najbolji aranžman („Kuća pored mora“), najbolji instrumentalni album kao i najbolje instrumentalno izvođenje izvan klasične i džez muzike (Matija feat. Miroslav Tadić za pesmu „Ne plači“).

Ovim je na komercijalnoj visini potvrđeno ono što je već duže vreme poznato ne samo ljubiteljima džeza i instrumentalne muzike, nego i najširoj publici: da je sa Matija svira Arsena Matija Dedić proizveo kultni album koji nesumnjivo pripada samom vrhu hrvatske muzike!

Osmišljen kao dirljiva muzička posveta njegovom preminulom ocu, neponovljivom Arsenu Dediću, Matija svira Arsena doneo je 12 numera na kojima su se na uistinu redak način stopili izuzetan emocionalni sadržaj i vanserijsko muzičko umeće. To njegovo svojstvo nije moglo promaći ni struci ni javnosti, a činjenica da je intimni instrumentalni album zauzeo prvo mesto prodaje – prestižući usput i izdanja poput posljednjeg albuma Dejvida Bouvija (David Bowie) – samo potvrđuje o kakvom je izdanju reč.

Utisak Matijinih interpretacija očevih pesama zabeležena je i uživo, na sada već čuvenom koncertu u Zagrebačkom kazalištu mladih, dostupnom na DVD-u Matija svira Arsena – live in ZKM, dok je studijski album ove godine objavljen i kao luksuzno LP izdanje, primereno izuzetnoj muzici koja se na njemu nalazi. I studijska i koncertna verzija donose nam ovog izuzetnog muzičara na vrhuncu svoje muzičke izražajnosti – uzevši to u obzir, teško da čudi da ni vrhunski komercijalni uspeh nije izostao.

CD Matija svira Arsena ili DVD po ceni od 79, dok je vinil po ceni od 99 kuna dostupan na svim prodajnim mestima izdavačke kuće Croatia Records kao i putem online prodavnice na: http://shop.crorec.hr.

(Visited 86 times, 1 visits today)