Najda o novom LP-u: „Ništa nije slučajno na ovom albumu“


Deliverence Inc„Najda je rasni rok pevač tipa ’70-ih“ – reče neko. A da nije pogrešio, znaju svi koji su imali zadovoljstvo da ga slušaju u Smaku ili Generaciji 5. U stvari, da se ne lažemo – znaju svi koji se iole zanimaju za muziku. Poslednjih šest godina, Dejan Najdanović Najda peva, svira gitaru i komponuje u bendu Deliverence Inc. Nedavno su objavili istoimeni debitantski album sa deset pesama, što je bio i povod da RockSvirke.com razgovaraju sa frontmenom niškog benda.

RockSvirke: Album je, prema navodima, bio zreo za objavljivanje još 2009. godine. Zašto se čekalo toliko dugo za njegov izlazak?

Najda: Na izdanje se čekalo, jer je i sama diskografija zapala u krizu, zatim se događa isto što i nekada sa Smakom, nerazumevanje ljudi koji rade izdanja, zašto engleski i slična pitanja…

RockSvirke: Kako je došlo do saradnje sa australijskim Harmony Star Production-om?

Najda: Do saradnje sa Harmony Star-om je došlo zahvaljujući jednom muzičaru iz Novog Sada i kontaktu putem elektronskih medija. Čovek je to preslušao, dopao mu se materijal, ništa lakše. To je moglo i ovde, ali kažem – nerazumevanje i nedovoljno strpljenja, a i sama činjenica da album nije komercijalan.

RockSvirke: U čemu ste pronalazili najveću inspiraciju za stvaranje muzike na ovom albumu?

Deliverence Inc - NajdaNajda: Inspiracije ima svuda, dosta putujemo i sviramo, često se nalazimo, družimo i naravno, slušamo dobru muziku. Nekako, svu trojicu nikako da povežu jer dosta smo različiti po stilovima, ali na albumu je muzika koju bi inače sva trojica privatno slušali. Ispalo je dobro i nadam se da će sledeći album tek skrenuti pažnju šire publike.

RockSvirke: Da li ste od početka imali jasnu viziju kako album treba da izgleda ili su ideje izvirale tokom samog stvaranja?

Najda: Neke pesme su stare i po desetak godina, ali nije bilo ekipe sa kojom sam to mogao i da realizujem. Mnogo smo razmišljali i sklapali sve do najsitnijih detalja. Ništa nije slučajno na ovom albumu.

RockSvirke: Da li postoji i koja je onda ta nit koja povezuje sve pesme na albumu?

Najda: Postoji… Dobra muzika i ono što donosimo iskrenim pristupom prema muzici. Ne pravimo kompromise!

RockSvirke: Imate li omiljenu pesmu na ovom albumu?

Najda: „Vertical Waters”.

RockSvirke: Kakva je bila atmosfera na snimanju albuma? Ima li neka zanimljiva anegdota?

Najda: Atmosferu su najviše podgrejavali Nikola Vranjković i Marko Nježić – Kića. Bilo je „piće, zezanje i smejanje“ non-stop. Sniman u staroj „Petici“ i kasnije kod Steve Vitasa. Stalno je nedostajao toalet papir.

Deliverence Inc

RockSvirke: Kako publika reaguje na nove pesme? Da li ste na svirkama primetili da im se neka posebno dopada?

Najda: Publika najviše voli balade, tako da je tu „Losing You“ bez konkurencije.

RockSvirke: Albumi sa pesmama na engleskom, generalno, teško prolaze kod srpske publike. Da li je to razlog zbog koga ste prepevali neke pesme na srpski jezik?

Najda: Engleski, pa šta?! – uvek kažem. To što smo prepevali na srpski je samo pokušaj da im se to približi. Videćemo, u svakom slučaju nema šta ni dodati a ni oduzeti.

RockSvirke: Kako biste nekome ko nije imao prilike da vas do sad čuje približili muziku koju svirate?

Najda: Dobra muzika, žestoka i iskrena. Ma, čuje se odma’, bre! (smeh)

Deliverence Inc

RockSvirke: Kako doživljavate trenutnu muzičku scenu kod nas i ima li neki od naših novijih bendova koji Vam se čine posebno zanimljivim?

Najda: Ne pratim stanje na domaćoj sceni, ali i dalje imam utisak da se nedovoljno daje prostor za nove grupe. Postoje kojekakvi lobiji gde su jedni te isti na top listama, a na svirkama ne bi mogli ni špajz da napune. Sve u svemu, boli me uvo.

RockSvirke: Vi ste dugo u muzici. Šta biste savetovali mladim muzičarima koji tek treba da se okušaju u ovom poslu?

Najda: Samo nek’ su hrabri, težak je put do afirmacije u rok priči kod nas. Neka veruju sebi i tome šta rade. Ostalo će se desiti ili se nikad neće desiti.

(Visited 133 times, 1 visits today)