Najbolja bela soul pevačica prvi put u Srbiju – Džos Stoun na Nišvillu


Joss Stone Verovatno najbolja bela soul pevačica tokom poslednje dekade, a sigurno jedan od najboljih soul vokala svih vremena i bez obzira na boju kože – Džos Stoun (Joss Stone) – nastupiće ove godine na Nišville džez festivalu poslednje festivalske večeri, u nedelju 14. avgusta.

Britanska pevačica Džos Stoun (pravo ime Joscelyn Eve Stoker) je sa svojih 28 godina postigla i više nego mnoge velike muzičke zvezde tokom cele karijere. Nastupala je i snimala sa velikim rok, soul, bluz i džez imenima među kojima su i Džejms Braun (James Brown), Gledis Knajt (Gladys Knight), Solomon Burk (Solomon Burke), Herbi Henkok (Herbie Hancock), Tom Džouns (Tom Jones), Blondie, Rod Stjuart (Rod Stewart), Smoki Robinson (Smokey Robinson), Ringo Star, Endži Stoun (Angie Stone), Melisa Ederidž (Melissa Etheridge), Džef Bek (Jeff Back), Stivi Vonder (Stevie Wonder), Dasti Springfild (Dusty Springfield), Džon Ledžend (John Legend), Ashanti, Sindi Lauper (Cyndi Lauper), Džesika Simpson (Jessica Simpson), Peti La Bel (Patti LaBelle), Robi Vilijams (Robbie Williams), zatim: Bono, Bob Geldof i Kris Martin (Chris Martin) iz grupe Coldplay (sa kojima je učestvovala u projektu Band Aid 20), Mik Džeger (Mick Jagger), Dejv Stjuart (Dave Stewart), Dajmien Marli (Damien Marley) i AR Rahman (sa kojima je sarađivala u okviru super grupe Superheavies)… i naravno sa velikom Aretom Frenklin (Aretha Franklin) uz čiji CD sa najvećim hitovima se još kao desetogodišnja devojčica jednom zauvek zaljubila u soul. Kako sama kaže na TV-u je videla spot Arete Frenklin i poželela da za Božić dobije njenu ploču.

Pažnju britanske javnosti na sebe je skrenula kada je kao trinaestogodišnjakinja pobedila u BBC Talent Show-u „Star for a Night“, a već sa 15 godina je u SAD imala potpisan ugovor za ploču sa etiketom Stiva Grinberga (Steve Greenberg; on je bio i njen prvi producent), snimila prvi album Soul Sessions sa manje poznatim pesmama soul velikana, a koji je dostigao multi platinasti tiraž.

Objavila je sedam albuma, na kojima se veoma uspešno predstavila i kao autor muzike i tekstova. Poslednji Water For Your Soul na kome svom prepoznatljivom soul izrazu dodaje i elemente regea i „world music“ uticaja sa raznih meridijana, a koji je producirao Dejmijen Marli – pojavio se sredinom prošle godine, odnosno u jeku njene velike turneje Total World Tour, započete aprila 2014. godine, a tokom koje planira da nastupi u svim zemljama na planeti i da u program uključi i lokalne muzičare.

Džos Stoun, poznata i po tome što na koncertima nastupa bosa, širom sveta je prodala više od 14 miliona albuma čime je postala jedna od najprodavanijih muzičara svog doba, najprodavaniji soul izvođač u novom milenijumu, ali i najprodavaniji britanski muzičar svog vremena. Samo njena prva dva albuma u SAD su prodata u ukupnom tiražu od 2.722.000 primeraka, a prva dva su u Velikoj Britaniji prodata u preko dva miliona kopija. Najmlađa je pevačica čiji su se albumi i singlovi našli na prvom mestu britanske top liste, dok je još u tinejdžerskim danima stigla i u Top 5 Bilbordove liste albuma, dok su prva četiri albuma ušla u Top 10. Već za prvi album bila je nominovana za Mercury nagradu, a iza sebe ima i mnogo nominacija i osvojenih prestižnih priznanja: jedan Gremi (uz pet nominacija), dve Brit nagrade, BBC Pool of Music Critics… a imala je čast da nastupi i u muzičkom delu finala američkog fudbala Super Bowl-a – najgledanijeg prenosa u SAD pa i u planetarnim okvirima.

Takođe, Džos Stoun se uspešno oprobala i kao glumica. Filmski debi imala je u fantastičnoj avanturi Eragon, u BBC seriji The Tudors igrala je Anne of Cleves – četvrtu ženu Henrija VIII, a igrala je i u romantičnoj komediji Snappers). Godine 2006 na Sunday Times listi najbogatijih – Džos je sa 6 miliona funti bila najmlađa ženska osoba, dok je 2012. godine njeno bogatstvo procenjeno na 10 miliona funti, čime je rangirana kao peti najbogatiji britanski muzičar ispod 30 godina.

(Visited 642 times, 1 visits today)