„Na crno“ – novi spot grupe Piknik


PiknikNovosadska grupa Piknik, čvrstog, karaktertičnog zvuka, ironičnih i izuzetno duhovitih tekstova, snimila je novi spot za pesmu „Na crno“.

Kako se u svom novom serijalu bend direktno osvrće na “socijal realizam”, tako su i inspiracija i povod za stvaranje kako ove pesme, tako i za ekranizaciju iste, povećanje PDV-a od 20%. Kako Gos‘n Bandar kaže: „nije samo da ne želimo da plaćamo harač lopužama, već više nemamo ni odakle!”

Spot je urađen u Produkciji Piknik Studia 2012., a uloge su tumačili: Gos’n Bandar – glavni švercer, vokal, scenarista, režiser, montažer, Šule – švercer, gitarista, Dimi – švercer, klavijaturista, Voja – švercer, bubnjar, Bizznisman – švercer, stručni saradnik, Guta – poštar, Cika – advokat, basista, Gaga – inspektor, Bishke – direktor, kamerman, stručni saradnik i Ranko – Pandur Živković – direktor, kamerman, stručni sardanik.

Nesvakidašnji Piknik, svojom novom pesmom „Na crno“, uspeo je da pevajući o svakodnevnom sivilu , „crno na belo“ predstavi sliku života nekih od nas, onako kako zaista jeste, onako kako zaista ne bi trebalo da je.

Gos’n Bandar, u surovoj realnosti današnjeg vremena, u svakodnevnoj borbi za egzistenciju, na samom početku spota preuzima robu u kafani i kreće u “biznis jurnjavu”, od preprodaja na pijaci do  “dogovora uz čašicu“ sa advokatom, što prvi deo pesme i objašnjava: “Visi mi nad glavom iskucana tužba, poreska uprava i naplatna služba“.

Ako sve veći broj pristiglih plavih koverata, okarakterišemo kao crveno svetlo semafora, a zeleno svetlo u obliku inostranih novčanica, odgovor na svakodnevna pitanja „kako dalje?”, bio bi: „Čemu uopšte (zakon) semafor? kad prolazi ko, kako i gde ume“.

Ne otvara Gosn’ Bandar vrata više tužbama, pakuje ih sve u crnu kesu, baca u smeće i peva: „Ja dišem na crno! U mašini još jedan šraf se odvrn’o!. Pa i ako reše, sve da me privedu, ko zna kad će biti i koji sam po redu, ovakvih kao ja milion i dvesta, u pritvoru više za nas nema mesta!“

U daljem nastavku spota, njegove mlađe švercere, tzv. „sitne ribe” puštaju, a njega „krupnu ribu” “pozdravljaju sa 10 EUR”.

Piknik je muzički projekat Gos’n Bandara, nastao 1995. godine kao isključivi studijski rad. Kao muzički producent i vlasnik Piknik studija u Novom Sadu, Gos’n Bandar je pravio muziku svirajući i snimajući sve sam. Žanrovski neopredeljen, pravio je muziku mešajući sve moguće pravce, od šlagera, hip-hopa, industriala, hard-core punka do thrash metala i folka.

U izdanju SKC Novi Sad objavio je dva albuma „Miš, Puž i Ker“ i „Dembelan“. Pored Piknika koji je kao osnova ideje, nastali su žanrovski Horror Piknik i Horror Bishke kao podpravci istog rada.

Vremenom su nastale pesme koje je publika zavolela, zatim zahtevala da vidi bend uživo. Pesme poput „Miš Puž i Ker“, „O Da“, „Krastave Žabe“su objavljivane na raznim muzičkim kompilacijskim izdanjima i postajale hitovi na raznim radio stanicama.

Konkretno, komični ljubavni šlager „O Da“ je bila proglašena za najbolji singl godine 2007-2008 na udruženim radio stanicama „Cross radija“.

Na zahtev fanova Gos’n Bandar okuplja ekipu prijatelja muzičara koji pripremaju muziku Piknika za live nastupe. U tom periodu održano je nekoliko zapaženih koncerata po Srbiji, jedan od njih je na Exit festu 2008 (Fusion stage), kao i na velikom novosadskom festivalu „Pokretna i Nepokretna Imovina“.

Prvobitna live postava se nije dugo održala. U proleće 2010. Gos’n Bandar okuplja potpuno novu ekipu mladih perspektivnih muzičara sa kojima radi na stvaranju trećeg albuma i ponovo postaje koncertno aktivan. Sadašnja postava benda izgleda ovako: Voja – (bubnjevi), Uroš – (bas gitara), Dimitrije – (klavijature), Šule – (gitara) i Gos’n Bandar – (vokal).

(Visited 38 times, 1 visits today)