Mono krajem aprila u Beogradu


Nakon prošlogodišnjeg nastupa na Meltdown festivalu u Londonu, odazvavši se na specijalan poziv Roberta Smita (The Cure) gde su nastupali sa bendovima kao što su My Bloody Valentine, Nine Inch Nails, Mogwai i Deftones, japanski sastav MONO, koji po rečima muzičkog časopisa “New Musical Express” (NME), stvara “muziku za Bogove” održaće svoj četvrti koncert u Srbiji u sredu, 24. aprila 2019. godine u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu uz podršku grupa
Årabrot iz Norveške i čelistkinje Jo Quail iz Velike Britanije.

MONO je četvoročlani instrumentalni sastav oformljen 1999. godine u Tokiju. U dosadašnjoj karijeri objavili su devet studijskih izdanja. Tokom početnih godina, od 1999. do 2003. bend je konstantno bio na turneji po Aziji, Evropi i Americi, a za to vreme snimili su dva albuma Under the Pipal Tree (2001) and One Step More and You Die (2002) za Tzadik Records i Music Mine Inc etikete, redom. Od 2004. do 2007, Mono je potpisao za Temporary Residence Limited, i objavljuju još dve ploče, Walking Cloudand Deep Red Sky, Flag Flutteredand the Sun Shined(2004) i You Are There (2006), koje su koncertno promovisane širom sveta.

2008. godine, kvartet se odmarao, da bi se naredne godine vratili sa novim izdanjem Hymn to the Immortal Wind (2009), takođe za Temporary Residence Limited. Tokom turneje koja je usledila snimili su live album, Holy Ground: NYC Live With The Wordless Music Orchestra koji je objavljen 2010. Zatim su usledili novi studijski albumi For My Parents (2012), The Last Dawn (2014) i Rays of Darkness (2014). U oktobru 2016. bend je predstavio devetu diskografsku avanturu Requiem for Hell.

Ovaj japanski kvartet čine Takaakira “Taka” Goto, Hideki “Yoda” Suematsu, Tamaki Kunishi, dok se od prošle godine na mestu bubnjara nalazi Dahm Majuri Cipolla. Njihov zvuk karakterišu gitarske vratolomije gde Taka i Yoda koriste distorzije, reverb i delay efekte. Tokom karijere svirali su u preko 57 zemalja širom sveta i drže titulu jednog od najuspešnijih japanskih bendova u internacionalnim okvirima.

Kvartet je završio snimanje desetog studijskog izdanja Nowhere Now Here koji je objavljen 25. januara 2019. za Pelagic Records i na pravi način obeležavaju dvadesetogodišnjicu postojanja benda. Produkciju ovog albuma potpisuje dugogodišnji saradnik ovog sastava Steve Albini. Na ovom izdanju uključili su elektroniku u svoj repertoar – možda je ovo inspirisano nedavnom saradnjom gitariste benda na projektu Behind the Shadow Drops, gde mu društvo pravio John McEntire (Tortoise, The Sea and the Cake).

Ulaznice za ovaj koncert mogu se nabaviti po pretprodajnoj ceni od 1600 dinara, dok će na dan koncerta cena karata iznositi 2000 dinara.

(Visited 86 times, 1 visits today)