Mladen Miljuš (Sharks, Snakes & Planes): „Nov materijal možete da očekujete na proleće“


Sharks, Snakes & Planes - Mladen MiljušUoči večerašnjeg koncerta grupe Sharks, Snakes & Planes uz Bolesnu štenad i bend Vizelj u beogradskom Domu omladine kao najava Beogradskog koncerta godine razgovarali smo sa gitaristom benda Mladenom Miljušem o inspiraciji i tematikama u njihovim pesmama, saradnji sa Nikolom Vranjkovićem, o jako dobrim idejama u spotovima, novom albumu i o budućnosti rokenrola u Srbiji.

RockSvirke: Ime grupe se sastoji iz spoja ljudskih strahova, da li je vaša muzika inspirisana time?

Mladen Miljuš: Nije, ne bih rekao da su to samo strahovi. Muzika je insiprisana svim istinskim osećanjima, često ima strahova, ali ima i lepših stvari u samoj inspiraciji.

RockSvirke: Pesme „Nebeska Mehanika“ i „Mi plovimo jugom“ imaju karakterističnu tematiku u kojima se prepliću herojstvo i tragedija, Šta je u tom preplitanju na vas ostavilo veći utisak i inspirisalo vas na pravljenje pesme?

Mladen Miljuš: Definitivno herojstvo. Nebeska mehanika je posvećena jednom od najvećih heroja modernog doba, njegova hrabrost i na kraju tragedija nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

RockSvirke: Da li će vreme, po vašem mišljenju doneti nove heroje vaših pesama?

Mladen Miljuš: To stvarno ne mogu da predvidim, zavisi od inspiracije… Možda ako nas pukne nešto na tu temu. Inače ne razmišljamo unapred o temama, pišemo kako nam dođe u momentu.

Sharks, Snakes & Planes

RockSvirke: Da li ste zadovoljni saradnjom sa Nikolom Vranjkovićem i da li će se ona dešavati i u budućnosti?

Mladen Miljuš: Naravno da smo zadovoljni. Mi smo prvenstveno prijatelji i to će sigurno tako ostati, a što se tiče rada na novim pesmama to samo vreme može da pokaže. On je veoma zauzet i zahtevan, mi smo takođe vrlo zahtevni što se tiče naših ideja i dosta tvrdoglavi.

RockSvirke: Vaši spotovi su dobro osmišljeni, režirani i u visokoj produkciji. Ko vam pomaže u tome?

Mladen Miljuš: Zavisi od spota do spota. ‘Nebesku mehaniku’ je režirao Miloš Đukelić. ‘Mi plovimo jugom’ je radilo 7 studenada sa FDU-a, od ideje do realizaijce. ‘Crni gnoj’ ekipa pod nazivom Mechanical.

RockSvirke: Kada da očekujemo novi album?

Mladen Miljuš: Neznam da li će biti album ili još jedan EP. Ja bi lično voleo da bude EP, albumi jednostavno nemaju smisla u današnje vreme. Nov materijal možete da očekujete na proleće.

Sharks, Snakes & Planes

RockSvirke: Koji bendovi su najviše uticali na vas u mlađim danima i u vreme osnivanja grupe?

Mladen Miljuš: Sve i svašta, nemamo tu par bendova, svako od nas iz benda sluša različitu muziku i svaki član sluša dosta raznovrsnu muziku. Nemam odgovor na ovo pitanje.

RockSvirke: Kako videte rokenrol u Srbiji danas i u budućnosti?

Mladen Miljuš: Ima dosta bendova, dosta dobre svirke, malo originalnih ideja, a sve to nema gde da se plasira. Slušaoci nemaju priliku da čuju nove bendove i zato još uvek scenom vladaju bendovi iz 80ih i 90ih. Plašim se da nam se ne piše dobro u budućnosti. Rok bendovi moraju malo da se adaptiraju tržištu, mora sve to da bude malo modernije ako mislimo da imamo bilo kakvu budućnost. Sada je pitanje ko želi da svira modernije Wink

  • Foto: Jovan Đokić (prva) i Filip Andrejević

(Visited 186 times, 1 visits today)