Mire (Ritam Nereda): „Spremite se za kolektivni nered!“


Ritam Nereda - MireViše od dvadeset godina Ritam Nereda predstavlja ponos svog grada. Iako su prošli sve moguće faze, od zabranjivanih do prihvaćenih, čini se da je svaki period “Nerede” učinio većim i jačim. Deset snimljenih albuma. Stotine nezaboravnih koncerata. Hiljade vernih ljudi koji svaki novi nastup doživljavaju kao prvi i poslednji. Sve to, samo po sebi, dovoljan je razlog za razgovor sa Miroslavom Mijatovićem – Miretom, čovekom koji je već petnaest godina basista ovog kultnog benda. Još dodatnih povoda za priču daje poslednji album grupe – “Paralelni Svet” i istoimena turneja koja je u toku…

RockSvirke: “Paralelni Svet” je turneja koja se nastavlja nastupom u Beogradu, 15. marta. Album je izazvao dosta pozitivnih komentara. Iza vas je preko pedeset samostalnih koncerata u okviru ove turneje… Kakva iskustva nosiš i da li si zadovoljan reakcijom publike?

Ritam Nereda - MireMire: Postoji neko nepisano pravilo da publika uvek slabije reaguje na nove pesme nego na stare, proverene hitove, ali na moje veliko iznenađenje to ovoga puta zaista nije bio slučaj. Nove pesme su naišle na sjajan odziv kod publike tako da je atmosfera na koncertima sjajna. Bilo da su u pitanju solistički koncerti ili festivalski nastupi kojih smo, u okviru turneje, imali baš dosta. Iskustva sa turneje su nezaboravna i to je u principu deo priče koji najviše volim. Besomučno vežbanje u prostoriji, proces pravljenja pesama, snimanje u studiju, snimanje spotova – sve su to sastavni delovi ovog posla, ali sami koncerti, putovanja i provod vezan za to su, u stvari, stvari za koje ja živim. Tako da za sve ovo vreme koje sam u bendu imam samo pozitivna iskustva i zahvalan sam našim vernim fanovima na tome.

RockSvirke: Poslednji album je doneo novi zvuk “Nereda”. Šta je to što je najviše uticalo na vas prilikom stvaranja nove muzike?

Mire: Znaš kako, mnogo je faktora koji utiču na to u kom pravcu će sve otići. Negde na samom početku priče koja se zove – stvaranje novog albuma, ni mi sami nismo svesni šta će iz svega proizaći. Ne kažem da je sve plod baš neke trenutne inspiracije, jer pravljenje albuma je ipak proces koji traje, ali mislim da su novi zvuk “Nereda”, kako ti to kažeš, u najvećoj meri odredile dve stvari, a to su neko generalno sazrevanje u muzičkom smislu i saradnja sa Dejanom Vučkovićem, koji je u velikoj meri zaslužan za to kako ovaj album zvuči. Meni lično, mom mentalitetu i muzičkom ukusu su možda bliža neka druga izdanja “Nereda”, ali ja bih bio jako nezadovoljan ako bi počeli da se ponavljamo i jako mi je drago ako smo uspeli da stvorimo neki novi zvuk, a da i dalje ostanemo prepoznatljivi.

RockSvirke: Bend je kroz sve ove godine istrajao u očuvanju sopstvenog stila. Svaka novina osećala se kao korak u napred. Kako vidiš sve promene koje ste prošli?

Ritam Nereda - MireMire: Promene su, po mom mišljenju, uvek dobrodošle u određenoj meri. Bitno je zadržati neku suštinu priče, a opet svaki put se truditi da budeš malo drugačiji i da se ne ponavljaš. Ritam Nereda nikad nije bio bend koji u pravilnim vremenskim razmacima izbacuje nova izdanja. Nismo od onih koji muziku štancaju. Stvaramo muziku samo onda kada imamo šta da kažemo, a vreme koje protekne između ta dva stvaralačka perioda i stvari koje se izdešavaju u našim životima su ono što čini taj pomak unapred.

RockSvirke: Kakva sećanja nosiš na vreme kada si se priključio “Ritmu Nereda”?

Mire: Sećanja na taj period već polako blede… Tako se puno toga izdešavalo… Svaki novi album i svaka nova turneja nose sa sobom i neke nove uspomene i anegdote, koje neminovno potiskuju one stare. Sećam se prvog koncerta sa “Neredima”. Bilo je to u Sremskoj Mitrovici u nekom klubu. Već posle par taktova prve pesme usledio je i prekid koncerta jer je krenula neviđena šutka, usled koje je pao deo razglasa. Srećom, sve je prošlo bez nekih većih posledica, koncert je ubrzo nastavljen, ali šutka se nastavila sve vreme koncerta i masa je pevala sa nama do kraja. Možeš misliti koja su moja razmišljanja bila u tom momentu… Budući da sam do tada svirao u manje poznatim bendovima, na čijim nastupima je bila manje-više pozorišna atmosfera, prva stvar koju sam pitao Bobana kada smo sišli sa bine bila je: „Da li je na vašim koncertima uvek ovako?“

RockSvirke: Koji je tebi lično najdraži album, a koji album smatraš najvećim iskorakom unapred za bend?

Mire: Najdraži album mi je definitivno “Zvuci Bola” i drago mi je što upravo sa tog albuma ima dosta pesama koje su i dan-danas neizostavni deo set listi na koncertima. Što se tiče najvećeg iskoraka, to je svakako poslednji album “Paralelni Svet”, kako zvukovno, tako i po kvalitetu kompozicija i tematici tekstova.

RockSvirke: Ispred nas je nastup u okviru festivala “Vračar Rocks” koji se održava u Centru za kulturu Božidarac, u Beogradu.

Mire: Što se tiče predstojećeg Koncerta u Božidarcu, mogu samo da kažem da jedva čekam da se popnem na binu i da koncert počne. Daćemo 110% sebe, kao i uvek. Spremite se za kolektivni Nered!

RockSvirke: “Ritam Nereda” je simbol i ponos Novog Sada. Isto tako, imate brojnu vernu publiku u Beogradu. Kako bi opisao tu vezu Beograd-Novi Sad kada su u pitanju “Neredi”, ali i scena uopšte?

Mire: Ja generalno ne pravim razliku među našom publikom, bez obzira iz kojeg su grada. Bilo da je u pitanju Novi Sad, Beograd, Niš ili neka mesta koja sam jedva našao na karti, a u kojima smo bili. Što se tiče r’n’r scene kod nas, previše je mala da bi se delila po regionima, gradovima i subkulturama. Svi smo mi na istoj strani i jako nas je malo da bi se dalje delili, ma gde bili i ma kako se taj pravac zvao. Sve je to “rock and roll”, na kraju krajeva…

Ritam Nereda - Mire

RockSvirke: Da li primećuješ nove generacije na vašim koncertima? Kakvu to promenu donosi u energiji koju osećate dok ste na bini?

Mire: Naravno da su na našim nastupima prisutne i mlade generacije i to u velikom broju. Oni su, po pravilu, u prvim redovima i većina energije, koja mi se vraća dok sam na bini, potiče upravo od te mlade ekipe. Odmah iza njih su naši fanovi koji su nas pratili devedesetih godina – starija ekipa. U svakom slučaju, drago mi je da su i jedni i drugi tu.

RockSvirke: Kakvu perspektivu vidiš za mlade koji žele da se bave ovakvom muzikom u Srbiji?

Mire: Bojim se da će iskren odgovor na ovo pitanje demoralisati mlade bendove, tako da je bolje da ga zadržim za sebe… Voleo bih da mogu da kažem neku lepu reč tipa „svirajte što više, trudite se, vežbajte i verujte u to što radite…“, ali svesni ste i sami gde živimo… Nije bilo mnogo bolje ni kad sam ja počinjao, ali tada smo bar imali čemu da se nadamo… Trenutno ne vidim nikakvu perspektivu za mlade ovde generalno, pa samim tim ni za mlade bendove. Na žalost…

RockSvirke: Šta publika može da očekuje od „Ritma Nereda“ posle „Paralelnog Sveta“?

Mire: U planu je snimanje tri nove numere, koje će u vidu EP-a predstavljati najavu našeg novog albuma, koji je planiran za narednu godinu. U kom pravcu smo krenuli dalje – imaćete priliku vrlo brzo da čujete…

(Visited 90 times, 1 visits today)