Mini turneja grupe Arhai u Srbiji i Hrvatskoj!


Arhai - posterGrupa Arhai neguje jedinstveni spoj elektronske muzike sa folk uticajima iz Velike Britanije, kao i balkanskog regiona. U živim nastupima tehnologijom transformišu tradiocionalne intrumente Balkana, stapajući ih s višeslojnim vokalima. Pre zvaničnog izlaska novog albuma “Eastern Roads”, održaće jedan koncert u Hrvatskoj i tri koncerta u Srbiji.

Prvi u nizu koncerata je 7. aprila u Osijeku, u klubu Oxygen. Nakon toga su 10. aprila u Centru za kulturu u Valjevu. U Beogradu će nastupiti u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, 12 aprila. Dan posle, Arhai će nastupiti u Kulturnom centru Novog Sada.

Svi koncerti počinju u 20 časova i osim koncerta u Osijeku, za koji je cena karte 20 kuna, ulaz je besplatan.

Evo šta članovi benda kažu povodom turneje:

Adrian Liva (Adrian Lever): Slušam raznovrsnu balkansku tradicionalnu muziku već godinama, što me je pre nekoliko godina navelo da potražim i učitelja – i zbog toga sam postao deo Arhai projekta. Takođe, imao sam tu sreću da upoznam i učim instrument od jednog od najboljih svirača tambure u Bugarskoj. Za mene će cela turneja biti otkrivanje balkanskih zemalja i ljudi, i jako se radujem svim koncertima i prilici da naučim neke nove melodije.

Jovana Backović: Album ‘Eastern Roads’ je drugi album Arhai projekta, a od prvog je prošlo skoro osam godina. Budući da je prvi album ‘Mysterion’ izdat u regionu, veoma sam srećna što mi se pruža prilika da podelim i ovaj album s našom publilkom, pogotovo zato što je rezultat saradnje s muzičarom (Adrianom Livom) koji iza sebe ima godine rada na engleskoj i irskoj tradicionalnoj i srednjovekovnoj muzici. Ta mešavina muzike može se čuti i na koncertima – Adrian svira bugarsku tamburu i engleski srednjovekovni dulčimer (dulcimer), instrument koji naša publika nema često priliku da čuje. Jako se radujem prilici da posle petogodišnje pauze ponovo nastupam pred domaćom publikom.

Arhai projekat postoji od 1999. do 2008. godine i projekat je kompozitorke i vokalistkinje Jovane Backović. Prvo izdanje „Mysterion“ je potpisao veliki srpski izdavač PGP, a urađeno je u saradnji sa osam muzičara koji su izveli komponovanu muziku i aranžmane tradicionalnih pesama iz regiona. Ove kompozicije su pokrile širok spektar dostupnih instrumenata i vokalnih kombinacija, ali su ipak zadržale individualni pečat autora kao i odraz specifičnog izvođenja svakog od muzičara. Kako je Arhai prvobitno nastao kao akustični sastav, ovo izdanje predstavlja potrebu autora da prati prirodnu kombinaciju instrumenata u akustičnom okruženju. Međutim, u isto vreme, to je bila i raskrsnica – korišćenjem električnih instrumenata promenjen je zvuk i doneti su novi elementi u muziku. Kao bend, Arhai je radio nekoliko godina, dok se grupa nije rasformirala 2008. godine.

Od 2009. godine do sada, Arhai je folktronica/ambient/fusion – trajna saradnja između Jovane Backović i nagrađivanog folk gitariste, Adrijana Liva (Adrian Lever) koji svira tamburu, dugovratu lautu iz balkanskog regiona. Zvuk se pomerio ka elektronici, a rezultat je drugo izdanje, „Eastern Roads“.

„Reč ‘Arhai’ (izgovara se sa H) grčkog je korena, može da se tumači kao početak, prastari ili princip, i za nas sve to što je muzika uklapa u jednu reč: promišljanje tradicije kroz izvođenje u kontekstu modernizma.”

Kao podrška na turneji nastupaće veoma perspektivna kantautorka iz Srbije, Anita Iličić. Živi u Kikindi i muzikom se bavi dugo vremena. Piše, komponuje, peva i svira na gitari. Do sada ima preko trideset autorskih pesama i u aktuelnoj godini u planu je završetak debi albuma koji će svetlost dana ugledati na jesen.

Mini turneja grupe Arhai:

  • 7. april – Osijek (Klub Oxygen)
  • 10. april – Valjevo (Centar za kulturu)
  • 12. april – Beograd (Velika sala Doma kulture Studentski grad)
  • 13. april – Novi Sad (Kulturni centar)

(Visited 85 times, 1 visits today)