Miloš Zubac i Rezervna kultura – jedinstvena knjiga o regionalnoj kantautorskoj sceni


milos-zubac-rezervna-kulturaMiloš Zubac, novosadski književnik i muzičar, vođa sastava Prkos Drumski, objavio je nesvakidašnju muzičku hroniku Rezervna kultura, koja dokumentuje njegove godine u Prkosu Drumskom, te sadrži mnoge zanimljive detalje iz prve ruke, o razvijanju novog kantautorskog talasa na nekada zajedničkom jugoslovenskom kulturnom i geografskom prostoru. Knjiga je i prijateljska posveta Ivici Stankoviću(1975-2012), ključnoj figuri u kolektivu Novih Odmetnika, koji je sa Zubcem odigrao glavnu ulogu u povezivanju autora i bendova u kolektiv originalnih autora iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Rezervna kultura jedinstvena je muzička hronika koja govori o novoj kantautorskoj gerili na prostoru nekadašnje jugoslovenske države. Žanrovski, reč je o uzbudljivom amalgamu nefikcionalne proze, dokumentarnog štiva, epistolarne književnosti i muzičke esejistike, a kolažna građa montirana je u duhu filmske umetnosti.

Knjiga nije samo dragoceni osvrt na celu jednu alternativnu muzičku scenu o kojoj se u javnosti nedovoljno zna. Ovo je pre svega priča o velikom prijateljstvu koje nije marilo za politička jednoumlja, priča o potrazi za slobodom, priča o ljubavi i najposle – dirljiva posveta izgubljenom drugu. Rezervna kultura je knjiga koja će se u savremenoj rokenrol literaturi, sve više prisutnoj u regionalnoj književnosti, suvereno smestiti među same vrhove ‒ stoji na koricama ove knjige.

Miloš Zubac

Junaci Rezervne kulture jesu autorovi bliski prijatelji, saradnici u njegovom dugogodišnjem zalaganju za autentičan autorski izraz, visokovrednu poeziju i muziku, te za kreativno povezivanje srodnih stvaralaca u regionu. Dosledno se zalažući za ove vrednosti, Zubac je umnogome podstakao razvijanje ovdašnje kantautorske muzičke scene koja je po svojoj prirodi ostala van dometa medijskog svetla, ali se tokom godina, nezavisnim putevima, predstavila mnogim ljubiteljima kvalitetne muzike kao intrigantna kulturna činjenica.

Rezervna kultura je knjiga koja će mnogima otvoriti vrata potpuno novog muzičkog sveta, a koji im se nalazi praktično u komšiluku. Portal Rock Svirke, koji je ovu scenu pratio godinama unazad, i koji je prvi objavljivao Zubčeve Odmetničke portrete, sabrane sada u knjizi, preporučuje ovo izdanje kao nezaobilazno štivo za sve one koji vole da čitaju rokenrolom nadahnutu, proživljenu literaturu.

Knjiga je objavljena u elektronskom formatu, u izdanju Kreativnog centra Vigvam. Možete je besplatno preuzeti na ovoj adresi.

Istovremeno, ovaj novosadski izdavač objavio je i četvrti studijski album grupe Prkos Drumski, Mi smo se već sreli, o čijem snimanju su ispisane prve stranice Rezervne kulture.

(Visited 246 times, 1 visits today)