Milan Đurđević: Ne sviramo da bismo zarađivali


Neverne bebe - Milan ĐurđevićOsnivač i idejni vođa grupe “Neverne bebe”, klavijaturista, pevač, autor muzike i tekstova, aranžer, producent. Sve to stoji uz ime Milana Đurđevića, muzičara koji uporno opstaje na domaćoj sceni, bez želje za komercijalnim kompromisima i podilaženja publici, koja, uprkos trendovima, prepoznaje kvalitet u njegovoj muzici. Milan i “Neverne bebe” trenutno snimaju nov album, koji će izaći do kraja godina.

– Radni naziv albuma je “Praštam”, a dosad smo završili šest od 12 pesama. Dakle, polovina albuma je potpuno završena, dok su ostale pesme napisane, ali ih sada treba snimiti. Koliko će to trajati – zasad ne znamo tačno. Možda mesec dana, možda pola godine. To zavisi od kreativnosti i inspiracije, muziku treba pustiti da se desi, a ne raditi na silu. Čovek treba da bude strpljiv i da sačeka da izađu pravi tonovi.

Snimate album posle četiri godine pauze. Zašto ste toliko čekali?

– Mi smo obavezni i prema sebi i prema publici da stvaramo ozbiljna dela, a za to je potrebno vreme. Ovo nisu samo pesme, već jedna priča. Svaki naš album je priča za sebe i posvećen je nekome ili nečemu, onome što se događa oko nas, pa ne mogu da fingiram stvarnost zato što mi treba album. Nije poenta da štancujemo albume svake godine kako bismo zaradili, već da imamo pošten i zdrav odnos prema tome, da budemo strpljivi i sačekamo da pesme izađu iz nas. Samo tako se ne gubi zadovoljstvo stvaranja i sviranja. Sve ostalo nije muzika. Poslednjih godina nam je sve ovo oko “Nevernih beba” zadovoljstvo, a ne zarada.

Koliko društvena stvarnost utiče na vaše stvaranje?

– Nisam više tinejdžer da bih išao glavom kroza zid i rušio sistem. To treba da rade klinci od 19 ili 20 godina, koji su puni bunta i energije. Ja govorim o suptilnijim kategorijama. Sada se bavim psihologijom i teško mi je da se vraćam na socijalni nivo. A za to je potrebno iskustvo. Želim da govorim o ljubavi i lepoti života. Govorim o stvarnim radostima i ožiljcima. S druge strane, podržavam klince koji bi da ruše ovaj nakaradni sistem vrednosti. Mi smo taoci politike i interesa, manipulacije, korporativnog biznisa… Danas je sve na prodaju i tehnologija uzima danak.

Onda bi vaša muzika mogla biti poput neke oaze u takvom svetu.

– Mi pokušavamo da napravimo oazu i pokažemo da čovek treba da se bori unutar sebe, a ne spolja. Čovek treba da nađe sopstveni spokoj. A kada to postigne, onda nema nikakve druge potrebe osim da ga ne izgubi.

Koliko je to blisko religiji?

Veoma, ali ne sa stanovišta dogme, već iz aspekta suštine življenja. Ako uzmemo osnovne postulate hrišćanstva, videćemo da su to poruke ljubavi i mira. Samo kada bismo to uzeli od religije, imali bismo bolje društvo. Nisu nužno potrebne ni liturgija ni crkva, samo živeljenje po ovim principima bilo bi dovoljno da sve bude bolje. Sada je sve samo borba za opstanak. Jeziva borba, koja uzima ozbiljne žrtve. Cele generacije se bacaju u vodu. Niko ne vodi računa o klincima. Za deset godina će se videti sve posledice svega toga.

Kako u takvom okruženju uspevate da promovišete svoju muziku?

– Tako što smo bili strpljivi. Sedam godina smo bili na nuli, ili čak ispod nje, što se tiče egzistencije. Ali se nismo pokolebali. Iako su mnogi odustali, hteli smo da živimo svoj talenat. Mi volimo to što radimo, volimo muziku. I kada nemamo koncerte, sedimo u studiju po deset sati i vežbamo, pravimo nove pesme. Nismo odabrali muziku da bismo bili popularni niti da bismo zarađivali, već zato što smo prepoznali da je to naš poziv. I kada dođem s koncerta u dva ujutru, sednem za klavir i sviram barem sat vremena. Publika je sve to negde osetila i posle trećeg albuma sve se otvorilo, pesme su došle do ljudi, iako ova muzika nije laka ni ambijentalno ni harmonijski.

Mada je to u osnovi pop.

– Jeste pop, ako govorimo o formi. Ali i Mocart je pop u neku ruku, Pet Metini je pop. Mi se bavimo harmonijom kao skladom. Ako je sklad pop, onda sviramo tu muziku. Nama je osnovni cilj je da u ljudima probudimo lepotu, a ne nešto ružno, a to je važnije od svake forme i klasifikacije.

Hoće li uskoro biti koncerta na kome ćete promovisati novi album?

– Naravno. Plan je da sviramo u Areni, ali još ne znamo kada će album biti završen. Najverovatnije na jesen, a ako se oduži, onda na proleće. U međuvremenu idemo u Švajcarsku na svetsko poznati džez festival u Montrou, gde ćemo nastupiti pre neke velike zvezde.

(Visited 106 times, 1 visits today)