Milan B. Popović – Vreme brutalnih dobronamernika


Milan B. Popović - Vreme Brutalnih DobronamernikaNe bih da pišem klasičnu biografiju o čoveku koji se odvažio na ovakav korak. Kreativac koji posvećuje najveći deo svog vremena pisanju, Milan B. Popović je više od pesnika, ne ograničava se i nesebično sebe daje i na drugim poljima. Pesnik, muzički kritičar, kolumnista… mnogo toga u jednom čoveku. Na njegovom sajtu možete pročitati mnogo više o Beograđaninu dobrih stvaralačkih namera nego što meni ovde prostor to dozvoljava.

Sedamnaest pesama iz pesničke trilogije tj. zbirke „Vreme brutalnih dobronamernika“ Milana B. Popovića doživele su svoju audizaciju. Pesme su oživele uz pomoć bendova koji su, svako na svoj način, interpretirali lični doživljaj Milanove poezije.

 

Nesvakidašnji, veoma redak i jedinstven projekat u srpskoj, pa i balkanskoj diskografiji da savremeni pesnik za svoju poeziju traži put do publike na ovaj način. Sedamnaest pesama, oko sedamdeset muzičara i kompozitora iz sveta rock i metal muzike dalo je sve od sebe da njegovu poeziju prenesu na nosač zvuka.

Neke od učesnika na ovom projektu pesnik je izabrao sam, dok je određeni broj bendova želelo samoinicijativno da se priključi celoj priči. Svaki bend je prema svom senzibilitetu birao pesme za obradu. Mešavine stilova i pesničkih motiva iznedrilo je jednu odličnu kompilaciju.

Čitanje poezije zahteva koncentraciju, udubljivanje u suštinu, otkrivanje motiva. Želja autora je bila da publika odsluša poeziju koju stvara inspirisan realnim i nerealnim stanjima duha, tela i društva uopšte.

Pesme su obavijene velom mračnih motiva, ponegde previše pesimizma i ironije do onih koje se mogu nazvati ljubavnim, ali ljubav iskazana vapajima, željama, pozivima za potpunu predaju.

Zanimljivo je da su nekoliko pesama obradile grupe koje imaju ženski vokal i to se zaista dobro uklopilo u priču. Na ovoj CD kompilaciji učestvovali su muzičari iz Srbije i Republike Srpske. Pesme su pobrojane po redu kako se nalaze na kompilaciji.

ABONOS – URLIK
Muzika: Jakša Vlahović
Aranžman: Abonos

Beogradski predstavnici Gothic metala obradili su pesmu „Urlik“, pesmu punu mračnih motiva koja odgovara senzibilitetu pravca kojem pripadaju. Četrdesetak sekundi laganog uvoda u odsvirani gnev praćen operskim ženskim vokalom.

TALES OF DARK – PRAH
Muzika: Nikola Čavar
Aranžman: Tales of Dark

Novosadski Doom/Death metal bend koji u svom sastavu ima dve pripadnice lepšeg pola (vokal i klavijature), pesmu „Prah“ odradili su kombinacijom muško-ženskih vokala. Jedna od pesma na kompilaciji koja nije ni vesela, ni ljubavna već govori o iskonskim potrebama, preživljavanju neuspeha i poricanju bola.

SERAPHIM – POVEZUJEŠ NITI
Muzika i aranžman: Seraphim

Thrash/Melanholic Metal bend iz Grocke koji postoji više od jedne decenije odabrao je pesmu „Povezuješ niti“. Pesma koja naizgled ima religijski moment u sebi, a ustvari poistovećuje čoveka sa hramom, prikazuje potrebu za poštovanjem ličnosti poput vernika koji poštuje svoju veru. Muzika nije toliko melanholična poput teksta, ali se savršeno uklopila. Prepoznatljiv metal zvuk daje pesmi težinu.

BACKBONE – ZARĐAO VEK
Muzika i aranžman: Backbone

Bend Backbone iz Petrovca na Mlavi nastao 2004. godine, predstavnik Hardcore/Trash metala. Pesma koja me je osvojila na prvo slušanje. Žestoka od početka do kraja. Ovako jak Milanov tekst nije ni mogao da se obradi drugačije osim kao HC.

ALOGIA & SWEETY – IZDAJA (JA BIH DA ODMORIM DUŠU)
Muzika i aranžman: Aleksandra Slađana Milošević i Srđan Branković

Alogia je zajedno sa Slađanom Milošević, koja je na ovoj kompilaciji potpisana kao Sweety, obradila pesmu „Izdaja“. Izabrali su tekstualno tešku pesmu, ali je Sweety svojim fenomenalnim karakterističnim glasom dočarala razočaranje koje pesma krije u sebi.

ISKAZ – POLUSVET
Muzika i aranžman: Zoran Stefanov, Iskaz

Članovi pančevačkog benda Iskaz fuzijom više stilova, od hip-hopa do hard cora, napravili su pesmu kojom bude agresivne nagone svojstvene ljudskoj prirodi u određenim situacijama. Tekst ove pesme govori o svetu koji nije savršen, ali je do te mere iskrivljen da izaziva bunt i graniči se s društveno prihvatljivim moralnim načelima na svakom koraku.

DISPARADOR – POKROV IZNAD MENE
Muzika i aranžman: Dušan Svilokos-Đurić

Zanimljivo izvođenje pesme „Pokrov iznad mene“ beogradsko-pančevačkog benda Disparador. Psihodelična muzika prilagođena istom takvom tekstu. Bez svetla na kraju tunela, tekst obiluje mračnim motivima.

DARKSHINES – UMIRITI DAN
Muzika i aranžman: Branislav Blagojević

Kragujevački metal bend obradio je pesmu „Umiriti dan“. Ovi izrazito filozofski stihovi mogli su biti urađeni i kao balada, međutim Darkshines je ovu pesmu obradio u svom stilu, oštro i na prvu. Još jedan ženski vokal na kompilaciji koji se dobro uklopio. Darkshines postoji od 2003. godine i priznato je ime srpske metal scene.

ART DILER – DOK ME POGLEDOM STRELJAŠ
Muzika i aranžman: Art diler

Art diler je drugi bend iz Petrovca na Mlavi koji je učestvovao u stvaranju ove kompilacije. Za razliku od ostalih pesama, ova balada ima neko malo svetlije obeležje jer govori o ljubavi, mada neuzvraćenoj. Deluje kao da je pesma zalutala na ovaj CD, ali dođe kao predah nakon teških reči i tonova u prethodnih osam pesama.

ATLANTIDA – TALASI
Muzika i aranžman: Nemanja Savić i Vuk Mirasević

Atlantida je metal bend osnovan 2005. godine u Beogradu. Vrlo zanimljiv izbor pesme prepune simboličnog predstavljanja želje za ljubavlju. Tipičan heavy metal zvuk i još jedna lakša pesma na kompilaciji.

AMARANTH – ŽIVITE LI?
Muzika i aranžman: Danilo Nikodinovski

Amaranth je akustični projekat Danila Nikodinovskog. Još jedna psihodelična pesma koja sadrži samo četiri stiha što se teksta tiče i skoro šest minuta zanimljivog poigravanja glasova, gitara i bubnjeva. Odlično predstavljen doživljaj samoće.

A.R.CLUB – UMIRI ME
Muzika: A.R.Club
Aranžman: Vukan Vujović

Bend iz Beograda koji nije napravio mnogo pesama u svojoj karijeri, ali je imao priliku da učestvuje na kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika“. Tekstualno jako teška pesma, čak šta više kako se bliži kraju postaje vrlo morbidna. Zvuci violončela u jednom momentu u mislila su me prebacilu u srednji vek.

BROKEN STRINGS – ČEKAM
Muzika i aranžman: Broken Strings

Desetogodišnjak među nama, Broken Strings iz Beograda, koji svira alternativnu muziku. Kratko i jasno izražen stav o izbegavanju čoveka da se stopi u masu vulgarnih i izopačenih ljudi. Akustična obrada pesme „Čekam“. Laganija varijanta, ritam koji ublažava težinu reči u pesmi.

INSTANT KARMA – PONOS
Muzika: Srđan Muc i Aleksandar Janković
Aranžman: Instant Karma

Instant Karma je zrenjaninski bend nastao davnih osamdesetih godina. Pesma odrađena u bluz varijanti koja se definitivno razlikuje od svih osatlih na kompilaciji i čini je raznovrsnijom i zanimljivijom.

ASPHALT CHANT – OPROST
Muzika i aranžman: Miloš Marjanović i Lena Kenić

Asphalt Chant je darkwave bend iz Beograda. Izabrali su pesmu čiji stihovi odgovaraju pravcu za koji su se opredelili od svog nastanka 2007. godine. Kombinacija muškog vokala koji dominira i pratećeg operskog ženskog dočarava mračnu situaciju društva u kojem živimo.

DEMETHER – SUNCA KAP
Muzika i aranžman: Damjan Deurić

Demether je Gothic/Power metal bend iz Zrenjanina. Ova pesma je i poslednja sa ženskim vokalom na spisku kompilacije. Balada od početka do kraja. Tekst koji odgovara iako mladom, vrlo zrelom glasu pevačice Dunje.

HEAVEN RAIN – DVA
Muzika i aranžman: Goran Baštinac

Melodic/Metal/Progressive/Rock bend Heaven Rain iz Banja Luke obradio je vrlo interesantnu pesmu „Dva“ koja, ako se pažljivo posluša, može lako da vas navuče na identifikaciju sa razmišljanjima osobe koja je u pesmi opisana. Jedna od mirnijih melodija na kompilaciji.

(Visited 139 times, 1 visits today)