Mikrofonija: Ispravljena povijesna nepravda prema 16x8x23x


(16x8x23x)„Dvostruki album („Bubanj bas gitara i glas”) jednog od kultnih srpskih bendova devdesetih (16x8x23x) zanimljiv je kao kompilacijski dokument tog vremena, ali i kao ispravljanje povijesne nepravde prema jednom kvalitetnom bendu koji, sticajem okolnosti, nikada nije dočekao svoju šansu“ – ocenjuje uticajni rok kritičar Hadžo iz hrvatskog muzičkog portala www.mikrofonija.com.

Hadžo primećuje da je „Bubanj bas gitara i glas” „tehnički savršeno napravljen, svaki CD ima svoj zasebni ovitak s popisom pjesama i informacijama o snimanju, oba CD-a zatim se umeću u luksuzan i lijepo dizajniran digi pak“.

Za prvi disk, sa prvim maksi singlom i prvim albumom „Iz principa“, Hadžo kaže da „sadrži 16 pjesama i s ove vremenske distance vidljivo je zašto je bend odmah u startu skrenuo pozornost ljubitelja alternativnog rock zvuka“ i smatra da je to „stilski šaren album kojeg su držali na okupu ludi tekstovi i frenetični live nastupi koji su dali nagovjestiti veliku karijeru benda“.

Drugi disk donosi drugi albumu „Prove(t)riti glavu“ sa kojim je bend iz Stare Pazove, prema Hadži, „u potpunosti okrenuo funk rocku, naglasivši bas linije, osnaživši ritmiku koja u pjesmama poput ‘Tautologija’, ‘On’ ili ‘Crno žuto plavo belo’ prosto mami na ples, dok je apsolutni highlight albuma ‘Šta sam to učinio’ koja je debelo zašla u džez vode“.

„Glazbeno sazrijevanje benda došlo je do vrhunca na maksi singlu ‘Drum i bus’ koji je s jedne strane bio logičan nastavak prethodnika, ali je s druge donio još više eksperimentiranja sa zvukom… To je doista bio drum’n’bass odsviran ‘Bubnjem, basom, gitarom i glasom’ kako glasi naslov pjesme koja zatvara taj EP ali i ovaj disk. Šteta je što je bend tada prestao s radom jer upravo su ovi materijali, iako apsolutno nekomercijalni i neprihvatljivi širem auditoriju, pokazali da je bend sazrijevao, gradio sve kompleksnije i zanimljivije pjesme, no eto, nisu se uspjeli nametnuti i iskoristiti svoje šanse“, ocenjuje kritičar Mikrofonije.

Dvostruko antologijsko CD izdanje „Bubanj, bas, gitara i glas“ objavio je Long Play 26. marta na dan svog prvog Long Night festivala u Domu omladine Beograda, gde su 16x8x23x posle 12 godina održali povratnički koncert, posle koga uticajni kulturni vodič Yellow Cab primećuje u naslovu „16x8x23x: Najbolje čuvana tajna domaćeg rokenrola“!

„Frontmen Vuk Popadić derao je glasne žice, goreo kao šibica uz brojne akrobatske skokove i okrete, dok je bubnjar Dragan Jovanović čukao kao metronom, a dvojac gitarista/basista Aleksandar Zarić/Saša Savić pošteno znojio publiku i zidove na trećoj festivalskoj bini u Kluba DOB-a. Na povratničkoj svirci 16x8x23x su prštali od energije akumuirane više od jedne decenije i za oko sat vremena napravili su presek svoje protekle karijere nabrijano prašeći „Tautologiju“, „Moja mama šnicle tuče“, „Miloša Šestića“…da bi usput s dužnim poštovanjem razvalili i „Dosta, dosta, dosta“ novosadskih Boja. Otvorivši novo poglavlje svoje karijere 16x8x23x su zvučali bolje nego ikad!“, kaže Yellow Cab.

Kritičar www.timemachinemusic.com Bane Lokner ocenjuje da je „Bubanj, bas, gitara i glas“ urađen u „impresivnoj i tehnički luksuzno realizovanoj varijanti“, gde je „prethodna faza karijere u remasterizovanoj i remiksovanoj varijanti data na uvid javnosti, a videćemo koliko će, i da li će u budućnosti bend biti aktivan, i spreman za nove izazove“.

(Visited 65 times, 1 visits today)