Mi smo Motorhead i mi sviramo rokenrol!


Motorhead @ Exit 2015, Novi SadNa poslednjem koncertu u Beogradu, pre više od decenije, došlo je do incidenta i bezmalo do prekida koncerta, ali ovoga puta su se mnogi nadali da to neće biti slučaj i nije bio. Koncert se održao. Sa stilom. U sklopu ovogodišnjeg EXIT festivala, na Glavnoj bini (Main Stage), u petak 10. jula, Motorhead je odsvirao svoj koncert i tako se predstavio domaćoj i stranoj publici, a naročito mlađim generacijama koje nisu imale prilike da ih vide i čuju uživo.

„Dobro veče! Mi smo Motorhed i mi sviramo rokenrol!“, dobro poznata uvodna rečenica kojom se Lemi Kilmister (Lemmy Kilmister) obraća fanovima na početku koncerta. Koncert je otvoren sa pesmom jednostavnog, predstavljajućeg naslova „We are Motorhead“ u nešto sporijem tempu od onoga na koji smo navikli. Odmah zatim veliki hitovi „Damage Case“ koji je mnogobrojnu publiku (prostor je bio u potpunosti popunjen) obradovao i sporija od ostalih „Metropolis“, koja nije zvučala toliko kompleksno, koliko ona zaista jeste.

Motorhead @ Exit 2015, Novi Sad

„Chase is Better Than a Catch“ sa, po mnogima najboljeg, albuma Ace of Spades (1980) usledeila je odmah zatim, a potom i hevi bluz numera „Lost Woman Blues“, koja je bila poslastica za sve poklonike bluza i južnjačkog roka. Najviše se istakao bubnjar Miki Di (Mikkey Dee) koji je izvodio najenergičniji i najsnažniji ritam u istoriji ovog festivala. Njegov gruv je izazivao podrhtavanje tla, a tačku na „i“ je postavio solo tačkom koja je bila umetnuta u numeru „Doctor Rock“.

„Izvešćemo dve numere, prvu znate“, prvi taktovi prepoznatljivog distorzičnog basa su krenuli i bilo je jasno da se radi o nezvaničnoj himni grupe „Ace of Spades“, vatrena atmosfera među obožavateljima nije izostala i porasla je do vrhunca, a taj vrhunac je održala i nastavila poslednja pesma koja počinje rafalom na bas bubnjevima, pesmom „Overkill“, čije su fraze i refren više puta ponavljane da bi se sve očekivano glasno i furiozno završilo.

Motorhead @ Exit 2015, Novi Sad

Pored sve enrgičnosti svirke, a naročito bubnjara, moralo se primetiti da je osnivač i pevač Lemi pevao usporeno, umorno i u nekim delovima nerazgovetno, što je sve one osobine grupe Motorhead kakve poznajemo i očekujemo kroz godine i decenije praćenja njihovog rada, za stepen umanjilo. Bez obzira na sve, hemija između grupe i publike nije izostala, a održavan je uz redovne doskočice i fraze između pesama. Na kraju ove obavezne muzičke lektire za sve, ipak je bila noć za pamćenje.

(Visited 247 times, 1 visits today)