Mešoviti hor „Sv. Roman Slatkopojac” još jednom oduševio novosadsku publiku


hor_0218. novembra u novosadskoj Sinagogi, imali smo priliku  da prisustvujemo velikom jesenjem koncertu mešovitog hora „Sv. Roman Slatkopojac” iz Novog Sada, pri hramu Sv. Apostola Pavla u Petrovaradinu.

Ovaj hor, koji je osnovan februara 2006. godine, u svom sastavu ima izuzetne mlade vokale i zasigurno se za njega može reći da je ponos našeg grada i naše zemlje. Pred njima stoji zaista svetla budućnost.
Njihova gostovanja u Rusiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Ukrajini, Crnoj Gori…sa razlogom su dobijala veliku pažnju, pa zašto tako ne bi bilo i ovde, odakle potiču.

Pored pevanja na bogosluženjima, hor aktivno učestvuje u kulturnim aktivnostima grada. Održavali su koncerte u gradskoj kući u Novom Sadu, Muzeju Vojvodine, Prirodnjačkom muzeju, Domu vojske Srbije, Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj, Matici Srpskoj itd. Članovi hora su učenici i studenti Novosadskog uiverziteta, a prosek starosti, ili bolje rečeno mladosti je 23 godine. U prelepom ambijentu novosadske Sinagoge, ispred tridesetidva člana, dirigovali su prof. Petar Kojić, koji je i pevao u horu, i  gospođa Evgenija Vladimirovna Kojić. U jednom delu koncerta horu se pridružio i gost muzičar Milorad Živanov i uz prelepe zvuke harmonike ulepšao njihov nastup (Amurski Valovi).
Ono što je svakako celom koncertu dalo posebnu notu jesu več dobro poznati solisti ovog hora: osvajajući bariton – Nikola Basta (Utverdi Bože, Oj Moravo), oplemenjući tenor – Nebojša Ević (Mkd Humoreska, Kozak) i zadivljujući soprani – Jelena Solarov (Večernji zvon) i Marijana Petković (Bolen mi leži).

Publika je bila oduševljena, što se videlo po velikom broju aplauza.
Od njiihovog pohvalno velikog broja kompozicija koje imaju na svom repertoaru, za to veče odabrali su  sledeće pravoslavne duhovne muzike i svetovne kompozicije:

Duhovni deo:
1. Oče Naš – Dušan Maksimović
2. Krestu Tvojemu – Gončarov
3. Zastupnice Userdnaja  – Česnokov
4. Kanon Evharistije – Česnokov
5. Dostojno Jest – Bortnjanski
6. Bogorodice Djevo – Sergej Rahmanjinov
7. Da Vokresnet Bog – Bortnjanski
8. Utverdi Bože – Kosolapov

Svetovni deo:
 9. Ah, Ti Step Širokaja – Svešnjikov
10. Gori, Vi Moji – ruska narodna
11. Meteljica – Agapitovoj
12. Večernji zvon – Svešnjikov
13. Dve Starosrbijanske – Marko Tajčević
14. Deveta Rukovet – St. St. Mokranjac
15. Bolen Mi Leži – T. Prokopijev – E. Kojić
16. Makedonska Humoreska – T. Skapovski
17. Konj – Matvijenko (samo muški hor)
18. Amurski Valovi – M. Kjus
19. Kolovođa – Aksentije Maksimović

Bis:
Oj Moravo – E. Kojić
Kozak – ruska narodna
Tamo Daleko – E. Kojić
Mnogaja Ljeta

Nakon ovog izuzetno posećenog koncerta u Novom Sadu, mešoviti hor „Sv. Roman Slatkopojac” nastavlja sa nastupima u inostranstvu, a mi im želimo da u sedmu godinu svog postojanja uđu sa još većim uspesima.

(Visited 127 times, 1 visits today)