Meritas u Tvornici Kulture


Meritas @ Tvornica Kulture @ ZagrebMeritas su pravi pop bend pa je ironično što nisu toliko uspješne – ako se uspjeh broji klikovima na Youtubeu, stotinama-tisućama-milijunima prodanih nosača zvuka i rasprodanim velikim koncertnim prostorima. One su toliko dobre da su zapravo nisu mainstream nego alternativa. Uspješne su jer stvaraju divnu glazbu u kojoj uživaju i uspješne su što svoje emocije redovito na svakom koncertu prelijevaju na publiku koja ih uvijek vjerno prati na nastupima. To je nešto što svaki pravi glazbenik može poželjeti.

Mjesto: Tvornica Kulture, Zagreb
Vrijeme: 08. 12. 2011.

Iako je bio najavljen za 21 sat, koncert u četvrtak navečer počeo je točno pola sata kasnije. Mali pogon preuređene Tvornice kulture pokazao se kao odličan izbor za ovakvu vrstu intimne interakcije grupe Meritas i njihove vjerne publike. Anita Valo i Meri Jaman svoj su duo kroz 15 godina bivanja na sceni proširile na pravi pravcati bend i tako akustični zvuk pojačale izražajnim gitarskim dionicama Ivana Božanića (još jednog člana Pips, Chips & Videoclipsa uz Tina Ostreša na bubnju i Zdeslava Klarića na klavijaturama i harmonici) te Mariom Rašićem na bas gitari. Tako su stare pjesme poprimile posve novo ruho i sada uživo zvuče puno energičnije.

Posve očekivano, Meritas su otvorile koncert ovogodišnjim hitovima „Budi blizu“ i „Ples“ i nastavile već provjerenim hitovima sa svoja prošla četiri albuma. Dok su izvodile „Sve što želim“ podsjetile su nas i na Dejana Oreškovića, dugogodišnjeg suradnika grupe koji je kao producent bio uvelike zaslužan za zvuk kojeg su gradile, a ujedno i autora dijela pjesme. Također su predstavile još neke pjesme sa albuma najavljenog za proljeće 2012. godine a novost je harmonika, na koju se povremeno sa klavijatura prebacujeZdeslav Klarić, koja najavljuje pomake u zvuku i daje još romantičniju notu.

{youtube}25LOxdizuWo{/youtube}

U tolikoj navali koncerata ove jeseni, zapravo je postalo klaunovski smiješno čekati bend da se ponovno vrati na stage i odsvira bis. Meritas su to odradile nenametljivo i bez glume, baš onako kako bis treba zvučati – svi članovi benda nisu ni uspjeli napustiti pozornicu koliko je publika navaljivala za nastavakom koncerta. Anita je uzela gitaru u ruke i izvela pjesmu koju se ne može čuti često na njihovim nastupima. „Nešto za kraj“ ogoljena, zvučala je perfektno. Zatim se vratio ostatak bend i izveo „Dan je tvoj“ kao rođendansku posvetu dugogodišnjoj prijateljici i suradnici benda, Zdenki, kako je najavila Meri. Ipak, najveće oduševljenje izazvala je „Odjednom ti“ koju je publika dočekala sa rukama u zraku i otpjevala od početka do kraja. Bilo da pjevaju o napuštanju ljubavnika u ranu zoru, o čežnji za zagrljajem ili o tome kako je život lijep ako se ne zamaramo nevažnim stvarima, Meritas uvijek pogađaju one osjećaje koje svi poznajemo a često ih ne znamo opisati. To je ta iskrenost i jednostavnost koja proizlazi iz njihove glazbe a koja uvijek iznova osvaja.

Iako su za svoju suradnju sa Jelenom Radan na glazbenom programu „When Tomorrow Comes“ uvijek dobivale pohvale jer su uspjele staviti svoj pečat pjesmama koje su ih oduvijek inspirirale, konačno je bilo lijepo čuti prave Meritas sa svojim autorskim pjesmama a gotovo dva sata svirke dokazuju da materijala imaju i više nego dovoljno.

Meritas @ Tvornica Kulture @ Zagreb

(Visited 83 times, 1 visits today)