Mediji o Arsenalu: Šumadija dobila svoj Egzit!


Arsenal Fest 2011Srpski mediji hvalospevima ocenjuju prvi Arsenal fest u Kragujevcu, na kome su od 16. do 18. juna pred ukupno oko 15.000 posetilaca nastupili Partibrejkers, Hladno pivo, Džinks (Jinx), Rambo Amadeus, Del Arno bend, Ortodoks Kelts (Orthodox Celts)…

Dnevni list Press izveštava da su „u Kragujevcu udareni temelji novog rok festivala“ i da je „Arsenal fest šumadijski Egzit“!

„Arsenal fest s pravom može da ponese odrednicu ‘prvi’, jer će ih, složni su i organizatori i gosti, definitivno biti još. Tokom tri dana festivala kroz Knežev arsenal, industrijski kompleks iz 19. veka, protutnjalo je više od 10.000 posetilaca. – Kragujevac je dobio svoj Egzit – sumirala je Kragujevčanka Tamara Dimović (17). Sa njom se u petak složio i Aca Petrović, pevač i frontmen grupe Ortodoks Kelts. – Krajnje je vreme bilo da se desi neki ozbiljan festival u Šumadiji kao pandan malo Egzitu, malo Bir festu – rekao je Aca Seltik“, piše Press.

Njegova novinarka Marija Raca ističe da je Hladno pivo „zapalilo Kragujevac“ svojim prvim nastupom u prestonici Šumadije, a da su tokom njihove svirke „redari su teškom mukom uspevali da zadrže ogradu na mestu i fanove spreče da se probiju do bine“.

Prilog o Arsenalu u muzičkoj emisiji „Gruvanje“ RTV (od oko petog do desetog minuta):

{youtube}WpdliPjD9CY{/youtube}

„Drugi dan Arsenal festa obeležilo je Hladno pivo, sa fantastičnom svirkom i atmosferom koju su članovi sastava napravili u koncertnom prostoru Kneževog arsenala. Možda i najbolja svirka hrvatskog benda u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, oduševila je više hiljada posetioca, koji su svojom pozitivnom energijom na najbolji način uzvratili Miletu i ekipi, i napravili događaj za pamćenje“, kaže Dejan Vlaški iz www.rockulice.com.

Novinarka dnevnika Blic Branka Kuljanin u naslovu ističe da je bilo „Na Arsenal festu 15.000 ljudi“, i da „policija na festvalu nije zabeležila nijeda incident,a volonteri Crvenog krsta imali su za tri noći samo desetak intervencija i to isključivo zbog pijanstva“.

„Atmosfera je izvanredna, bina i zvuk savršeni, a organizacija je jako dobra. Konačno je bilo vreme da se organizuje festival rok izvođača iz regiona. Ovakva urbana geta su važna zato što pokušavaju da stvore atmosferu drugačiju od one koju nam mediji svakodnevno nude, atmosfere kiča i primitivizma“, kaže vođa sarajevskih Letu štuke Dino Šaran, a prenosi Blic.

U tekstu naslovljenom „Arsenal fest oduševio Kragujevčane“ Milan Ćunković, novinar portala Nadlanu, ocenjuje da je prvo izdanje festivala u prostoru na otvorenom Kneževom arsenalu proteklo „baš onako kako su priželjkivali svi – i publika, i izvođači i organizatori (Long Play) na čiji račun idu pohvale bez zadrške“.

„Stvorena je baza za novu rokenrol tradiciju u srcu Šumadije…Tri večeri sjajne zabave, bez ikakvih problema, incidenata…“, piše novinar www.nadlanu.com.

Ćunković kaže da su prvo veče obeležili S.A.R.S. a „dobro su prihvaćeni i gosti iz Hrvatske, kod nas sve popularniji Džinks“, druge večeri Ortodoks Kelts su „sjajno zagrejali publiku“ za nastup zagrebačkog Hladnog piva koje je lepo uklopilo nove pesme „Ezoterija“, „Kirbaj i kotlovina“, „Ima da te lajkam“ uz stare adute „Pjevajte nešto ljubavno“, „Nije sve tako sivo“…

„Kad se crta, iza dva sata ujutru, podvukla, ostale su samo dve reči – kakvo veče! Posle svega, mnogi su u subotu bili tužni što se sve završava a tek se zahuktalo. Treće večeri, The Dibidus su (svojih) 45 minuta pretvorili u dobru zabavu. Od Partibrejkers (publika je) dobila sjajan nastup. Cane, Anton i ostali su bili baš raspoloženi – neko je jednostavno, a najbolje opisao: ‘Pokidali su!’ Za kraj – Dubioza kolektiv, bend iz Sarajeva koji standardno dobro prolazi na festivalima u Srbiji pa ni sada nije bio izuzetak“, kaže novinar Nadlanu.

„Arsenal fest u Kragujevcu oduševio publiku“, konstatuje naslovom muzički portal www.trablmejker.com, čija novinarka Jelena Trajković prenosi da je „rok festival prema proceni ogranizatora posetilo je skoro 15000 ljudi, a dobar muzički program i prihvatljiva cena ulaznice omogućili su dolazak publike iz gotovo svih delova Srbije“.

„Arsenal fest je počeo u četvrtak uveče pred nekoliko hiljada gostiju nastupom zagrebačkog Jinx-a, beogradskog S.A.R.S.-a, povratnika na scenu 16 Osam 23 i učenika škole savremene muzike „Oktava“. Drugo veče Arsenal festa nadmašilo je sva očekivanja. Više od pet hiljada posetilaca pozdravilo je nastup kragujevačkih bendova Čovek bez sluha i Darkshines nakon kojih na scenu izlazi Orthodox Celts. Poslednje veče festival započinje najprijatnijim iznenađenjem za Kragujevčane, grupom The Dibidus“, piše između ostalog Trajković.

(Visited 65 times, 1 visits today)