Matt Bianco na Nišvilu


Jedan od najpopularnijih latino džez sastava na svetu, britanski Matt Bianco nastupiće na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu u subotu, 11. avgusta 2018. Bend ove godine obeležava značajan jubilej – 35 godina postojanja, a u okviru svetske turneje na čijoj mapi se našao i Niš, Matt Bianco će promovisati novi album Gravity koji je izdat u drugoj polovini 2017.
Ovaj po mnogo čemu specifičan sastav je za 35 godina na sceni do sada izdao 15 albuma i 8 kompilacija, a pored dominantno izraženog latino džez uticaja u njihovoj muzici prisutni su i fank, soul, pop, bosanova, pa čak i sving elementi.
Mat Bianco su 1983. osnovali Mark Rajli (Mark Reilly – vokal), Deni Vajt (Danny White – klavijature) i Kito Poncioni (bas).

Po imenu benda se vidi da je Matt Bianco lično ime, ali to je u stvari izmišljeno ime stvoreno pod uticajem špijunskog sveta tajnih agenata koji je dao koncept njihovoj muzici i liku. “Voleo sam teme iz špijunskih filmova 50/60/70-ih”, svojevremeno je izjavio Rajli.
Novi album benda Gravity izdat je prošle godine i na njemu gostuje veliki broj novih muzičara iz sveta džeza. Sniman je u Brikstonu, Londonu i Stokholmu u saradnji sa jazz saksofonistima Dave O’Higginsom i Magnus Lindgrenom, a miksovan od strane Marka u njegovom studiju u Londonu.
U subotu, 11.avgusta na Nišvilu, publiku očekuje sofisticirana i vrlo kvalitetna svirka prekaljenih muzičara iz Velike Britanije, koji će pokušati da 35 godina karijere sublimiraju u nezaboravan i nadasve originalan Matt Bianco džez lajv perfomans.

(Visited 24 times, 1 visits today)