Mars Red Sky: „Nismo imali nikakva očekivanja kada smo oformili bend“


Francuski sastav Mars Red Sky iz Bordoa koji je pažnju na sebe skrenuo istoimenim debitantskim izdanjem iz 2011. godine koji im je doneo pozivnice za nastupe na najvećim festivalskim pozornicama nastupiće premijerno, u sredu, 6. juna u beogradskom Dorćol Platzu.

Povodom predstojećeg koncerta razgovarali smo sa gitaristom Žilijenom Prasom i bubnjarom Matjeom Gazoom o muzičkim uticajima, nastupima sa svojim idolima, neočekivanom uspehu nakon prve ploče, procesu snimanja, vizualima kojima poklanjaju ogromnu pažnju, a preporučili su nam i odlične bendove iz njihove domovine.

RS: Kako bi se na najbolji način mogao opisati muzički stil benda Mars Red Sky?

Mat: Pretpostavljam da nam kombinacija heavy roka i psihodeličnog roka najviše pristaje. Sajmon Garfankel koji se ludira sa Black Sabbathom. Tvrdokorne bas linije, prljave gitare, talasasti ritmovi i vazdušasti vokali.

RS: Koji su to bendovi izvršili najveći muzički uticaj na vas?

Mat: Otkrio sam muziku tokom devedesetih i tadašnje pank rok scene: The Jesus Lizard, Fugazi, Nirvana, The Melvins, Polvo, Shellac, The Posies, Hüsker Dü… Zatim sam se otvorio i ka drugim muzičkim žanrovima, dokle god da je iskrena i odsvirana iz srca sa mudima i obratno, od džeza i klasike do etna i death metala. Kao bend gotivimo Sleep, The Melvins, Bardo Pond, Black Sabbath, Dead Meadow…

RS: Bend je dobio ime po stihovima iz jedne pesme benda Sleep i nekoliko godina kasnije svirali ste zajedno sa njima. Možete li nam reći nešto više o tome kako je to izgledalo?

Mat: Ti momci su sjajni, njihov zvuk je ekstremno masivan. Inače sam veliki obožavalac benda High On Fire.

Žilijen: To je bila jedna vrsta dostignuća. Odatle smo mogli samo nizbrdo. (smeh) Naravno da se šalim, bili su odlični. Met Pajk (frontmen grupe Sleep prim. aut.) je razgovarao sa Džimijem (basista prim. aut.) kada je kupio svoju big muff pedalu, zatim nam je tražio lepak, jer je upravo posekao prst, a nije mnogo mario za zavoj.

RS: Vaš s-t debi album snimljen je u španskoj pustinji. Kako ste uopšte došli na ideju da tamo snimate?

Žilijen: Snimanje se odvijalo u iznajmljenoj kući u Španiji samo nekoliko meseci pošto smo osnovali bend. Džimi je pre toga bio tamo na odmoru i ostao zadivljen lepotom i mirom koju to mesto pruža. Želeli smo da se izolujemo na nekoliko dana i pregledamo materijal koji smo tada imali, iako svi aranžmani još uvek nisu bili završeni jer je sve trebalo da bude samo demo. Upravo smo upoznali našeg producenta Pjera Filona i nismo imali pojma da će sve tako dobro ispasti.

RS: Da li ste očekivali takav ogroman uspeh nakon premijerne ploče? Posle toga, svirali ste na glavnim festivalskim pozornicama.

Žilijen: Ne, nismo imali nikakva očekivanja kada smo oformili bend, osim toga da se zabavljamo dok sviramo zajedno, da održimo nekoliko nastupa u Bordou, snimimo demo… Taj demo je prerastao u prvi album i stvari su od tada krenule da se događaju nesmanjenom brzinom. Dobili smo vrlo dobre recenzije na muzičkim sajtovima u Nemačkoj, Poljskoj… To nas je veoma podstaklo da idemo dalje, kako muzički tako i geografski. Voleli smo da sviramo po tim velikim festivalima, ali imali smo nastupe i na mnogo intimnijim festivalima, jedan se čak održavao u kući ili na vrh brda usred šume u Austriji… Sve u svemu, doživljavali smo samo divna iskustva, bili smo blaženi među sjajnim i strastvenim ljudima koji su organizovali te događaje ili svirali u razniim bendovima… Bila su to dobra vremena, dobri koncerti. Bili smo veoma zahvalni na pažnji koju smo dobijali, pa i na ovu turneju krećemo u tom duhu.

RS: Vaš naredni album „Stranded In Arcadia“ označio je početak saradnje sa brazilskim producentom Gabrijelom Zanderom, a ovoga puta ste snimali u Riju?

Mat: Upoznali smo Gabrijela na našoj prvoj turneji u Brazilu. Tada nas je bukvalno spasao, uz pomoć Felipea i njegovih ortaka (našim brazilskim bukerom i dobrim drugarom). Bilo je logično da novi album „Apex III“ snimamo sa njim, ali ovoga puta u našem gradu, da ga nateramo da proba izvanredno crveno vino i kanalete iz Bordoa.

RS: Vaš poslednji dugosvirajući album „Apex III (Praise for Burning Soul)“ pobrao je hvalospeve kako kod kritike, tako i kod publike. Recite nam nešto više o samom procesu snimanja. Ukoliko se ne varam, bilo je i miševa u studiju?

Mat: U pravu si da smo za vreme doručka videli nekoliko miševa, ali nemoj da misliš da je to mesto bilo neuredno i prljavo… Kuća je bila veoma čista i savršena da snimamo tu!

Žilijen: Mislim da je to mesto (Cryogènes studio) tada bilo usred faze renovirana. Inače, sada je tamo Benžamen Mando, odličan producent sa kojim smo snimili Pink Floyd obradu.

RS: Ima mnogo literarnih referenci u vašim pesmama, pa pretpostavljam da ste veliki ljubitelji knjiga?

Žilijen: Više je o tome kako osećaj kada nešto pročitate ili dok čitate o nečemu utiče na vaše emocije. Obično se to dešava sa knjigama, ali se može dogoditi i dok čitate novine ili veliko umetničko delo. Volim da čitam na engleskom zato što je to dobar način da učim i vežbam jezik. Moji omiljeni su Majkl Konoli, Džon Konoli, Stiv Beri, Jusi Adler-Olsen, Džon Grišam, P.D. Džejms, Stiven King i nekoliko francuskih pisaca.

RS: Vaša muzika definitivno je kinematografska. Da li imate želje da budete zaduženi za soundtrack nekog filma i kakav biste to film voleli?

Žilijen: Onaj koji najviše plaća!!! (smeh)

RS: Videospotovi koje postavljate na jutjubu su poput nekih kratkih filmova. Možete li nam objasniti vaš pristup?

Mat: U suštini, prvobitan plan je da se to prikazuje iza nas dok sviramo. Kako nismo Van Halen i ne skačemo radeći premete u vazduhu, tako da će to pomoći da stvorimo bolji ambijent na bini.

RS: Svako vaše izdanje prati i zadivljujući vizuelni izgled. Za to je najzaslužniji Karlos Pop, vaš grafički dizajner, a da li vi imate ikakve uloge u tome?

Mat: Sarađujemo sa Karlosom još od prvog albuma i od tada se trudimo da održimio crvenu liniju između različitih vizuelnih rešenja. Zapravo je sve započelo sa EP izdanjem „Be My Guide“ gde smo pokušali da zamislimo scenu koja je usledila nakon što je asteroid sa prvog albuma udario negde… Nakon toga, ukoliko obratite pažnju, možete shvatiti (sa ili bez upotreba opojnih supstanci) šta se dešava na naredna dva albuma.

RS: Kakve su vaše impresije kada ste nastupali pre benda Dinosaur Jr.?

Mat: To je kao da sviraš sa bendom koga si slušao na K7 dok si bio klinaca, a da ti je neko u to vreme rekao da ćeš im biti predgrupa sa rokenrol bendom u kome ćeš biti, to bi zvučalo kao veoma smešan vic!

Žilijen: Džimi je pozajmio rečenicu iz jednog intervjua sa Luom Barlouom da nazove seriju svojih koncerata koje pravi u Bordou – Make It Sabbathy!

RS: Objavili ste novi EP „Myramid“ prošle godine i to samo na kao vinilno izdanje. Da li je ovo najava nekog budućeg dugosvirajućeg albuma?

Mat: Ne baš, to je bila posebna pesma, želeli smo da dođemo malo do daha nakon ploče „Apex III“. Za ovu dugu pesmu, snimili smo sve uživo u jednom tejku na dve analogne trake. Nismo uključili dodatne gitare ili dodatke bilo koje vrste. To je bio naš način da testiramo ovaj metod i napravimo nešto zabavno od toga. Mi smo zadovoljni.

Žilijen: Doduše, počeli smo da radimo na novom albumu i veoma je lepo videti kako stvari teku kad smo zajedno. Postoje neki elementi gde ne možemo a da se ne poigramo sa njima, jer je veoma zabavno, tako da u tom smislu postoje sličnosti sa prošlim EP izdanjem.

RS: Hajde sada da napravimo mali predah od muzike. Da li pratite fudbal? Bodrite li fudbalski tim Bordoa?

Mat: Išao sam da gledam utakmice Bordoa kao klinac, baš u vreme kada ja Zidan bio član ekipe… Ali, ne može se reći da sam fudbalski fan.

RS: Ovo će biti premijerni nastup benda Mars Red Sky u Srbiji, pa šta očekujete? Da li ste upoznati sa ovim podnebljem?

Mat: Nastupao sam ovde sa mojim drugom Džejmsom Legom, američkim bluz muzičarom sa kojim sviram pored grupe MRS. Beograd je uvek bio sjajno mesto sa odličnom publikom! Veoma smo uzbuđeni i jedva čekamo da sviramo ovde.

RS: Kakva je trenutna situacija na francuskoj muzičkoj sceni? Da li nam možete preporučiti neke bendove koji zaslužuju našu pažnju?

Mat: Pre nekoliko nedelja bili smo na koncertu naših drugara iz benda Glowsun, tako da ako ih ne znaš, rado ću ti ih preporučiti. Bendovi iz Bordoa, Datcha Mandala i Libido Fuzz rokaju dobro, a nedavno se pojavio bend Little Jimmy čiji će debi album biti prvi koji ćemo objaviti za našu vlastitu etiketu MRS Red Sound.

(Visited 33 times, 1 visits today)